Μεγαλώνω & Αλλάζω: Εργαστήριο Δεξιοτήτων αλλιώς…”

Tην Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024 στις 6μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδας έγινε η συνάντηση των εκπαιδευτικών που θα ενταχθούν την σχολική χρονιά 2024-2025  του εκπαιδευτικού προγράμματος   “Μεγαλώνω & Αλλάζω”  που έχει ενταθεί πλέον στον Α΄ κύκλο Εργαστηρίων Δεξιοτήτων της ΣΤ΄ τάξης με θεματική την Σεξουαλική Αγωγή.ΠΙΝΑΚΑΣ 001

Επίσης, παρουσιάστηκαν ποσοτικά στοιχεία  από την εφαρμογή της πρότασης κατά το έτη 2021-2024 σε σχολεία της Εύβοιας καθώς και του πλαισίου επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών σε αυτήν. Φυσικά  ακολούθησε  συζήτηση αναφορικά με την μεθοδολογία, τους στόχους  και το εκπαιδευτικό υλικό. Στην συζήτηση συμμετείχε και μικρή ομάδα γονέων …

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ

Η εκπαιδευτική δράση “Μεγαλώνω & Αλλάζω”  δεν αποτελεί εφαρμογή κάποιου  εξωτερικά σχεδιασμένου προγράμματος- το οποίο προσφέρεται ως ολοκληρωμένη και κλειστή επιλογή τους εκπαιδευτικούς («καινοτόμα πρακτική»)- αλλά συνιστά την προσπάθεια συνεχούς επανεπεξεργασίας και γενίκευσης συγκεκριμένης εκπαιδευτικής εμπειρίας και βασίζεται στην οικοδόμηση δικτύου σχέσεων εμπιστοσύνης, το οποίο θα ευνοεί την ανάδυση επίκαιρης για τους/τις μαθητές/τριες θεματολογίας και την οικοδόμηση πλαισίων δημοκρατικού διαλόγου και ενεργούς ακρόασης.

20241011 185019

Η ιδέα γεννήθηκε (τα πρώτα βήματα της εκπαιδευτικής δράσης πραγματοποιήθηκαν) σε ένα μικρό νησί του Αιγαίου και από εκεί μεταφέρθηκαν στην Αυλίδα όπου εξελίχθηκε το υλικό και η μεθοδολογία με τη βοήθεια και υπό την αιγίδα του ΚΕΔΑΣΥ Εύβοιας.

Στη συνέχεια, όπως αναφέρει η κ. Α. Δάντη ΣΕ ΠΕ70 στο χαιρετισμό της, η πρόταση αγκαλιάστηκε ευρύτερα και (τον τρίτο χρόνο της εφαρμογής της) επεκτάθηκε σε ένα δίκτυο από 4 σχολεία της Δημοτική Ενότητας Αυλίδας στο οποίο σχεδόν αμέσως προστέθηκαν και άλλα δύο του ευρύτερου Δήμου Χαλκιδέων, μετά από πρόταση της κ Δ. Καρλατήρα ΣΕ ΠΕ70. Την τρέχουσα σχολική χρονιά το δίκτυο των σχολικών οργανισμών επεκτάθηκε με την ένταξη άλλων δύο της παιδαγωγικής ευθύνης του κ Δ Μητάκου ΣΕ ΠΕ70.

20241011 182557 0003

Οι συμμετέχοντες/ουσες εκπαιδευτικοί,  ως ενιαία ομάδα εργασίας μαζί με τους συμβούλους του ΚΕΔΑΣΥ και τους διευθυντές των σχολικών μονάδων και τους σχολικούς συμβούλους,  επεξεργάζονται τα στοιχεία που προκύπτουν από την εφαρμογή, προσαρμόζουν το διδακτικό υλικό και αξιολογούν το κάθε βήμα εφαρμογής. Οι εκπαιδευτικοί λοιπόν δεν περιορίζονται στο ρόλο των εκτελεστών εκπαιδευτικών σχεδιασμών που έχουν γίνει σε άλλα πλαίσια (έξω από το σχολικό οργανισμό), αλλά ως ενεργοί/ες συμμετέχοντες/συμμετέχουσες σχεδιάζουν συλλογικά, εφαρμόζουν πρακτικά, αναστοχάζονται συγκεκριμένα και αναπτύσσουν δεξιότητες στο εσωτερικό του εκπαιδευτικού πλαισίου.

ΣΧΟΛΙΚΑ ΕΤΗ

 

Φυσικά, στο δίκτυο αυτό επικοινωνίας κεντρική θέση έχουν οι γονείς που ενημερώνονται αφετηριακά ώστε να δημιουργηθεί η απαραίτητη «εκπαιδευτική συμμαχία», τους παρέχεται συνεχής και ολοκληρωμένη πληροφόρηση για την εξέλιξη του εκπαιδευτικού προγράμματος και στο τέλος καλούνται να αξιολογήσουν, διαδικασίες, περιεχόμενα και αποτελέσματα με ατομικό και εμπιστευτικό ερωτηματολόγιο.

Η Δομή του Εργαστηρίου , όπως την περιέγραψε η κ Βαρβάρα Δαγρέ είναι:

20241011 190248 0010Α΄ μέρος: ΓΟΝΕΙΣ

Αποστολή ερωτηματολογίου (google forms) για διερεύνηση της προδιάθεσης και των στάσεων των γονέων σε ζητήματα σεξουαλικής αγωγής.

Οργάνωση συνάντησης-συζήτησης με τους γονείς της ΣΤ΄ τάξης.

Το σημείο – κλειδί αυτού του πλαισίου δράσης είναι αφενός αυτή ακριβώς η ενεργός συμμετοχή των γονέων σε συνδυασμό αφετέρου με το ειδικό βάρος της παρουσίας συμβούλων (ψυχολόγου κ.λ.π) του ΚΕΔΑΣΥ σε όλη την πορεία του ΕΔ

Β΄ μέρος: ΜΑΘΗΤΕΣ

  1. Ερωτηματολόγιο διερεύνησης στάσεων και προβληματισμών των μαθητών .
  2. Εργαστήρια παρέμβασης με τους μαθητές της ΣΤ΄ τάξης από τις εκπαιδευτικούς των τμημάτων.
  3. Υλοποίηση εργαστηρίου ολοκλήρωσης της παρέμβασης με συμβούλους του ΚΕ.ΔΑ.ΣΥ. παρουσία εκπαιδευτικών.
  4. Ερωτηματολόγιο Αυτοαξιολόγησης για τους μαθητές.
    Στόχος η διερεύνηση των στάσεων και των πιθανών αλλαγών στον τρόπο σκέψης και αντίδρασης και της συναισθηματικής κατάστασης μετά την παρέμβαση.

 

Δομή επιμόρφωσης την οποία συμμετείχε ενεργά ο κ Α. Καρυστινός  είναι η παρακάτω:

20241011 192639 0011

 

  • 1η συνάντηση μέσα στον Οκτώβριο με θεματική την επεξήγηση του πλαισίου και του υλικού.
  • Μηνιαίες συναντήσεις (45’) με θεματική κάθε φορά και ένα στάδιο της δομής του εργαστηρίου.
  • Ταυτόχρονα οι εκπαιδευτικοί υλοποιούν τις δράσεις του συγκεκριμένου σταδίου στα σχολεία τους και στην επόμενη επιμορφωτική συνάντηση προηγείται ανατροφοδότηση.
  • Συνεχής υποστήριξη από την συντονίστρια, τον ψυχολόγο και τις Συμβούλους Εκπαίδευσης.