ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. ΛΑΡΙΣΑΣ

Κέντρο Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής & Υποστήριξης Λάρισας

ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ

 Ενημέρωση Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού
Στην τελική ευθεία προς τις πανελλαδικές εξετάσεις και τη λήξη της σχολικής χρονιάς έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού εκτός από το παρόν ιστολόγιο (στην κατηγορία ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ)  θα βρίσκετε εδώ και εδώ.
Για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Γ λυκείου και εδώ.
¤¤¤
Παιχνίδια για την ασφάλεια στο διαδίκτυο
Το καλοκαίρι έφτασε και υπάρχει αρκετός ελεύθερος χρόνος για παιχνίδι και διασκέδαση! Κατεβάστε το τεύχος με παιχνίδια του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου και μάθετε περισσότερα για όσα πρέπει να προσέχετε κατά την πλοήγηση σας στο #διαδίκτυο.
Δείτε το φυλλάδιο εδώ
<Αναρτήθηκε στις 19/7/2021>
¤¤¤
????Ήρθε η ώρα για να παίξουμε, να λερωθούμε, να ζωγραφίσουμε, να ταξιδέψουμε με μια κουβέρτα, να μαγειρέψουμε, να απλώσουμε μπουγάδα!
????Ήρθε η ώρα οι γονείς να γίνουν και πάλι παιδιά και τα παιδιά να μάθουν μέσα από το παιχνίδι!
????Εσείς ποιο παιχνίδι παίζετε με το παιδί σας;
<Αναρτήθηκε στις 12/7/2021>
¤¤¤
♦ Εργαλειοθήκη από την Ε.Ε για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης (για μαθητές Γυμνασίου/Λυκείου)

Η πανδημία κατέδειξε πόσο γρήγορα διαδίδονται ψευδείς πληροφορίες στο διαδίκτυο. Μ’ αυτή την εργαλειοθήκη που δημιούργησε η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι εκπαιδευτικοί δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μπορούν να βοηθήσουν τους μαθητές τους να διαχωρίζουν τις αληθινές από τις ψευδείς πληροφορίες κατά την περιήγησή τους στο διαδίκτυο. Η εργαλειοθήκη αποτελείται από μια επεξεργάσιμη παρουσίαση και ένα φυλλάδιο οδηγιών.

Δείτε όλο το υλικό εδώ

<Αναρτήθηκε στις 30/6/2021>

¤¤¤

♦ Παιδιά και νέοι με ειδικές ανάγκες στον κόσμο του διαδικτύου
Το ψηφιακό περιβάλλον ανοίγει νέες προοπτικές για τη συμμετοχή παιδιών με αναπηρίες σε κοινωνικές δραστηριότητες με συνομηλίκους τους, την πρόσβαση σε πληροφορίες και την εμπλοκή τους σε δημόσιες διαδικασίες λήψης αποφάσεων.
Εγχειρίδιο βέλτιστων πρακτικών για παιδιά και νέους με ειδικές ανάγκες στον κόσμο του διαδικτύου από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου
<Αναρτήθηκε στις 29/6/2021>
¤¤¤
♦ Ενημέρωση για τη λειτουργία της Γραμμής 10306 και ειδικότερα της ψυχολογικής υποστήριξης και συμβουλευτικής γονέων, εκπαιδευτικών, παιδιών και εφήβων, μέσω της επιλογής 3.
<Αναρτήθηκε στις 17/6/2021>
¤¤¤
♦ Μαθησιακές δυσκολίες – Διδακτικές παρεμβάσεις
<Αναρτήθηκε στις 16/6/2021>
¤¤¤
♦ Τρόποι να διδάξετε στο παιδί πώς να μισήσει το διάβασμα
Το 1964, ο συγγραφέας της παιδικής λογοτεχνίας Gianni Rodari έγραψε ένα άρθρο στην εφημερίδα «Giornale dei Parenti» αναλύοντας τους τρόπους με τους οποίους οι γονείς απομακρύνουν τα παιδιά από το βιβλίο αντί να τα φέρνουν πιο κοντά. Ας δούμε ποιοι είναι αυτοί:
<Αναρτήθηκε στις 14/6/2021>
¤¤¤
♦ ΠΡΟΣΒΑΣΗ – Δομή υποστήριξης φοιτητών και φοιτητριών με αναπηρία και/ή ειδικές ανάγκες
Στόχος της υπηρεσίας ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (ΠΘ) είναι η ενημέρωση και υποστήριξη για τη μαθησιακή, φυσική και κοινωνική πρόσβαση των φοιτητών/τριών με αναπηρίες και/ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (ΦμεΑ) καθώς και των διδασκόντων/ουσών τους.
Δείτε εδώ
Αντίστοιχη υπηρεσία υπάρχει σε κάθε Πανεπιστήμιο.
<Αναρτήθηκε στις 10/6/2021>
¤¤¤
♦ Οι κίνδυνοι στα #κοινωνικάδίκτυα και η προστασία ????παιδιών και εφήβων θα αναλυθούν στο ενημερωτικό webinar που διοργανώνει το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου για γονείς και εκπαιδευτικούς την Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021 στις 5:30. Κεντρικός εισηγητής : Kormas Georgios – Υπεύθυνος Γραμμής Help-line.gr
Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή εδώ:
<Αναρτήθηκε στις 9/6/2021>

¤¤¤

 Πρόσβαση των φοιτητών και φοιτητριών με αναπηρίες και/ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Ενημερωτική διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο «Πρόσβαση των φοιτητών και φοιτητριών με αναπηρίες και/ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση» θα πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας WEBEX

(https://minedu-primary.webex.com/meet/napteslis) ,

την Τετάρτη στις 9 Ιουνίου και ώρα 18:00 με ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.

Η εκδήλωση απευθύνεται σε:

 • μαθητές/τριες σχολικών μονάδων Β/θμιας Εκπαίδευσης με αναπηρία και/ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, • εκπαιδευτικούς Β/θμιας Εκπαίδευσης,
  • γονείς/κηδεμόνες μαθητών/τριών Β/θμιας Εκπαίδευσης με αναπηρία και/ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες,
  • εκπαιδευτικούς με ειδίκευση στη Συμβουλευτική στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό [Συ.Ε.Π.],

εδώ

<Αναρτήθηκε στις  8/6/2021>

¤¤¤
♦ Οδηγός επιβίωσης για τις πανελλήνιες εξετάσεις  

Ένας χρηστικός οδηγός «επιβίωσης» για μαθητές/μαθήτριες, γονείς και εκπαιδευτικούς που αφορά την διαχείριση του άγχους ενόψει των εξετάσεων.

εδώ

<Αναρτήθηκε στις 7/6/2021>
¤¤¤
♦ Ψυχολογική υποστήριξη παιδιών σε καταστάσεις κρίσεων
<Αναρτήθηκε στις 4/6/2021>
¤¤¤
♦ Μαθησιακές δυσκολίες: βασικές έννοιες και χαρακτηριστικά
<Αναρτήθηκε στις 2/6/2021>
¤¤¤
♦ Η προαγωγή της υγείας στο σχολείο
<Αναρτήθηκε στις 31/5/2021>
¤¤¤
♦ Αυτοεκτίμηση και ειδικές μαθησιακές δυσκολίες
<Αναρτήθηκε στις 27/5/2021>
¤¤¤
♦ Εκπαιδευτικό υλικό για την παράλληλη στήριξη και την ένταξη μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στο σχολείο.
<Αναρτήθηκε στις 25/5/2021>
¤¤¤
♦ “Κάθισε παιδί μου να διαβάσεις”.
Πώς θα πείσετε το παιδί να μελετήσει στο σπίτι.
<Αναρτήθηκε στις 24/5/2021>
¤¤¤
Body Positive – θετική εικόνα σώματος

H αυξημένη έκθεση σε μη ρεαλιστικά πρότυπα ομορφιάς στα κοινωνικά δίκτυα μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη ικανοποίησης από την εμφάνισή μας αλλά και σε διαστρεβλωμένη ιδέα για το σώμα μας! #staysafeonline #bodypositive

δείτε το φυλλάδιο του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς ΔιαδικτύουΛήψη αρχείου

<Αναρτήθηκε στις 12/5/2021>

¤¤¤

Σεμινάριο για το παράνομο περιεχόμενο στο διαδίκτυο Δευτέρα 17 Μαΐου στις 17:00
Πώς αντιδράμε και πώς πρέπει να το διαχειριστούμε όταν το συναντήσουμε. Η συμβολή της ανοιχτής γραμμής καταγγελιών SafeLine.gr στη δημιουργία ενός ασφαλούς και θετικού διαδικτυακού περιβάλλοντος για εμάς και τα παιδιά μας. Ενημερωτικό webinar για εκπαιδευτικούς και γονείς από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ τη Δευτέρα 17 Μαΐου στις 17:00.
Δηλώστε συμμετοχή εδώ
<Αναρτήθηκε στις 7/5/2021>
¤¤¤
♦ Μαθητές και μαθήτριες του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Κωφών και Βαρηκόων Λυκόβρυσης τραγουδούν για την πανδημία του κορωνοϊού.

Για τον κορωνοϊό τραγουδούν μαθητές και εκπαιδευτικοί του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Κωφών και Βαρηκόων Λυκόβρυσης. Το τραγούδι «Κορονοϊός» συνέθεσε και ενορχήστρωσε η Μαρία Ρουμελιώτη και οι στίχοι είναι της Μαρίας Ρουμελιώτη, της Καλλιόπης Καμπίτη και της Αντωνίας Κατρανίδου.

Όσες δύσκολες συνθήκες και να επικρατούν, η θέληση κι η επιμονή ξεπερνούν όλα τα εμπόδια. Αυτό το τραγούδι, ας είναι ένα παράδειγμα για όλους μας.
<Αναρτήθηκε στις 6/5/2021>
¤¤¤
♦ Γονείς και παιδιά με ή χωρίς αναπηρία στον καιρό του κορονοϊού
Δείτε εδώ:
<Αναρτήθηκε στις 21/4/2021>
¤¤¤
♦ Πως αντιμετωπίζουμε το άγχος των εξετάσεων;

Η περίοδος των εξετάσεων συνοδεύεται από αρκετή πίεση και άγχος, τόσο για τους εφήβους όσο και για το οικογενειακό περιβάλλον. Η προετοιμασία, το φορτωμένο πρόγραμμα, ο ανταγωνισμός και οι πιθανές προσδοκίες του περιβάλλοντος, καθώς και το ίδιο το σύστημα των εξετάσεων, είναι μερικοί από τους παράγοντες που προκαλούν άγχος στους μαθητές, το οποίο πολλές φορές δυσκολεύονται να διαχειριστούν.

Διαβάστε τον σχετικό οδηγό επιβίωσης από την επιστημονική ομάδα της Συμβουλευτικής Γραμμής 115 25 της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί», εδώ

<Αναρτήθηκε στις 19/4/2021>

¤¤¤
♦ Ενισχύοντας  την ψυχοκοινωνική προσαρμογή των παιδιών κατά την επιστροφή στο σχολείο στην περίοδο της πανδημίας covid 19
Νέο έντυπο από το Εργαστήριο Σχολικής Ψυχολογίας του Τμήματος Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
δείτε εδώ
<Αναρτήθηκε στις 12/4/2021>
¤¤¤
♦ Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού ανοίγουμε “Ένα παράθυρο μικρό” στη μουσική και συγκεκριμένα σε μια μουσική συλλογή, που περιλαμβάνει συνθέσεις του Δημήτρη Παπαδημητρίου και στίχους του Μιχάλη Γκανά.
Το «Ένα παράθυρο μικρό», απευθύνεται σε παιδιά με και χωρίς διαταραχή αυτιστικού φάσματος, στους γονείς τους, σε παιδαγωγούς και θεραπευτές, σε όλους εμάς, για να ανακαλύψουμε νέους τρόπους επικοινωνίας.
Η κυκλοφορία του CD εντάσσεται στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ιδρύματος Ωνάση «Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό», που πραγματοποιείται από το 2013 στην Αθήνα και σε πόλεις της περιφέρειας.
<Αναρτήθηκε στις 2/4/2021>

¤¤¤

♦ Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού – 2 Απριλίου: Το 2007 καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ στις 2 Απριλίου η Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας όσον αφορά την ομαλή ένταξη των ατόμων με αυτισμό.

Οι άνθρωποι οφείλουν να δείχνουν αποδοχή και αγάπη σε αυτά τα υπέροχα ξεχωριστά παιδιά που θα τους χαρίσουν όμορφες στιγμές και απρόσμενες χαρές. Και να θυμάστε, τα αυτιστικά άτομα δεν υποφέρουν από τον αυτισμό, υποφέρουν από τον τρόπο που τους φερόμαστε!

Πηγή

<Αναρτήθηκε 1/4/2021>

¤¤¤

♦ Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου – 2 ΑπριλίουΗ Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Την καθιέρωσε η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (Ιnternational Board on Books for Young People – ΙΒΒΥ) το 1966. Από τότε, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της οργάνωσης αυτής ετοιμάζει ένα μήνυμα και μια αφίσα, που διανέμονται σε όλο τον κόσμο, με σκοπό να τονίσουν την αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης και να ενθαρρύνουν τη διεθνή συνεργασία για την ανάπτυξη και τη διάδοση της λογοτεχνίας για παιδιά και νέους.

Το 2021 υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού είναι το Τμήμα των Η.Π.Α. Το μήνυμα γράφτηκε από την Αμερικανίδα ποιήτρια Margarita Engle, γεννημένη στο Λος Άντζελες από Αμερικανό πατέρα και Κουβανή μητέρα. Έχει τιμηθεί με πολυάριθμα βραβεία παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας και πλήθος διακρίσεων. Η αφίσα φιλοτεχνήθηκε από τον Roger Mello, που γεννήθηκε στην Μπραζίλια το 1965. Έχει εικονογραφήσει περισσότερα από εκατό βιβλία, από τα οποία στα είκοσι πέντε είναι δικό του και το κείμενο. Τιμημένος από την ΙΒΒΥ με το βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν εικονογράφησης το 2014, έχει επίσης τιμηθεί με πολλά βραβεία από πολλές χώρες και σε πολλές χώρες έχουν εκτεθεί έργα του.

Σε όλες τις χώρες, τα παιδιά, οι συγγραφείς, οι εικονογράφοι, οι μεταφραστές, οι βιβλιοθηκάριοι, οι εκδότες και οι εκπαιδευτικοί γιορτάζουν την παγκόσμια αυτή ημέρα με διάφορες εκδηλώσεις σε σχολεία, βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία, πλατείες και άλλους χώρους, δείχνοντας έτσι την αγάπη και το ενδιαφέρον τους για τα βιβλία και το διάβασμα.

Στην Ελλάδα, όπως κάθε χρόνο, το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου φρόντισε να μεταφραστεί το μήνυμα στα ελληνικά και παροτρύνει τους φορείς που ενδιαφέρονται για τα παιδιά και τα βιβλία τους να συμβάλουν στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου. Η αφίσα με το μήνυμα τυπώθηκε στα ελληνικά από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και διανέμεται με τη φροντίδα του.

<Αναρτήθηκε 1/4/2021>

¤¤¤
♦ Ο Εθνικός Ύμνος στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα

Ο Εθνικός Ύμνος στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα αποδίδει τον ύμνο στη νοηματική γλώσσα, στην γλώσσα των Ελλήνων Κωφών και Βαρήκοων.

“Δεν είμαστε μόνο κωφοί, είμαστε και Έλληνες. Ο Εθνικός Ύμνος είναι ο ύμνος όλων μας. Εμείς οι κωφοί έχουμε δικαίωμα στη πρόσβαση στην ιστορία μας και θέλουμε να νοιώθουμε περηφάνεια για την Ελλάδα μας. Όπως οι Έλληνες ακούοντες τον ακούνε στην Ελληνική γλώσσα, έτσι θέλουμε κι εμείς να τον «βλέπουμε» στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα”, αναφέρουν στο μήνυμά τους οι κωφοί και βαρήκοοι.

Τον Εθνικό Ύμνο στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα μπορείτε να τον αναζητήσετε και  να τον «κατεβάσετε» από το κανάλι youtube ή από τη σελίδα ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΗΜΑΤΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ.

εδώ

<Αναρτήθηκε στις 23/3/2021>

¤¤¤
♦ «Τα Αστέρια Χορεύουν στο Σκοτάδι»

Τη φετινή σεζόν το Κέντρο Επαγγελματικής Αποκατάστασης ΑμεΑ ΚΕΑ ΑΜΕΑ παρουσίασε δύο αξιόλογες παραστάσεις σε συνεργασία με το Εργαστήρι Συμπεριληπτικής Εκπαίδευσης για το Θέατρο και τον Χορό ΙΣΟΝ στο πλαίσιο της καθολικής προσβασιμότητας των Ατόμων με Αναπηρία στον πολιτισμό υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η πρώτη παράσταση, «Ο Κατά Φαντασίαν Ασθενής» του Μολιέρου που σκηνοθέτησε ο Βασίλης Οικονόμου με τον Μιχάλη Ταμπούκα στον ομώνυμο ρόλο, προβλήθηκε πρόσφατα στο Κανάλι της Βουλής με σημαντική ανταπόκριση τηλεθέασης.

Η δεύτερη παράσταση είναι το έργο «Τα Αστέρια Χορεύουν στο Σκοτάδι» που συνέλαβε και χορογράφησε η Αννα Βεκιάρη.

Στις παραστάσεις συμμετείχαν μαθητές του ΚΕΑ ΑΜΕΑ, όπως άνθρωποι με σύνδρομο Down και στο φάσμα του αυτισμού, που κατέδειξαν γόνιμα το καλλιτεχνικό δυναμικό τους σε μία άψογη συνεργασία με μη ανάπηρους επαγγελματίες ηθοποιούς και χορευτές.

Η παράσταση «Τα Αστέρια Χορεύουν στο Σκοτάδι» μεταδίδεται στο Κανάλι της Βουλής την Κυριακή 21 Μαρτίου–Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down (WebTV – Κανάλι 1, στις 20:30).

<Αναρτήθηκε στις 19/3/2021>

¤¤¤
♦ Προκλήσεις στο διαδίκτυο: Συμβουλές για γονείς και Εκπαιδευτικούς

Εδώ και πολλά χρόνια, τα παιδιά και οι νέοι λαμβάνουν μέρος σε προκλήσεις. Φίλοι ή αντίπαλες ομάδες ενθαρρύνουν ο ένας τον άλλον να συμμετάσχουν σε “διαγωνισμούς” για να δείξουν ότι δεν αποφεύγουν τον κίνδυνο ή είναι πολύ αδύναμοι ή φοβισμένοι να το κάνουν. Οι διαδικτυακές προκλήσεις παρουσιάζουν μεγάλη δυναμική καθώς το κοινό τώρα είναι δυνητικά τεράστιο και όσοι παίρνουν μέρος σε αυτές κυνηγούν likes και σχόλια. Πλέον όχι μόνο δέχεται κανείς να συμμετάσχει σε μια πρόκληση, αλλά τη βιντεοσκοπεί και κοινοποιεί το βίντεο σε πλατφόρμες κοινωνικών μέσων. Ο αριθμός των likes και των σχολίων θεωρείται ένα σημαντικό μέρος της όλης διαδικασίας.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι οι προκλήσεις ποικίλλουν σημαντικά και δεν επιφέρουν όλες προβλήματα ή αρνητικές συνέπειες. Για παράδειγμα, η πρόκληση του κουβά με πάγο, που ήταν δημοφιλής το καλοκαίρι του 2014, χρησιμοποιήθηκε ως τρόπος ευαισθητοποίησης για την νόσο ALS (Αμυοτροφική Πλευρική Σκλήρυνση, η οποία συχνά αναφέρεται και ως νόσος των κινητικών νευρώνων). Η πρόκληση (η οποία επίσης αναφέρεται ως η «ALS παγίδα πάγου πρόκληση») περιλαμβάνει ένα άτομο που έχει ένα κουβά με παγωμένο νερό και το ρίχνει πάνω του ή το ρίχνουν άλλοι πάνω του. Μόλις κάποιος ολοκληρώσει την πρόκληση, ορίζει κάποιον άλλον για να την επαναλάβει μέσα σε 24 ώρες -αν δεν το κάνει, θα πρέπει να δωρίσει κάποια χρήματα για φιλανθρωπικό σκοπό. Η συγκεκριμένη πρόκληση υιοθετήθηκε από διασημότητες, πολιτικούς και αθλητές, οι οποίοι δημοσίευσαν τα βίντεο που συμμετείχαν στην πρόκληση και με αυτό τον τρόπο εξαπλώθηκε πιο γρήγορα και σε ευρύτερο κοινό. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, 1 στα 6 άτομα συμμετείχαν στην πρόκληση και η ALS έλαβε πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως σε δωρεές.

Οι προκλήσεις είτε θετικές είτε αρνητικές αναδύονται και πολλαπλασιάζονται γρήγορα, μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (π.χ., Tik Tok, Facebook), συνήθως μεταξύ των παιδιών, των εφήβων και των νέων. Προκλήσεις με θετική, φιλανθρωπική, αστεία και διασκεδαστική πρόθεση έως προκλήσεις με τρομακτική και δυνητικά επιβλαβή πρόθεση, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική και τη συναισθηματική ευημερία των παιδιών, των εφήβων και των νέων.

Το ευάλωτο της ηλικίας, η περιέργεια, η ομότιμη πίεση, η τάση μιμητισμού, καθώς και η αίσθηση του ανήκειν, λαμβάνοντας υπόψη και τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης ηλικιακής περιόδου των παιδιών, των εφήβων και των νέων, διαδραματίζουν καθοριστικό και ενισχυτικό παράγοντα στην έκθεση σε τέτοιους κινδύνους. Επομένως, καθίσταται επιτακτικό και αναγκαίο να μας απασχολεί, όχι μόνο ως ιδιότυπο και μεμονωμένο «φαινόμενο», αλλά ως μέρος ενός συνόλου επιβλαβών συμπεριφορών και σύστοιχων κινδύνων, οι οποίες απαιτούν συνεχή ενημέρωση και εκπαίδευση.

Είναι σαφές ότι η βιομηχανία του ίντερνετ έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο. Ως πάροχοι (και διανομείς) αυτού του τύπου περιεχομένου πρέπει να ακολουθήσουν μια υπεύθυνη προσέγγιση για να καθορίσουν τι είναι αποδεκτό να δημοσιεύεται στις πλατφόρμες τους. Πότε τα βίντεο που μεταφορτώνονται και το περιεχόμενο ξεπερνούν τα όρια και ποιος καθορίζει τι και πού είναι η κόκκινη γραμμή.

Συμβουλές για γονείς:  

 • Μείνετε ήρεμοι και κάντε την έρευνά σας: Όταν οι διαδικτυακές προκλήσεις αναφέρονται από παιδιά ή νέους/ες ή εμφανίζονται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, είναι σημαντικό να διασφαλίσετε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε, για να είστε σε θέση να ενημερώσετε και να υποστηρίξετε αποτελεσματικά το παιδί σας.
 • Μιλήστε με το παιδί σας: Ξεκινήστε μια συζήτηση σχετικά με τις διαδικτυακές προκλήσεις που μπορεί να έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον του παιδιού σας, ενημερώστε το για αυτές, αλλά και γενικότερα για τις προκλήσεις στο Διαδίκτυο.
 • Αποφύγετε να παρουσιάσετε ενοχλητικό ή τρομακτικό περιεχόμενο: Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ακόμη και όταν κάτι κοινοποιηθεί ευρέως στο Διαδίκτυο, αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι/όλες το έχουν δει ή ακούσει. Μπορείτ
  ε να ενημερώσετε το παιδί σας για τους κινδύνους των διαδικτυακών προκλήσεων, χωρίς να του δείξετε παραδείγματα ή να δώσετε σαφείς λεπτομέρειες. Αντίθετα, επικεντρωθείτε σε βασικές συμβουλές και στρατηγικές, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίζει οποιονδήποτε διαδικτυακό κίνδυνο και πρόκληση. Για παράδειγμα, μιλήστε για την αποφυγή επικοινωνίας με άγνωστα και παράξενα προφίλ, παρουσιάστε τα εργαλεία αναφοράς και αποκλεισμού, ενθαρρύνετε για τη δυνατότητα επικοινωνίας με κάποιον έμπιστο ενήλικα, ώστε να επιτρέψει την ευκαιρία να επιλυθούν τυχόν απορίες ή προβληματισμοί.
 • Αποφύγετε την ονομασία σχετικά με επικίνδυνες προκλήσεις: Ο χαρακτηρισμός/ονομασία μιας πρόκλησης μπορεί να συμβάλει στην περαιτέρω διάδοσή της. Επομένως, αντί να εστιάζετε σε ένα συγκεκριμένο διαδικτυακό παιχνίδι, πρόκληση ή εικόνα, δώστε εφαρμόσιμες συμβουλές, σε περίπτωση που συμβεί οτιδήποτε στο Διαδίκτυο που ανησυχήσει, αναστατώσει ή προσβάλλει το παιδί σας.
 • Μιλήστε σχετικά με αποτελεσματικές πρακτικές αντιμετώπισης: Είναι σημαντικό να δώσετε στο παιδί σας τις στρατηγικές για την αντιμετώπιση τέτοιου διαδικτυακού περιεχομένου και προκλήσεων:
 • Αν δεχθεί πρόσκληση στο Διαδίκτυο για συμμετοχή σε επικίνδυνα «παιχνίδια», σε επικίνδυνες συμπεριφορές ή σε διαδικτυακές συζητήσεις, που το κάνει να αισθανθεί άβολα θα πρέπει:
 1. Να κρατήσει αποδεικτικά στοιχεία (στιγμιότυπα οθόνης-screen shots),
 2. Να αναφέρει, μέσω εργαλείων αναφοράς καταγγελίας, το περιστατικό και τα αποδεικτικά στοιχεία,
 3. Να μπλοκάρει το άτομο (π.χ., προφίλ) ή τον αριθμό που το παρενοχλεί,
 4. Να αναφέρει, άμεσα, το γεγονός σε εσάς ή σε ενήλικα που εμπιστεύεται,
 5. Να απευθυνθεί σε εξειδικευμένους φορείς όπως:

Γραμμή Βοήθειας Help-Line.gr στο 210 6007686

Ανοιχτή γραμμή καταγγελιών για το παράνομο περιεχόμενο στο διαδίκτυο SafeLine.gr

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (11188)

<Αναρτήθηκε στις 16/3/2021>
¤¤¤
♦ Μετά το σεισμό…
Η εμπειρία του σεισμού ήταν/είναι δύσκολη για όλους/ες μας στη Λάρισα και την ευρύτερη περιοχή.
Ας προσπαθήσουμε να δώσουμε χώρο και χρόνο στον εαυτό μας και στα παιδιά για να μοιραστούμε σκέψεις και συναισθήματα.
Ειδικά όταν τα παιδιά μας ρωτάνε, ακόμα και τα ίδια πράγματα, ας δώσουμε πληροφορίες και ας φροντίσουμε να δημιουργήσουμε ένα αίσθημα ασφάλειας.
Συζητούμε με τα παιδιά όσο αντέχουν να συζητούν για τον σεισμό.
Είναι σημαντικό να μοιραστούμε ότι όλοι/ες μας ξαφνιαστήκαμε, προκειμένου να κατανοήσουν ότι τα συναισθήματά τους είναι αποδεκτά.
Μοιραζόμαστε τις ιστορίες μας και διαψεύδουμε όποιες τυχόν ανακρίβειες έχουν ακούσει. Αυτό που μπορεί να φαντάζονται είναι χειρότερο από αυτό που πραγματικά συμβαίνει.
Αν θέλουμε, φτιάχνουμε μια ζωγραφιά, ένα κολάζ, γράφουμε ένα ραπ τραγούδι, ποίημα κοκ για το πώς θα δώσουμε ασφάλεια στον εαυτό μας και στους/ις γύρω μας σε τυχόν επόμενο σεισμό.
<Αναρτήθηκε στις 4/3/2021>
¤¤¤
♦ Φυλλάδιο για την παιδική σεξουαλική κακοποίηση στο διαδίκτυο
Νέος οδηγός από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το υλικό παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης CSAM, εδώ
<Αναρτήθηκε στις 3/3/2021>
¤¤¤
Ενημερωτικό webinar σε γονείς ????‍????‍????για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά,
την Τετάρτη 24 Μαρτίου στις 18:30.
Ο υπεύθυνος επικοινωνίας της Γραμμής Βοηθείας help-line.gr Κορμάς Γεώργιος ενημερώνει τους γονείς για τους κινδύνους που διατρέχουν τα παιδιά στο διαδίκτυο και τους τρόπους προστασίας τους.
Αναλύονται τα νέα δεδομένα από τη σημερινή υπερέκθεση των παιδιών στο διαδίκτυο και δίνονται συμβουλές και κατευθύνσεις για προβληματικές συμπεριφορές.
Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή εδώ
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
<Αναρτήθηκε στις 2/3/2021>
¤¤¤
♦ ” Στο φάσμα του αυτισμού”
Τρίτη 2 Μαρτίου 2021 ώρα 23:30 στον ΑΝΤ1  η εκπομπή Special Report με τίτλο ” Στο φάσμα του αυτισμού”.
<Αναρτήθηκε 1/3/2021>
¤¤¤
♦ Grooming – Διαδικτυακή Αποπλάνηση

Το διαδίκτυο αποτελεί ένα ιδανικό περιβάλλον για παιδιά και εφήβους να αναπτύξουν κοινωνικές επαφές, να ανακαλύψουν νέα πράγματα και να γίνουν δημιουργικοί. Ωστόσο οι διαδικτυακοί «φίλοι» μπορεί να μην είναι τελικά εκείνοι που υποστηρίζουν ότι είναι και αυτό είναι ένα σημείο που πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους.

Το διαδικτυακό «grooming» συµβαίνει όταν ένας ενήλικας έρχεται σε επαφή µέσω του διαδικτύου µε ένα παιδί ή έφηβο προκειµένου να το συναντήσει από κοντά και να το εκμεταλλευτεί. Το διαδικτυακό grooming ή αλλιώς η «αποπλάνηση» µέσω διαδικτύου είναι ένα έγκληµα που τιµωρείται αυστηρά σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Μπορεί να συµβεί σε όλους τους ιστοχώρους που είναι πολύ δηµοφιλείς στους εφήβους και στα παιδιά όπως στα διαδικτυακά παιχνίδια, στα κοινωνικά δίκτυα, στα δωµάτια συνοµιλίας κλπ. Κάποιοι διαδικτυακοί groomers µπορεί να προσποιούνται ότι είναι συνοµήλικοι σου χρησιμοποιώντας ψεύτικη φωτογραφία προφίλ και δηλώνοντας ψευδή ηλικία. Οι διαδικτυακοί groomers, συνήθως, έχουν γνώσεις στο να χειρίζονται ψυχολογικά και συναισθηµατικά τους εφήβους (π.χ. γνωρίζουν την εφηβική γλώσσα και τον εφηβικό τρόπο σκέψης) και χρησιµοποιούν διάφορες τεχνικές προκειµένου να αποκτήσουν την εµπιστοσύνη σου.

lampΣυμβουλές για να παραμείνεις ασφαλής

 • Ας είµαστε προσεκτικοί ποιους αποδεχόµαστε να γίνουν “φίλοι”μας και µε ποιους µιλάµε στο διαδίκτυο. Θυµόµαστε πάντα ότι είναι εύκολο να πει κάποιος ψέµατα για το ποιος πραγµατικά είναι.
 • Έχουµε πάντα στο μυαλό μας ότι ακόµα και αν ο συνοµιλητής µας στο Διαδίκτυο είναι πραγµατικά αυτός που φαίνεται (π.χ. τον έχουµε δει σε web camera) υπάρχει η πιθανότητα να είναι µέλος ενός κυκλώµατος που εκµεταλλεύεται παιδιά.
 • Χρησιµοποιούµε τις ρυθµίσεις απορρήτου στους ιστοχώρους που επισκεπτόµαστε. Προσαρµόζουµε τις ρυθµίσεις, έτσι ώστε να µη βλέπουν όλοι το προφίλ µας ή τις φωτογραφίες µας.
 • Δε βάζουµε προκλητικά ονόµατα (username) στο προφίλ µας.
 • Δεν κανονίζουµε ΠΟΤΕ συναντήσεις µε ανθρώπους που στην ουσία δεν γνωρίζουµε, ακόµα και αν έχουµε γίνει “φίλοι” στο διαδίκτυο.
 • Δεν ανταλλάσσουμε ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες ή ακατάλληλα βίντεο και φωτογραφίες. Μπορούν να µείνουν για πάντα στο Διαδίκτυο και να διανεμηθούν στον οποιονδήποτε.
 • Ακόµα και αν νιώθουµε άσχηµα για κάτι που κάναμε στο διαδίκτυο, όπως ντροπή, φόβο ή και ενοχές, ζητάµε τη συµβουλή και την υποστήριξη κάποιου ενήλικα που ξέρουµε ότι µας αγαπάει και που εµπιστευόµαστε. Δεν ξεχνάμε ότι η σωµατική µας και η ψυχική µας ακεραιότητα είναι προτεραιότητα και οφείλουµε να την προστατεύουµε.
 • Σε κάθε περίπτωση δεν ενδίδουµε σε κανένα εκβιασµό. Δε δελεαζόµαστε από χρήµατα και δώρα.
 • Μαθαίνουμε τον τρόπο που μπορούμε να αποθηκεύσουμε μια ηλεκτρονική συνομιλία. Αυτό θα μας βοηθήσει να καταγγείλουμε αυτόν που μας έκανε να νιώσουμε άβολα ή μας έφερε σε δύσκολη θέση στο διαδίκτυο.

Υλικό

Εδώ μπορείτε να κατεβάσετε μια παρουσίαση για το Grooming σε μορφή pptx .

Επίσης μπορείτε να κατεβάσετε και να εκτυπώσετε το φυλλάδιο του Grooming εδώ.

Πηγή: Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου

<Αναρτήθηκε στις 21/2/ 2021)>

¤¤¤
♦ Μουσική και δυσλεξία – Μουσική και αυτισμός
Αυτή την εβδομάδα και συγκεκριμένα το Σάββατο 20 και Κυριακή 21 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθούν δύο διαφορετικές θεματικές ενότητες που αφορούν τη δυσλεξία σε σχέση με τη μουσική καθώς και το  θέμα του αυτισμού.
Το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου από τις 17:00-20:00
το ενδιαφέρον εστιάζεται στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, με την παρουσίαση ενός σεμιναρίου με τίτλο
«Η μουσική ανάγνωση: Τρόποι εκμάθησης και η αντιμετώπιση των δυσκολιών στην περίπτωση της δυσλεξίας».
Σκοπός αυτού του σεμιναρίου είναι να παρουσιάσει και να προτείνει έναν εναλλακτικό, πολυαισθητηριακό τρόπο διδασκαλίας της μουσικής ανάγνωσης με απώτερο στόχο την εκμάθηση μουσικού οργάνου, σε μαθητές με δυσλεξία.
Παρουσιάζει ο μουσικοπαιδαγωγός και υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Μάριος Σκαμνέλος και απευθύνεται σε μουσικούς / εκπαιδευτικούς μουσικής αγωγής, σε ειδικούς παιδαγωγούς, σε λογοθεραπευτές, σε εργοθεραπευτές, σε ψυχολόγους, σε γονείς και σε κάθε ενδιαφερόμενο.
Την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου θα προβληθεί η ταινία (ντοκιμαντέρ) “Ποιος είναι ο τελευταίος;”.
Διοργανωτής αυτής της προβολής είναι το διεθνές φεστιβάλ «Η αντανάκλαση της αναπηρίας στην τέχνη» του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με υπεύθυνη την Λευκοθέα Καρτασίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΠΑΜΑΚ.
Χάρη στο καλά οργανωμένο πρόγραμμα, βασισμένο στην έννοια της συμπεριληπτικής θεατρικής μελέτης, παιδιά διαγνωσμένα στη “διαταραχή αυτιστικού φάσματος”, αποκτούν την ικανότητα να σκεφτούν και να επικοινωνήσουν μ’ έναν ευέλικτο και δημιουργικό τρόπο. Καταφέρνουν να κάνουν φίλους, επιτυγχάνουν εντυπωσιακά επίπεδα στην ανάπτυξη του ταλέντου τους στον τομέα της δραματικής τέχνης, του χορού και του τραγουδιού.
Στο τέλος της προβολής, θα ακολουθήσει συζήτηση με τη Λευκοθέα Καρτασίδου και την Τριάδα Μαλκότση (Ιατρός-Ακτινολόγος Διευθύντρια τμήματος μαστού Γ.Π.Ν. Παπαγεωργιου) και μητέρα της Εύας, παιδιού με αυτισμό, διαχειρίστρια της εκπαιδευτικής ιστοσελίδας eva-edu.gr
Το εργαστήριο, καθώς και η προβολή του ντοκιμαντέρ, θα πραγματοποιηθούν μέσω της πλατφόρμας ZOOM. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να εγγραφούν μέσω της ιστοσελίδας www,mousikotropo.gr, προκειμένου να λάβουν τις απαραίτητες ενημερώσεις και πληροφορίες για να συνδεθούν.
Όλες οι δράσεις του φεστιβάλ παρέχονται εντελώς δωρεάν, μια προσφορά του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας και της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων σε όλους τους ενδιαφερόμενους.
Διοργανωτές: Δημοτικό Ωδείο Λάρισας – Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων
Πληροφορίες: 2410 536-886 & 531-960
<Αναρτήθηκε στις 17/2/2021>
 ¤¤¤
♦ Συμβουλές τηλεκπαίδευσης για παιδιά με διαταρραχή ελλειματικής προσοχής και υπερκινητικότητα

Ένα βίντεο με συμβουλές για γονείς για το πως μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά με διαταρραχή ελλειματικής προσοχής και υπερκινητικότητα να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους μέσω τηλεκπαίδευσης. #SaferInternetDay2021
<Αναρτήθηκε στις 3/2/2021>
 ¤¤¤
♦ Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων – 28 Ιανουαρίου
Περισσότερο υλικό, εδώ
<Αναρτήθηκε στις 28/1/2021>
¤¤¤
♦  Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2021 – SID 2021 πλησιάζει.
Εκπαιδευτικό Υλικό για SID 2021 | SaferInternet4kids
Νέο εκπαιδευτικό υλικό με αφορμή τη #SaferInternetDay 2021! Απευθύνεται σε #μαθητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, σε #εκπαιδευτικούς και #γονείς! #SID2021#betterinternet
Δείτε εδώ, 
υλικό για μικρά παιδιά 4-7 ετών, υλικό για μεγαλύτερα παιδιά 8-13 ετών, υλικό για εφήβους 14-18 ετών, υλικό για γονείς και κηδεμόνες.
<Αναρτήθηκε 27/1/2021>
¤¤¤
♦ Το Petit Plan: Κινηματογράφος για Εφήβους, επιστρέφει 1-5 Φεβρουαρίου 2021 με το “Petit Plan: Europa II”, το δεύτερο αφιέρωμά του στον Ευρωπαϊκό κινηματογράφο και τις Ευρωπαϊκές αξίες
σε συνδιοργάνωση με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και με μέγα δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).
Θα προβληθούν πάνω από 40 ταινίες από όλη την Ευρώπη που θα θίγουν ζητήματα που απασχολούν τους σημερινούς εφήβους όπως το bullying, το ρατσισμό, τα social media, κ.α.
Παράλληλα θα γίνει κι ένα αφιέρωμα στην Σουηδία σε συνεργασία με το Stockholm Independent Film Festival και το Rex Animation Film Festival.
Όλες οι ταινίες του φεστιβάλ είναι υποτιτλισμένες στα ελληνικά και θα είναι δωρεάν και διαθέσιμες διαδικτυακά μέσα από τον ιστότοπο https://video.petitplan.org/ για χρήστες εντός της Ελλάδας και για το διάστημα 1-5 Φεβρουαρίου 2021.
Επίσης, θα υπάρχει η δυνατότητα ψηφοφορίας του κοινού για την καλύτερη ταινία και εγκαινιάζεται το τμήμα #ThisIsEU – Ευρωπαϊκές Αξίες όπου θα απονεμηθεί τιμητικό βραβείο ανάμεσα σε 12 ταινίες που αντικατοπτρίζουν καλύτερα τις Ευρωπαϊκές Αξίες.
Ακολουθούν οι ταινίες:
Τμήμα #ThisIsEU – Ευρωπαϊκές Αξίες
Περπάτα Δίπλα Μου
Μαθητές 8-9 χρόνων, Ισπανία, 2019, 4’
Όταν γεννιόμαστε, μας κατηγοριοποιούν και μας ξεχωρίζουν. Αλλά αν περπατάμε μαζί είναι πιο εύκολο να επιλέξουμε το μονοπάτι μας.
Dajla: Σινεμά και Λήθη
Arturo Dueñas Herrero, Ισπανία, 2020, 15’
Η ζωή συνεχίζεται στην Ντάκλα, σε έναν από τους προσφυγικούς καταυλισμούς στη νότια Αλγερία, που παραμένει ξεχασμένος εδώ και 45 χρόνια. Ο εορτασμός ενός φεστιβάλ κινηματογράφου σπάει τη μονοτονία. Το φεστιβάλ τελειώνει, η ζωή όμως (και η λήθη) συνεχίζονται.
Ηχώ
Aurora Gossé, Νορβηγία, 2015, 4’
Ένα νεαρό κορίτσι προσκαλείται σε ένα πάρτι μασκέ. Όταν θα φτάσει στο σπίτι θα δει ότι είναι αρκετά διαφορετική από τα άλλα παιδιά.
Pashka
Oltjon Lipe, Ελλάδα, 2020, 23’
Ένας πατέρας κι ένας γιος έχουν φτιάξει μαζί μια ζωή μακριά από την πατρίδα τους. Αλλά η επιθυμία του αγοριού να επιστρέψουν θα οδηγήσει σε ένα απρόσμενο ταξίδι.
Φίδι
Andrej I. Volkashin, Βόρεια Μακεδονία, 2019, 20’
Η φιλία ενός 9χρονου αγοριού και ενός νεαρού γκέι άντρα θα ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων και προκαταλήψεων σε ένα χωριό της Βόρειας Μακεδονίας.
The Outcast Kid
Ιωάννης Μακρόπουλος, Ελλάδα, 2019, 17’
Ο Άλεξ είναι ένα εντεκάχρονο αγόρι – Ελληνορουμάνος – που αγαπάει να παίζει ποδόσφαιρο. Αποφασίζει να γράψει ένα γράμμα στην ομάδα της Λίβερπουλ ζητώντας να παίξει στην ομάδα νέων τους.
Τρεις Αυγουστιάτικες ημέρες
Madli Lääne, Εστονία, 2018, 20’
Κατά την πολιτική ανατάραξη στις αρχές του ’90, ένα κορίτσι από την Εστονία κι ένα αγόρι από την Ρωσία θα μοιραστούν ένα μπουκάλι αμερικάνικου αναψυκτικού.
Ο Άγγελος της Ιστορίας
Eric Esser, Γερμανία, 2019, 10’
Ένα σύνορο στην Ευρώπη. Ένας πίνακας του Πολ Κλι. Ένα ποίημα του Γουόλτερ Μπέντζαμιν. Μια ταινία για το χθες και το σήμερα και πόσο δύσκολα τα ξεχωρίζουμε.
Σε ακούμε
Agnese Làposi, Ελβετία, 2018, 21’
Σε ένα κέντρο βοήθειας, εθελοντές δίνουν τις συμβουλές τους σε γυναίκες που θέλουν να αφήσουν τους συντρόφους τους.
Φυλή
Sergi Merchan, Ισπανία, 2018, 12’
Σε ένα πολυτελές εστιατόριο, 5 κυρίες υψηλής κοινωνίας αποφασίζουν να μαζευτούν και να οργανώσουν έναν έρανο για τα φτωχά παιδιά της Αφρικής. Ρατσισμός, ομοφοβία, ναρκισσισμός είναι λίγα από αυτά που θα σερβιριστούν σε αυτό το εστιατόριο.
Ψηλά σε ένα δέντρο
Bodil Tummers , Hannah Cammeraat, Ολλανδία, 2019, 22’
Η ιστορία ακτιβιστών που μένουν σε δεντρόσπιτα στο δάσος του Χάμπαχ προσπαθώντας έτσι να αναχαιτίσουν την διεύρυνση των εξορύξεων λιγνίτη.
Με άλλα μάτια
Γιώργος Λεοντακιανάκος, Ελλάδα, 2020, 25’
Ο Παύλος ένας κυνικός, ρατσιστής οικοδεσπότης Airbnb περνάει μια νύχτα με το νέο ενοικιαστή του, τον Φώτη, έναν ρομαντικό, διορατικό τυφλό που αποζητάει την ανθρώπινη επαφή μετά το θάνατο της γυναίκας του. Στη διάρκεια της συνάντησής τους όμως ο Φώτης αρχίζει να ρίχνει φως στις προκαταλήψεις του Παύλου.
Διεθνές Πανόραμα
Μακριά
Soňa Nôtová, Σλοβακία, 2018, 15’
Ένα κορίτσι από την Ευρώπη κι ένας μουσουλμάνος, ο καθένας τους μακριά από την πατρίδα του για διαφορετικούς λόγους, θα συναντηθούν στην Ελλάδα.
Δύο Φιγούρες σε ένα ποτάμι
Lukas Grevis, Σερβία, 2020, 20’
Τη δεκαετία του ’60 στη Γιουγκοσλαβία, δύο έφηβοι συναντιούνται σε μια κατασκήνωση και ξεκινούν μια παρτίδα σκάκι, η οποία θα συνεχιστεί παρά τον εμφύλιο και τις δυσκολίες. Τώρα έχει έρθει η ώρα να τελειώσει το παιχνίδι.
Ληστές τραίνων
Martin Walther, Νορβηγία, 2019, 20’
Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 μια ομάδα νεαρών, 11-15 χρόνων, έκλεψαν μεγάλες ποσότητες μπύρας και αναψυκτικών από τραίνα στην Νορβηγία. Θα δούμε μέσα από το ντοκιμαντέρ το μέλλον που θα μπορούσαν να έχουν και πως η κοινωνία τους απογοήτευσε.
Η Καλύτερη Ορχήστρα Του Κόσμου
Henning Backhaus, Αυστρία, 2020, 14’
Ο Ίνγκμπερτ, είναι μια κάλτσα, και θα δηλώσει συμμετοχή στην Κρατική Ορχήστρα της Βιέννης, όπου θα συναντήσει την προκατάληψη.
Βιντεοθήκη
Stephan Bernardes, Γερμανία, 2019, 20’
Ο Γούλφγκανγκ δεν μπορεί να φανταστεί έναν κόσμο χωρίς “βιντεοκλάμπ”. Παρά το ολοένα και μειωμένο ενδιαφέρον του κόσμου να νοικιάσει ταινίες, ο Γούλφγκανγκ δεν τα παρατάει.
Σταγόνα ζωής
Adrian Baluta, Ρουμανία, 2018, 2’
Η σχέση του νερού με το περιβάλλον και πως επηρεάζεται από εμάς.
Η Μοναχική Τροχιά
Frederic Siegel, Benjamin Morard, Ελβετία, 2019, 10’
Η ανικανότητα ενός τεχνικού δορυφόρων να αντιμετωπίσει την μοναξιά του θα προκαλέσει μια αλυσιδωτή αντίδραση στο μυαλό του.
Ο Άνθρωπος
Harko Wubs, Ολλανδία, 2020, 11’
Παρατηρώντας τον άνθρωπο σε μορφή ντοκιμαντέρ, βλέπουμε πως βρίσκει την τροφή του και αναρωτιόμαστε για τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση.
22:47 Γραμμή 34
Michael Karrer, Ελβετία, 2019, 10’
Είναι 22:47 σε ένα λεωφορείο κάπου στην πόλη. Μερικοί έφηβοι ακούνε μουσική και μιλάνε δυνατά. Ένας μεθυσμένος άντρας μπαίνει στην παρέα τους και η διάθεση αρχίζει και αλλάζει…
Μια Διαφορετική Ημέρα
Maria Doyle Kennedy, Ιρλανδία, 2017, 6’
Δύο νεαροί με σύνδρομο Down έχουν μια δυσάρεστη αναμέτρηση με μια παρέα νέων, όσο κάνουν την βόλτα τους ένα Σάββατο.
Γείτσες!
Paulina Ziółkowska, Πολωνία, 2017, 5’
Όλοι έχουν σιχαθεί τους πάντες. Αλλά όταν σιχαίνεσαι τον εαυτό του, τότε είναι άσχημα τα πράγματα.
Επιστροφή στο Σπίτι
Pascal Marc, Γαλλία, 2020, 25’
Στα 23 του ο Λούκα επιστρέφει στο σπίτι μετά από 3 χρόνια στη φυλακή. Για ένα μερόνυχτο, οι πρώτες ώρες ελευθερίας του, θα προσπαθήσει να βρει τη θέση του.
Διπλωματικοί Σχεδιασμοί
Raphaël Haab, Ελβετία, 2017, 8’
Ένας ποντικός χάνεται στα αρχεία της Κοινωνίας των Εθνών στην Γενεύη. Θα κάνει ένα ταξίδι στο χρόνο για να ανακαλύψει την ιστορία του οργανισμού, που ενέπνευσε τα Ηνωμένα Έθνη.
Όνειρο/Ζωή
David Aufdembrinke, Γερμανία, 2019, 13’
Ένας νεαρός προσπαθεί να ξεφύγει από τη ρουτίνα του και να ανακαλύψει τι πραγματικά θέλει από τη ζωή του. Οι φίλοι του αρνούνται να τον συνοδέψουν σε αυτό το ταξίδι και ξεκινάει ένα ταξίδι μόνος όπου θα φτάσει πιο μακριά από όσο ήλπιζε ποτέ.
Καλημέρα
Bartosz Kozera, Πολωνία, 2020, 15’
Φτάνει εκείνη η ημέρα όπου δεν θέλεις να καταλάβεις ποιο νόημα έχει η ζωή σου και βάζεις μια θηλιά γύρω από το λαιμό σου. Καμιά φορά η απόπειρα να τερματίσεις τη ζωή σου είναι απλά η αρχή για κάτι νέο.
Αν Έπρεπε Να Φύγω
Hela Ammar, Πορτογαλία, 2018, 5’
Μια μικρή βάρκα με μετανάστες πέφτει σε μια καταιγίδα. Όσο πνίγεται ο Χ αναπολεί το παρελθόν του.
insta αξία
Peter Bjerre Salling, Δανία, 2019, 7’
Η Λόρα τραβάει φωτογραφίες για το Instagram με την φίλη της την Αλεξάντρα. Η τελική φωτογραφία που θα ανεβάσει μαζεύει πολλά θετικά σχόλια, αλλά η Λόρα νιώθει πιο δυστυχισμένη από πριν.
Χωρίς Παρεξήγηση
Dimitris Andjus, Ελλάδα, 2019, 3’
Το bullying μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία και σε οποιαδήποτε στιγμή. Για αυτό δεν είναι ανάγκη να νιώθει κάποιος μόνος.
Ουράνιο Τόξο
Aleksandar Vujović, Μαυροβούνιο, 2020, 17’
Ένα αγόρι 6 χρόνων θα ζήσει μια μαγική στιγμή, όπου θα ανακαλύψει ότι θα γίνει ένας μεγάλος καλλιτέχνης όταν μεγαλώσει.
Ρομπέρτο
Carmen Córdoba González, Ισπανία, 2020, 9’
15 χρόνια έχουν περάσει και ο Ρομπέρτο είναι ακόμα ερωτευμένος με τη γειτόνισσα του αλλά εκείνη προτιμάει να κρύβεται επειδή ντρέπεται για το σώμα της. Με την τέχνη του, ο Ρομπέρτο σκοπεύει να βοηθήσει την αγαπημένη του να διώξει τους δαίμονές της.
Ταμπέλες
Dustin Rees, Ελβετία, 2020, 11’
Ένας ηλεκτρολόγος ακολουθεί την ρουτίνα του ανεβάζοντας ταμπέλες. Δεν παρατηρεί τον κόσμο, αλλά θα έρθει η στιγμή που θα καταλάβει ποιες ταμπέλες πρέπει να παρατηρήσει.
Αφιέρωμα στη Σουηδία
Επιλογές του Stockholm Independent Film Festival
Φίλος της Ντόροθι
Joakim S. Hammond, Σουηδία, 2016, 5’
Η Γκαμπριέλ θα επιστρέψει σπίτι και θα βρει τους δύο της μπαμπάδες σε σύγχυση. Θέλουν να κάνουν μια σοβαρή συζήτηση.
Το σπίτι που πούλησαν μετά οι γονείς μου
Boris Laible, Jonas Källstrand, Σουηδία , 2018, 4΄
Εύκολα ξεχνάμε τις δύσκολες στιγμές που μας έχουν καθορίσει στη ζωή.
Σύνδεση
Niklas Wallner, Σουηδία, 2020, 27’
Ένα ντοκιμαντέρ για την σκηνή του mountainbike στη Σουηδία και για τις προσωπικότητες που την έχουν καθορίσει.
Μαργκό
Sara Spånghagen, Σουηδία, 2019, 3’
Ένα ντοκιμαντέρ για την Μαργκό που εργάστηκε ως νοσοκόμα στην Αφρική το 1958-1978.
Οι κυρίες της Wakaliwood
Linn Björklund , Nora Fogelström, Amanda Moen, Σουηδία, 2019, 16’
Η ταινία ακολουθεί τρεις γυναίκες που εργάζονται σε εταιρεία παραγωγής ταινιών δράσης στην Ουγκάντα, την Wakaliwood.
Αργός Χορός
Christian Zetterberg, Σουηδία, 2018, 6’
Κατά τη διάρκεια μιας χοροεσπερίδας, ένα αγόρι βιώνει τον πρώτο του έρωτα.
Επιλογές του Rex Animation Film Festival
Μίσος για Γάτες
Ola Angelman, Σουηδία, 2018, 10’
Δύο αρουραίοι, ένας πατέρας κι ένας γιος που μένουν σε ένα προάστιο της Στοκχόλμης, ανακαλύπτουν μια γάτα στο σπίτι τους. Την διώχνουν, αλλά αυτή συνεχίζει να επιστρέφει. Ο πατέρας εκνευρίζεται, αλλά ο γιος αρχίζει και βλέπει τις γάτες διαφορετικά.
Μπουκάλι
Pella Olsson, Σουηδία, 2019, 3’
Ένας υπάλληλος σε εργοστάσιο έχει μια μονότονη δουλειά, αλλά κάτι θα συμβεί που θα αλλάξει την κατάσταση.
Απαραίτητος Εργάτης
Eliot Axelsson, Σουηδία, 2020, 2’
Κάτι που όλοι γνωρίζουμε φέτος: Οι απαραίτητοι εργάτες. Νοσηλευτές με σημάδια από τις μάσκες στο πρόσωπό τους, καταστηματάρχες πίσω από πλεξιγκλάς, κούριερ που αφήνουν τα πράγματά μας έξω από την πόρτα μας….
Μεταίχμιο
Wilma Harju, Σουηδία, 2019, 4’
Πως αντιμετωπίζεις μια κατάσταση πνευματικής λήθης; Τι συμβαίνει στο μυαλό και το σώμα και πως συνδέονται σε περιόδους άγχους και αποξένωσης;
Είδωλο
Don’t Stop the Motion, Σουηδία, 2020, 16’
Μια εικονική ιστορία του εμβρύου που εξερευνά το πως σκεφτόμαστε εμείς το έμβρυο τα τελευταία 500 χρόνια.
Περισσότερα, δείτε εδώ
<Αναρτήθηκε 27/1/2021>
¤¤¤

♦ Κουίζ για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου

Τώρα που κλείνουν τα σχολεία είναι μια καλή ευκαιρία να παίξουμε με τα παιδιά μας τα κουίζ του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου και να ενημερωθούμε διαδραστικά για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου. #betterinternet #saferinternet
Δείτε εδώ
<Αναρτήθηκε 21/12/2020>
¤¤¤

♦ «Το δέντρο της φροντίδας και της αγάπης στην τάξη μας»

Να στολίσουμε την τάξη μας με έναν διαφορετικό τρόπο, με μηνύματα ενδυνάμωσης, αισιοδοξίας, γενναιοδωρίας, ευγνωμοσύνης, αλληλοϋποστήριξης, μεταδίδοντας το μήνυμα πως κάποιες αξίες παραμένουν σταθερές σε όμορφες, αλλά και δύσκολες περιόδους της ζωής μας.

Το προτεινόμενο υλικό από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Τμήμα Ψυχολογίας / Εργαστήριο Σχολικής Ψυχολογίας, δείτε εδώ

<Αναρτήθηκε στις 14/12/2020>

¤¤¤

♦ 11 Δεκεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού. Έχεις φωνή, είμαστε δίπλα σου… 

Οδηγίες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Ελληνικής Αστυνομίας  προς ανηλίκους για…

την προστασία στο διαδίκτυο

την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας 

για την προστασία από την σεξουαλική κακοποίηση 

Πηγή

<Αναρτήθηκε στις 11/12/2020>

¤¤¤
♦ 3 παραμύθια για την Ημέρα Παιδικού Βιβλίου
Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης – «Europe Direct» και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας Θεσσαλίας, σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Κέντρο Εκπαιδευτικών ν. Λάρισας, το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας, τους «Teachers 4 Europe» και το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Λάρισας «Artfools», με αφορμή την Ημέρα Παιδικού Βιβλίου αναρτούν στο Διαδίκτυο και προσφέρουν τα παραμύθια:
 «Ο καθρέφτης της αλήθειας», αφηγείται η Ευδοκία Ποιμενίδου
«Της αλεπούς το παλικάρι», αφηγείται η Αναστασία Κιούση
«Οι φύλακες της υγείας», αφηγείται η Ελεάνα Καραγεώργου.
Μπορείτε να τα ακούσετε εδώ
<Αναρτήθηκε 10/12/2020>
¤¤¤

♦ 10 Δεκεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Στο αρχείο που ακολουθεί με κλικ πάνω στις εικόνες, κείμενα και οπτικοακουστικό υλικό για ευαισθητοποίηση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα.Λήψη αρχείου

<Αναρτήθηκε 7/12/2020>

¤¤¤

♦ Εθισμός στο Διαδίκτυο – βίντεο που απευθύνεται σε άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Νοηματικής Γλώσσας «Γέφυρες Επικοινωνίας» σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας δημιούργησαν ένα βίντεο-οδηγό που απευθύνεται σε άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής και μέσω του οποίου γίνεται αναφορά στην πρόληψη και την αντιμετώπιση συμπεριφορών εξάρτησης στο διαδίκτυο.

Δείτε εδώ

<Αναρτήθηκε 3/12/2020>

¤¤¤

♦ «Παραμύθι χωρίς όρια»: Η πρώτη δωρεάν ηλεκτρονική βιβλιοθήκη παραμυθιών για παιδιά με προβλήματα όρασης είναι γεγονός!

Τα παραμύθια αποτελούν πνευματική και ψυχική τροφή για τα παιδιά, γεννούν συναισθήματα, κεντρίζουν το μυαλό τους, προκαλούν τη νόησή τους, διεγείρουν τη φαντασία τους, τη δημιουργία θετικών παραστάσεων και γενικότερα συμβάλλουν στην ανάπτυξη τους. Δύσκολα μπορεί κάποιος να φανταστεί την παιδική ηλικία χωρίς παραμύθια.

Η Δράση «Παραμύθι Χωρίς Όρια» αφορά στη δημιουργία μίας ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης παραμυθιών, η οποία απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας με προβλήματα όρασης.

Το «Παραμύθι χωρίς Όρια» υπερβαίνει τους αποκλεισμούς και τα εμπόδια, προσφέροντας στα παιδιά με προβλήματα όρασης τη δυνατότητα να απολαύσουν αγαπημένα παραμύθια – μία πολύ κοινή  δραστηριότητα που ως τώρα στερούνταν λόγω έλλειψης κατάλληλα διαμορφωμένου υλικού.

Δείτε εδώ

<Αναρτήθηκε 3/12/2020>

¤¤¤

♦ Δράσεις του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου

To Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου ξεκίνησε να λειτουργεί από το Ιούλιο του 2016 υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας και πιο συγκεκριμένα του Ινστιτούτου Πληροφορικής. Είναι επίσημος εκπρόσωπος στην Ελλάδα των Πανευρωπαϊκών Οργανισμών INSAFE / INHOPE που χαράσσουν την ευρωπαϊκή στρατηγική για ένα ασφαλές και ποιοτικό διαδίκτυο καθώς και ο αναγνωρισμένος εκπρόσωπος της Ελλάδας για το Expert Group on Safer Internet for Children της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου παρέχει ενημέρωση, βοήθεια και υποστήριξη στους μικρούς και μεγάλους χρήστες του διαδικτύου με την ανάπτυξη τριών διακριτών δράσεων:

 • Μέσω της ιστοσελίδας SaferInternet4Kids.gr μπορεί κανείς να ενημερωθεί και να αντλήσει υλικό σχετικό με την ασφαλή χρήση του Ίντερνετ και τη χρήση των κοινωνικών δικτύων με το οποίο μπορεί με τη σειρά του να ενημερώσει διαδραστικά παιδιά και νέους κάθε ηλικίας. Το ενημερωτικό αυτό portal απευθύνεται τόσο σε γονείς και εκπαιδευτικούς όσο και σε εφήβους και παιδιά και περιλαμβάνει κατάλληλο πολυμεσικό υλικό το οποίο είναι εγκεκριμένο από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων με Αρ. Πρωτ.: Φ.2.1/ΠΜ/ 177197/Δ7.
 • Μέσω της συμβουλευτικής γραμμής Βοήθειας Ηelp-line (διαθέσιμη τηλεφωνικά στο 210-6007686 και μέσω του ιστοχώρου www.help-line.gr), εξειδικευμένοι ψυχολόγοι παρέχουν υποστήριξη και συμβουλές για εξειδικευμένα θέματα που σχετίζονται με τη υπερβολική ενασχόληση στο διαδίκτυο, τον διαδικτυακό εκφοβισμό, την έκθεση σε ακατάλληλο περιεχόμενο και άλλους προβληματισμούς σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και των διαδικτυακών παιχνιδιών.
 • Και μέσω της Ανοιχτής Γραμμής Καταγγελιών για το παράνομο περιεχόμενο του διαδικτύου SafeLine (http://www.safeline.gr/), δέχεται καταγγελίες για παιδική κακοποίηση και παράνομη χρήση του διαδικτύου και συνεργάζεται τόσο με την Ελληνική αστυνομία όσο και με την INTERPOL μέσω του Ευρωπαϊκού οργανισμού INHOPE. H SafeLine είναι δηλαδή ένα κομμάτι ενός μεγάλου παζλ, μιας και η καταπολέμηση του παράνομου περιεχομένου του Ίντερνετ είναι υπόθεση παγκόσμιας κλίμακας και δεν περιορίζεται από εθνικά σύνορα.

Για περισσότερη ενημέρωση και γενικές πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο  contact(ατ)saferinternet4kids.gr .

<Αναρτήθηκε 27/11/2020>

¤¤¤

3 Δεκεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία

Στο αρχείο που ακολουθεί με κλικ πάνω στις εικόνες, κείμενα και οπτικοακουστικό υλικό για ευαισθητοποίηση στην Αναπηρία.Λήψη αρχείου

<Αναρτήθηκε 25/11/2020>

¤¤¤

 Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το TikTok

Το Tik Tok είναι μια εφαρμογή που συνενώνει την κοινωνική δικτύωση με τη μουσική σε μια πρωτότυπη πλατφόρμα αυτοδημιούργητων βίντεο.

Περισσότερα στο φυλλάδιο του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου:Λήψη αρχείου

<Αναρτήθηκε 24/11/2020>

¤¤¤

25 Νοεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Στο αρχείο που ακολουθεί με κλικ πάνω στις εικόνες, κείμενα και οπτικοακουστικό υλικό για ευαισθητοποίηση στην Εξάλειψη της Βίας κατά των ΓυναικώνΛήψη αρχείου

<Αναρτήθηκε 23/11/2020>

¤¤¤

♦ Petit Plan: Δωρεάν και online ταινίες για παιδιά και εφήβους μαζί με εκπαιδευτικό υλικό

https://video.petitplan.org/

Το Petit Plan – Κινηματογράφος για Εφήβους παρουσιάζει έναν νέο κύκλο εκπαιδευτικών προβολών με τίτλο «Διαφορετικότητα και Ισότητα» από τις 23 – 27 Νοεμβρίου 2020.

Στόχος των προβολών είναι να προβληθούν κοινωνικά ζητήματα που αφορούν στο νεανικό κοινό και στην Ελληνική πραγματικότητα, όπως το προσφυγικό, ο ρατσισμός, ο σχολικός εκφοβισμός και η διαφορετικότητα. Σκοπός είναι να προκληθεί μια γόνιμη και ουσιαστική συζήτηση για τη διαφορετικότητα, αλλά, κυρίως, για τα σημεία εκείνα που ενώνουν τους ανθρώπους, πέραν από τα σύνορα.

Όλες οι ταινίες θα συνοδεύονται από εκπαιδευτικό υλικό. Οι προβολές θα είναι δωρεάν για όλη την Ελλάδα και θα είναι διαθέσιμες διαδικτυακά μέσα από την ιστοσελίδα video.petitplan.org

Μετά το πέρας των διαδικτυακών προβολών, οι ταινίες θα είναι διαθέσιμες για εκπαιδευτικούς και για χρήση στο διδακτικό έργο, ανάλογα με τη βαθμίδα (Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο), κατόπιν αίτησης τους στο www.petitplan.org. Επίσης, στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχουν Πανεπιστήμια, με σκοπό τόσο την προβολή και συζήτηση του υλικού, όσο και την ακαδημαϊκή συζήτηση για την κινηματογραφική παιδεία στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Οι ταινίες χωρισμένες με βάση την καταλληλότητά τους για τα θέματα τα οποία θίγει:

Κατάλληλες για ηλικίες 8+

Τα παιδιά της ακτής
Αμέλια Νάνι, Βέλγιο, 2018, 20’

Ένα απόγευμα δύο παιδιά από διαφορετικούς κόσμους θα συναντηθούν.

Το μαγικό μπαλόνι
Σάντρα Νταζάνι, Ιορδανία, 2017, 12’

Η ιστορία της Μαριάμ, ενός νεαρού κοριτσιού που δεν μπορεί να περπατήσει και μένει σε ένα προσφυγικό καταυλισμό. Περνάει την ημέρα της διαβάζοντας και εύχοντας να ταξιδέψει τον κόσμο.

Μικρές πατημασιές
Μουράντ Ατσάν, Γερμανία, 2019, 18’

Ο Αμίρ, ένα 10χρονο αγόρι από την Συρία θα πάει στο νέο του σχολείο στην Γερμανία.

Ντόροθι, η πολυλογού
Εμανουέλ Γκορζιάρντ, Γαλλία/Βέλγιο, 2018, 9’

Τέσσερις αγελάδες βόσκουν ανέμελες στο λιβάδι. Δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να ζήσουν μια περιπέτεια και δεν ξέρουν πολλά για τον κόσμο, μέχρι που μια μέρα ανακαλύπτουν ένα χνουδωτό πλάσμα στο ρυάκι τους.

Ψάχνοντας καταφύγιο
Πόπη Ανεμογιάννη, Ελλάδα, 2019, 4’

Πραγματική ιστορία για ένα κορίτσι σε ένα πρσφυγικό καταυλισμό η οποία παίρνει μέρος σε ένα workshop για animation.

Κατάλληλα για ηλικίες 12+

Δεν υπάρχουν άσχημα τέλη
Ζιβ Χέρμελιν-Σαντάρ, Ισραήλ, 2019, 13’

Στιγμές πριν την παραδοσιακή τελετή μνήμης για το Ολοκαύτωμα, τα μέλη του κιμπούτς Σεριντίμ, συνειδητοποιούν ότι η τελευταία επιζώσα του Ολοκαυτώματος στο κιμπούτς δεν θέλει να μοιραστεί την προσωπική της ιστορία.

Η γραμμή
Αλεσάντρο Στέβανον, Ιταλία, 2019, 15’

Ο Φεντερίκο είναι ένα ντροπαλό και μοναχικό αγόρι που μένει στην Ιταλία. Μια μέρα θα γνωρίσει έναν καλλιτέχνη από την Σενεγάλη και θα αναπτυχθεί μεταξύ τους μια φιλία.

Ο πιανίστας του Γιαρμούκ
Βίκραμ Αλουγουάλια, Ηνωμένο Βασίλειο, 2017, 13’

Ο «πιανίστας του Γιαρμούκ», ο άνθρωπος που έγινε γνωστός σε όλο τον κόσμο παίζοντας πιάνο στα χαλάσματα του κατεστραμμένου Παλαιστινιακού καταυλισμού του Γιαρμούκ, λίγο έξω από τη Δαμασκό, πήρε το δρόμο της προσφυγιάς κι έφτασε στην Ελλάδα.

12 ναυτικά μίλια
Γιάκομπ Βέρνερ, Τερέσα Σλιφ, Αν Κλάρα Κόλερ, Γερμανία, 2017, 6’

Μια πραγματική ιστορία διάσωσης προσφύγων.

Μετανάστης
Εζέκιελ Ντάλινγκερ, Ντάνιελ Ιέτσι, Αργεντινή, 2019, 6’

Πραγματικές μαρτυρίες μεταναστών από χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Ένα
Χαβιέ Μάρκο Ρίκο, Ισπανία, 2018, 10’

Ένας ψαράς θα βρει ένα κινητό στη θάλασσα.

City Plaza Hotel
Άννα Πόλα Χόνιγκ, Γερμανία, 2019, 14’

Η Ζίνος είναι ένα 11χρονο κορίτσι που μένει στην προσφυγική κατάληψη του City Plaza Hotel στο κέντρο της Αθήνας. Κάθε μέρα η ζωή της κυριεύεται από φόβο εκδίωξης που της θυμίζει το βίαιο παρελθόν της στο Αφγανιστάν.

Κατάλληλο για ηλικίες 15+

Η ιστορία του Γιάννη
Βούλα Γερμανάκου Κοψίνη, Γερμανία, 2019, 15’

Η ιστορία ενός Πόντιου πρόσφυγα από την Κριμαία που έφτασε στον Πειραιά το 1919.

Κάνε υπομονή
Ντάφνα Αγουάντις, Ολλανδία, 2019, 5’

Άνθρωποι μας διηγούνται ιστορίες που άφησαν την πατρίδα τους και πέρασαν σύνορα για την αγάπη.

Μπλε στάχτες
Θάντεους Κριστάντλ, Γαλλία, 2019, 15’

Ένας πατέρας, μια μητέρα και η κόρη τους προσπαθούν να φύγουν από τη χώρα τους μετά από μια παγκόσμια πανδημία.

Στο δέρμα σου
Βίκι Καλαβία, Ισπανία, 2019, 20’

Νεαρά άτομα διαφορετικών εθνικοτήτων συναντιούνται. Το μόνο τους κοινό στοιχείο είναι ότι μένουν όλοι στην Αραγωνία.

Σπουργίτι
Φαρζάνε Ομινταρνία, Δανία, 2019, 12’

Ένα πραγματικό περιστατικό που έγινε στην Αυστρία τον Αύγουστο του 2015 όταν άνθρωποι διαφορετικών εθνοτήτων ταξίδεψαν όλοι μαζί.

Είμαι η Φατού
Αμίρ Ραμαντάν, Ιταλία, 2019, 20’

Η Φατού είναι ένα 23χρονο κορίτσι από την Σενεγάλη που μένει στην Ιταλία. Προσπαθεί να βρει τον πραγματικό της εαυτό έρχοντας σε κόντρα με την παραδοσιακή της μητέρα αλλά και την κοινωνία στην οποία μένει.

Απελπισία
Χαβιέ Ροντρίγκες Εσπινόσα, Ισπανία, 2019, 17’

Ο 15χρονος Αντρές, έχει εξαφανιστεί. Η αστυνομία θα ερευνήσει στο σχολείο που πήγαινε, αλλά δεν λένε όλη την ιστορία οι μαθητές και οι καθηγητές.

<Αναρτήθηκε 20/11/2020>

¤¤¤

20 Νοεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων των Παιδιών 

Στο αρχείο που ακολουθεί με κλικ πάνω στις εικόνες, κείμενα και οπτικοακουστικό υλικό για ευαισθητοποίηση στα Δικαιώματα των Παιδιών.Λήψη αρχείου

<Αναρτήθηκε 19/11/2020>

¤¤¤

♦ “Τι… παίζει με τα δικαιώματά μας;” Η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού σε κουίζ!!

Με αφορμή την 20η Νοέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού, και τη συμπλήρωση 31 χρόνων από την υιοθέτηση της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η ΠΡΩΤΑ.12 ετοίμασε το κουίζ “Τι… παίζει με τα δικαιώματά μας;” που έχει δύο επίπεδα με 12 φράσεις στο καθένα.

Μέσα από το κουίζ, τα παιδιά μπορούν να εξερευνήσουν τα δικαιώματα τους με ένα διαφορετικό τρόπο, απαντώντας αν νομίζουν ότι κάθε μια από τις 24 φράσεις είναι σύμφωνη ή όχι με τη Σύμβαση. Με την ολοκλήρωση των απαντήσεων στο κάθε επίπεδο, μπορούν να δουν πόσες ήταν σωστές και πόσες όχι και γιατί, δηλαδή με απλά λόγια τι προβλέπεται στα σχετικά άρθρα της Σύμβασης. Το κουίζ απευθύνεται σε παιδιά από 10 χρονών και πάνω.

Μπορείτε να βρείτε τα δύο επίπεδα του κουίζ εδώ:

1ο κουίζ (πρώτη πίστα)

2ο κουίζ (δεύτερη πίστα)

Για εκπαιδευτικούς που ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν το κουίζ (αυτό τον καιρό αναγκαστικά εξ αποστάσεως!) προτείνονται οι παρακάτω ενέργειες:

 • Απαντήστε πρώτα μόνοι / μόνες σας και τα δύο επίπεδα -“πίστες” του κουίζ, μελετώντας με προσοχή τις απαντήσεις. Βρείτε σχετικές πληροφορίες και υλικά, όπως τη Σύμβαση, που υπάρχει αναλυτικά και με απλά λόγια εδώ, και άλλα υλικά και συνδέσμους που υπάρχουν εδώ.
 • Εξηγήστε με λίγα λόγια στα παιδιά (αν δεν το έχετε κάνει ήδη) τι είναι η Σύμβαση.
 • Προτείνετε στα παιδιά να απαντήσουν το πρώτο επίπεδο του κουίζ (δίνοντας 5 λεπτά σε αυτό) και μετά κουβεντιάστε όλοι μαζί τι βρήκαν ενδιαφέρον, που έκαναν λάθη, και αν έχουν κάποια ερώτηση σχετικά με τα άρθρα της Σύμβασης που αναφέρονται στις απαντήσεις.
 • Αν τα παιδιά δείξουν ενδιαφέρον, προχωρήστε και στη δεύτερη “πίστα” επαναλαμβάνοντας την παραπάνω διαδικασία.
 • Μόλις ολοκληρωθεί η συζήτηση, ζητήστε από τους μαθητές και τις μαθήτριές σας να κάνουν μια μικρή έρευνα σε μέλη της οικογένειάς τους, να δουν αν ξέρουν τη Σύμβαση και κάποια άρθρα που περιλαμβάνονται στο κουίζ. Μπορείτε επίσης να δώσετε στα παιδιά ως δραστηριότητα την πρόταση να ετοιμάσουν για την επόμενη συνάντησή τους ένα κείμενο, ένα ποίημα, μια ζωγραφιά ή ένα κολλάζ φωτογραφιών με ένα δικαίωμα που τους ενδιαφέρει ιδιαίτερα, περιλαμβάνοντας και τις δικές τους προτάσεις για το τι πρέπει να γίνεται για την καλύτερη εφαρμογή και υπεράσπιση του δικαιώματος αυτού.

Αυτές είναι μερικές μόνο ιδέες. Κάθε εκπαιδευτικός μπορεί να δοκιμάσει και άλλα μέσα και εργαλεία, με κύριο στόχο να γνωρίσουν τα παιδιά όσο γίνεται καλύτερα το περιεχόμενο της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού και να σκεφτούν τις δικές τους ευθύνες σχετικά με την προστασία των δικαιωμάτων τους.

<Αναρτήθηκε 19/11/2020>

¤¤¤

Γνώρισε τον κόσμο της εργασίας

https://www.eoppep.gr/teens/

γνώρισε ενδεικτικούς τομείς επαγγελμάτων μέσα από το οπτικοακουστικό υλικό της Πύλης Εφήβων του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού

Εκπαίδευση

Εθνική Άμυνα, Στρατός Ξηράς

Εθνική Άμυνα, Πολεμικό Ναυτικό

Εθνική Άμυνα, Ελληνική Πολεμική Αεροπορία

Δημόσια Τάξη, Πυροσβεστικό Σώμα

Δημόσια Τάξη, Ελληνική Αστυνομία

Γεωργία-Αλιεία-Κτηνοτροφία

Ενημέρωση- Επικοινωνία- Διαφήμιση

Ενέργεια & Περιβάλλον

Τουρισμός & Υπηρεσίες Εστίασης

Οικονομία & Διοίκηση

Ομορφιά –Αισθητική- Ευεξία

Κατασκευές & Επισκευές

Μεταφορές & Εφοδιαστική αλυσίδα

Τέχνη & Πολιτισμός

Τεχνολογία – Πληροφορική- Έρευνα

Τρόφιμα- Ποτά & Διατροφή

Νομικά επαγγέλματα

Υγεία & Κοινωνική Μέριμνα

<Αναρτήθηκε 18/11/2020>

¤¤¤

Υλικό (φυλλάδια, αφίσες, παρουσιάσεις, webinars, κ. ά.) από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου για την ασφάλεια στο διαδίκτυο, 

https://saferinternet4kids.gr/

✅ για γονείς

✅ για εκπαιδευτικούς

✅ για παιδιά

✅ για εφήβους

<Αναρτήθηκε 17/11/2020>

¤¤¤

18 Νοεμβρίου – Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Προστασία των Παιδιών ενάντια στη Σεξουαλική Εκμετάλλευση και τη Σεξουαλική Κακοποίηση

Στο αρχείο που ακολουθεί με κλικ πάνω στις εικόνες, κείμενα και οπτικοακουστικό υλικό για ευαισθητοποίηση στην Προστασία των Παιδιών ενάντια στη Σεξουαλική Εκμετάλλευση και τη Σεξουαλική Κακοποίηση.Λήψη αρχείου

<Αναρτήθηκε 16/11/2020>

¤¤¤

13 Νοεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Καλοσύνης

Η Παγκόσμια ημέρα Καλοσύνης γιορτάζεται στις 13 Νοεμβρίου. Καθιερώθηκε το έτος 2000 από το Παγκόσμιο Κίνημα Καλοσύνης και μη κυβερνητικές οργανώσεις. Για τον λόγο αυτό προσαρμόσαμε τον μύθο του Αισώπου “το λιοντάρι και το ποντίκι” στις εκπαιδευτικές ανάγκες των ατόμων με νοητική αναπηρία, περιορίζοντας την έκτασή του και κάνοντας χρήση ομοιοκαταληξίας.

Οι ήρωες των παραμυθιών παρουσιάστηκαν με απλό τρόπο που επιτρέπει να καλλιεργηθεί η λογική σκέψη και η ταύτιση (Bettelheim, 1995). Στη συνέχεια οι εκπαιδευόμενοι αφού έμαθαν τον ρόλο τους έδωσαν τη φωνή τους στα δικά τους κινούμενα σχέδια! Μέσω αυτής της διαδικασίας όλοι ενθαρρύνονται να συμμετάσχουν ενεργά και να αποκομίσουν περισσότερα οφέλη. Με αυτόν τον τρόπο κατανοήσαμε την έννοια της καλοσύνης!

Η πρόταση από την Εκπαίδευση δίχως όρια βρίσκεται εδώ 

και το βίντεο του παραμυθιού με υπότιτλους εδώ

<Αναρτήθηκε 13/11/2020>

¤¤¤

♦ 3ο Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας

Με ένα πλούσιο πρόγραμμα ταινιών που απευθύνονται σε παιδιά από 2 ετών έως και την εφηβεία αλλά και σε γονείς που θέλουν να θυμηθούν τη δική τους παιδική ηλικία, το 3ο Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας, πραγματοποιείται  online από τις 14 ως τις 22 Νοεμβρίου 2020.

Ένα μεγάλο μέρος του προγράμματος του Φεστιβάλ είναι προσβάσιμο και σε άτομα με αναπηρία. Άτομα με δυσκολία στην κατανόηση, αυτισμό και νοητική αναπηρία μπορούν να παρακολουθήσουν τις ταινίες του Φεστιβάλ με οδηγό τις κοινωνικές ιστορίες που φτιάχτηκαν ειδικά για αυτές. Πατώντας την επιλογή easy2read (το  μπλε σύμβολο, δεξιά στο πάνω μέρος της οθόνης) θα βρεθείτε σε περιβάλλον προσβάσιμης πληροφορίας.

<Αναρτήθηκε  12/11/2020>

¤¤¤

♦ Ψηφιακός οδηγός αυτοβοήθειας για μαθητές/μαθήτριες και φοιτητές/φοιτήτριες από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ).

https://spoudazw.eoppep.gr/

κάνοντας κλικ στο σύνδεσμο κάτω από κάθε ενότητα οδηγείστε σε επιμέρους θεματικές με ενδιαφέρον υλικό:

 • Για την επιλογή σπουδών
 • Για τα κίνητρα για σπουδές, για τη διαχείριση του χρόνου, την αναβλητικότητα, τη διεκδικητικότητα, το άγχος, το φόβο της αποτυχίας
 • Για θέματα της φοιτητικής/σπουδαστικής ζωής όπως διαχείριση του χρόνου, δεξιότητες μελέτης, εργασία σε ομάδες, δημιουργία σωστών φοιτητικών σημειώσεων, προετοιμασία για τις εξετάσεις, κ. ά.
 • Για την προετοιμασία για την αγορά εργασίας όπως σύνταξη βιογραφικού σημειώματος, προετοιμασία για συνέντευξη, διαχείριση σταδιοδρομία.

<Αναρτήθηκε  11/11/2020>

¤¤¤

♦ Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός: Χρήσιμο υλικό που ανανεώνεται συνεχώς για εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές και μαθήτριες 

στην ηλεκτρονική τάξη του Κ.Ε.Σ.Υ. Λάρισας, εδώ

ή στη διαδρομή https://eclass.sch.gr

Νομός Λάρισας » Δευτεροβάθμια εκπαίδευση » ΚΕΣΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

<Αναρτήθηκε 10/11/2020>

¤¤¤

Διαδικτυακά μαθήματα του eTwinning για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση για εκπαιδευτικούς και γονείς

Η Εθνική Υπηρεσία Υποστήριξης eTwinning προσφέρει στους εκπαιδευτικούς και στους γονείς των μαθητών 4 διαδικτυακά μαθήματα, MOOCs, για να τους βοηθήσουν με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, τώρα που τα Γυμνάσια και τα Λύκεια έκλεισαν.

Τα σεμινάρια, δωρεάν με ελεύθερη πρόσβαση για όλους/ες είναι τα εξής:

Εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση – Εργαλεία επικοινωνίας – Εργαλεία συνεργασίας – Συμβουλές, μπορείτε να το δείτε από εδώ https://seminars.etwinning.gr/course/view.php?id=4221

Ηλεκτρονική τάξη – e class, μπορείτε να το δείτε από εδώ https://seminars.etwinning.gr/course/view.php?id=4223

Κοινότητες & Ιστολόγια στο ΠΣΔ, μπορείτε να το δείτε από εδώ https://seminars.etwinning.gr/course/view.php?id=4222

Οδηγίες για Γονείς: “Εξ αποστάσεως εκπαίδευση στο σχολείο: Εργαλεία – Συμβουλές – Ψυχολογική υποστήριξη μαθητών, https://seminars.etwinning.gr/course/view.php?id=4242

<Αναρτήθηκε 9/11/2020>

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

ΕΚΠΑ : ΕΠΑΝΑΣΥΝΔΕΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: ΟΙ e-ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ

Χατζηχρήστου, X., Υφαντή, Θ., Λαμπροπούλου, Κ., Λιανός, Π., Γεωργουλέας, Γ., Φραγκιαδάκη,  Δ., Αθανασίου, Δ., Μίχου, Σ. (2020). Χρήσιμες επισημάνσεις για τη μετάβαση στην ηλεκτρονική τάξη και τη διαχείριση συζητήσεων που είναι πιθανό να προκύψουν σε σχέση με τη δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε & Δραστηριότητες ενδυνάμωσης κοινωνικών και συναισθηματικών δεσμών στην ηλεκτρονική τάξη για την ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας μαθητών σε περιόδους που έχει ανασταλεί η λειτουργία των σχολείων λόγω έκτακτων συνθηκών. Η περίπτωση του Covid-19. Αθήνα: Εργαστήριο Σχολικής Ψυχολογίας, Τμήμα Ψυχολογίας, ΕΚΠΑ.

Υλικό για Εκπαιδευτικούς\Σχολεία

ΧΡΗΣΙΜΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Α/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΙΓΑΛΕΩ

xrisimo paidagogiko yliko_aigaleo

♦ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΕ ΕΑΕΕ

Ο ΣΕΕ Ειδικής Αγωγής και ΕνταξιακήςΕκπαίδευσης κ. Ντίνας μας έστειλε οδηγίες και πολύτιμο υλικό για την εξ αποστάσεως εκπαίδευσης των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή/και αναπηρίες, τις οποίες θα βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:

odigies SEE PEKES Thessalias

♦  ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ, ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΗΒΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΣΤΟ          ΣΠΙΤΙ ΛΟΓΩ COVID-19

Σύνδεσμος που μας έστειλε η καθηγήτρια Σχολικής Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ, κ. Χατζηχρήστου Χρυσή (Σίσσυ)

http://www.centerschoolpsych.psych.uoa.gr/images/pdf/menoumespitisyndedemenoi–psichologiki-stirixi-gia-oikogeneies.pdf

♦   ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΙΕΠ

http://prosvasimo.iep.edu.gr/el

ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ

Συχνές Ερωτήσεις για τις Μαθησιακές Δυσκολίες

ΑΥΤΙΣΜΟΣ

Εκπαιδευτικό υλικό για μαθητές και μαθήτριες στο φάσμα του αυτισμού

Petit Plan: Americana

Πρόσφατα σχόλια

  Δεκέμβριος 2023
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  25262728293031


  Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
  Αντίθεση
  Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων