Διατροφικές οδηγίες για την περίοδο των εξετάσεων

0

Συγγραφέας: πρώην ΚΕΣΥΠ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ- Σύνταξη ιστοσελίδας: Τούσκα Αικατερίνη (πρώην Υπεύθυνη ΣΕΠ του ΚΕΣΥΠ Μεσολογγίου) mail@kesyp-mes.ait.sch.gr | Κατηγορία Χωρίς κατηγορία | , στις 15-05-2014

Διατροφικές Οδηγίες για την περίοδο των Εξετάσεων

Η περίοδος των εξετάσεων έφτασε. Αφιερώσατε όλη την χρονιά στο διάβασμα και ήρθε η ώρα της ανταμοιβής. Τόσο οι γονείς όσο και οι καθηγητές σας, σας δίνουν πολύ σωστές συμβουλές «επιτυχίας» όπως ο ύπνος, η ηρεμία και η μείωση του άγχους. Στα παραπάνω αν προστεθεί και η ισορροπημένη διατροφή θα έχετε όλα τα εφόδια για να αποδώσετε και να ανταποκριθείτε σωστά στις απαιτήσεις των εξετάσεων.

 

Πως μπορείτε όμως να ενισχυθείτε διατροφικά κατά την περίοδο των εξετάσεων; Πολύ απλά ακολουθώντας όσες περισσότερες μπορείτε από τις παρακάτω οδηγίες:

*      Ξεκινήστε με ένα καλό πρωινό. Τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα πέφτουν κατά την διάρκεια της νύχτας καθώς ο οργανισμός παραμένει νηστικός. Τα χαμηλά επίπεδα γλυκόζης σχετίζονται με κακή μνήμη, φτωχή σκέψη και μειωμένες πνευματικές επιδόσεις. Η κατανάλωση πρωινού ενισχύει την μνήμη, την συγκέντρωση, την δημιουργική σκέψη και κατά συνέπεια βελτιώνει την πνευματική απόδοση. Ένα ισορροπημένο πρωινό πρέπει να περιλαμβάνει τρόφιμα όπως γαλακτοκομικά (γάλα, γιαούρτι ή τυρί), δημητριακά, ψωμί, μέλι, αυγό, φρούτα, φυσικό χυμό. Φτιάξτε το πρωινό που σας ικανοποιεί, κάνοντας διαφορετικούς συνδυασμούς με τα παραπάνω υλικά.

*      Καταναλώστε κρέας (μοσχάρι, κοτόπουλο, ψάρι) στο μεσημεριανό σας γεύμα. Η κατανάλωση πρωτεΐνης συμβάλει στην μείωση του άγχους αλλά και στη διατήρηση της εγρήγορσης του οργανισμού μέσω της παραγωγής της ντοπαμίνης και της νοραδρεναλίνης από τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου. Την πρωτεΐνη μπορείτε να την συνδυάσετε με μακαρόνια ή ρύζι ή πατάτες, τα οποία θα δώσουν στον εγκέφαλο γλυκόζη και λαχανικά (σαλάτες), τα οποία θα δώσουν όλες τις απαραίτητες βιταμίνες στον οργανισμό σας.

*     Βάλτε στην καθημερινή σας διατροφή τρόφιμα που βοηθούν στην πρόληψη του άγχους και στη διατήρηση της ηρεμίας του οργανισμού, όπως οι ξηροί καρποί, οι πατάτες, η ντομάτα, η πιπεριά, οι μελιτζάνες, τα ακτινίδια, ο ανανάς και η μπανάνα. Επιπλέον, η μπανάνα περιέχει πολύ μαγνήσιο, το οποίο βοηθά στη χαλάρωση του νευρικού συστήματος, αυξάνοντας την αυτοσυγκέντρωση και προλαμβάνοντας την κόπωση.

*      Προσπαθείτε να έχετε τακτικές ώρες γευμάτων, η κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων, κάθε 3 ώρες περίπου, παρέχει σταθερά στον εγκέφαλο την κατάλληλη ποσότητα γλυκόζης που χρειάζεται και ελαττώνει το αίσθημα κόπωσης που προκαλείται από την εντατική μελέτη.

*      Η κατανάλωση φρούτων και φυσικών χυμών, ως σνακς ανάμεσα στα γεύματα, παρέχει ενέργεια και βιταμίνες βοηθώντας να είστε ξεκούραστοι και γεμάτοι ενέργεια.

*      Επιθυμείτε γλυκό; Καταναλώστε μαύρη σοκολάτα. Η σοκολάτα υγείας, ακόμη και σε μικρή ποσότητα, βοηθά στη σκέψη παρέχοντας γλυκόζη στον εγκέφαλο ενώ ταυτόχρονα παρέχει και σεροτονίνη, η οποία βοηθά στην καλή διάθεση και την ηρεμία του οργανισμού. Σεροτονίνη σε μεγάλες ποσότητες παρέχει και η μπανάνα.

*      Μην ξεχνάτε να ενυδατώνεστε επαρκώς. Η πρόσληψη υγρών είναι ιδιαιτέρως σημαντική για την ενυδάτωση του οργανισμού. Είναι γνωστό ότι η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, δυσκολία στην συγκέντρωση και ευερεθιστότητα. Το νερό και οι φυσικοί χυμοί φρούτων είναι άριστες επιλογές ενυδάτωσης. Προσοχή στους καφέδες, καθώς η υπερκατανάλωση καφεΐνης επιτείνει την νευρικότητα.

Καλή Επιτυχία!!!!!

Μαρία Περπερίδη, BSc, MSc,

Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση