>Μαλάλα Γιουσαφζάι

>

(Στην ευέλικτη ζώνη με την κα Λένα, γνωρίσαμε τη Μαλάλα.)

Πακιστάν: Επίθεση Ταλιμπάν εναντίον της 14χρονης Μαλάλα Γιουσαφζάι

Εξτρεμιστές τραυμάτισαν σοβαρά μια 14χρονη ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των κοριτσιών στην εκπαίδευση, την Μαλάλα Γιουσαφζάι.
Η Μαλάλα δέχτηκε επίθεση από Ταλιμπάν, οι οποίοι την πυροβόλησαν καθώς γυρνούσε σπίτι της από το σχολείο 
 Μια σφαίρα της τρύπησε το λαιμό και έθεσε τη ζωή της σε σοβαρό κίνδυνο. Νεότερες ειδήσεις  αναφέρουν πως η σφαίρα αφαιρέθηκε επιτυχώς και το κορίτσι είναι εκτός κινδύνου.

Ποια είναι η Μαλάλα Γιουσαφζάι;

Η Μαλάλα Γιουσαφζάι είναι ένα κορίτσι από την περιοχή Swat , θερμή υπέρμαχος των δικαιωμάτων των κοριτσιών στην εκπαίδευση. Μιλά ανοιχτά για το δικαίωμα των κοριτσιών να πηγαίνουν σχολείο. Επιπλέον, επέκρινε δημόσια την επίθεση των Ταλιμπάν σε σχολεία θηλέων στην κοιλάδα Swat.

Εμφανίστηκε στην παγκόσμια σκηνή το 2009, όταν έγραψε ένα ημερολόγιο για το BBC URDU. Το Ημερολόγιο μιας Πακιστανής μαθήτριας αρχικά εμφανίστηκε στο BBC URDU με ένα ανώνυμο ψευδώνυμο, το Gul Makai. Το χρονικό μιλά για τις αγριότητες Ταλιμπάν κατά της εκπαίδευσης των κοριτσιών στην κοιλάδα Swat.
Κατά την περίοδο που η κοιλάδα βρισκόταν υπό τον έλεγχο των εξτρεμιστών, τα σχολεία θηλέων έκλεισαν βίαια και η εκπαίδευση ήταν αποκλειστικό προνόμιο των αγοριών. H Μαλάλα ήταν το κορίτσι που κατέγραψε τις αγριότητες που διαπράχθηκαν από τους Ταλιμπάν. Ιδού ένα μικρό απόσπασμα από το ημερολόγιό της:

Μόνο 11 μαθητές παρακολουθούσαν τα μαθήματα από τους 27. Ο αριθμός μειώθηκε λόγω του διατάγματος των Ταλιμπάν. Τρεις φίλες μου μετακόμισαν με τις οικογένειές τους στην Πεσαβάρ, στη Λαχώρη και στο Ραβαλπίντι μετά από το διάταγμα αυτό.

Η Μαλάλα Γιουσαφζάι ήταν επίσης υποψήφια για το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης για Παιδιά από την ομάδα Kids Rights Foundation το 2011.

Αποτελεί τη φωνή χιλιάδων κοριτσιών που θέλουν να μορφωθούν και να διαδραματίσουν ένα ρόλο στην πρόοδο της κοινωνίας.

Η στάση των Ταλιμπάν

Η παράνομη τρομοκρατική ομάδα Tehrik e Taliban Pakistan (TTP) [8] γρήγορα ανέλαβε την ευθύνη της φριχτής αυτής ενέργειας. Η ομάδα ανέφερε ότι το έργο της Μαλάλα διέσπειρε μετριοπάθεια στην κοινωνία και “όποιος πράξει ανάλογα στο μέλλον θα αποτελέσει ξανά στόχο των TTP”. Ο εκπρόσωπος τύπου των Ταλιμπάν επίσης ανέφερε ότι “όποιος ηγείται εκστρατείας εναντίον του Ισλάμ και της Σαρία [10] διατάσσεται ο θάνατός του από τη Σαρία”.
Ο εκπρόσωπος τύπου του TTP, Ehsanullah Ehsan, είπε σε συνέντευξη :

[Η Μαλάλα] έχει γίνει σύμβολο της δυτικής κουλτούρας στην περιοχή…[και οι επιθέσεις ήταν δικαιολογημένες επειδή] προωθούσε τη δυτική κουλτούρα στην περιοχή Παστούν.

[12]

Ακτιβίστριες από την Ένωση Γυναικών Minhaj-ul-Quran κρατούν φωτογραφίες της Μαλάλα Γιουσαφζάι και φωνάζουν συνθήματα εναντίον της επίθεσης.

Αντιδράσεις στην κοινωνία

Η επίθεση επικρίθηκε από κάθε κοινωνικό φάσμα. Δεν υπήρξε ούτε ένα tweet που να υποστηρίζει την πράξη των Ταλιμπάν να ανοίξουν πυρ εναντίον ενός 14χρονου αθώου παιδίου.
Χρήστες του Twitter καταδίκασαν την επίθεση αυτή με τα χειρότερα λόγια:

Κύμα διαδικτυακών χρηστών προσευχόταν για την υγεία της Μαλάλα. Ανακουφίστηκαν βαθιά, όταν έφτασαν τα νέα ότι η Μαλάλα έχει διαφύγει τον κίνδυνο.
Ο Feroz λέει:

Ελπίζω η έμπνευση από τη Μαλάλα να έχει αντίκτυπο και η νεότερη γενιά να βγάλει χιλιάδες ακόμη ψυχές σαν τη Μαλάλα. Όσοι προσπαθούν να σπρώξουν το Πακιστάν πίσω στην Παλαιολιθική εποχή πρέπει να διωχθούν με κάθε τρόπο. Μαλάλα, όλος ο κόσμος προσεύχεται για τη γρήγορη ανάρρωσή σου.

Το ποσοστό του γυναικείου αλφαβητισμού στο Πακιστάν φτάνει μόλις το 45% [21] (2009). Η απειλή των τρομοκρατών εναντίον της εκπαίδευσης των κοριτσιών θα ρίξει το νούμερο αυτό σε νέα χαμηλά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *