Μάθημα 1: Προετοιμασία για το πρώτο μας πρόγραμμα σε C++.

Για να φτιάξουμε οποιοδήποτε πρόγραμμα που να δουλεύει σε υπολογιστή, θα πρέπει να καταφέρουμε να μιλήσουμε την ίδια “γλώσσα” με αυτόν. Οι υπολογιστές, φυσικά, δεν έχουν την δυνατότητα να αντιληφθούν την γλώσσα ομιλίας του ανθρώπου και να ανταποκριθούν σε αυτή, εκτός αν ο “υπολογιστής” βρίσκεται σε ταινία επιστημονικής φαντασίας.

Εφόσον λοιπόν ο υπολογιστής δεν μπορεί να μιλήσει τη δικιά μας γλώσσα, θα προσπαθήσουμε να μιλήσουμε εμείς τη δικιά του…

Να ένα δείγμα της γλώσσας ενός υπολογιστή:
maccode

Ναι! Οι υπολογιστές μιλάνε μόνο με τα ψηφία 0 και 1 και εμείς οι άνθρωποι τα ομαδοποιούμε σε 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9,A,B,C,D,E,F για οικονομία χώρου (και το ονομάζουμε δεκαεξαδικό σύστημα αρίθμησης).

Για να μην μας πιάνει ζαλάδα κάθε φορά που θέλουμε να φτιάξουμε ένα πρόγραμμα, δημιουργήσαμε τις γλώσσες υψηλού επιπέδου (όπως είναι η C++), που είναι πιο κοντά στον τρόπο σκέψης του ανθρώπου και χρησιμοποιούμε κάποιο πρόγραμμα για να την μετατρέψουμε στα 0 και 1 που θέλει ο υπολογιστής.
Τη διαδικασία μετατροπής την ονομάζουμε μεταγλώττιση (compilation).

Ένα δωρεάν πρόγραμμα για μεταγλώττιση, είναι το codeblocks.

Μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ: http://www.codeblocks.org/downloads/
επιλέγουμε Download the binary release
και κατεβάζουμε το: codeblocks-16.01-setup.exe αν έχουμε υπολογιστή με Windows ή την αντίστοιχη έκδοση αν έχουμε Linux ή Mac.

Προσοχή: όταν πατήσουμε το σύνδεσμο για να το κατεβάσει (το αρχείο θα κατέβει από την ιστοσελίδα sourceforge.com), απλά περιμένουμε. Το αρχείο θα κατέβει μόνο του μετά από λίγο και θα το βρούμε στις λήψεις του φυλλομετρητή μας.

sf1

Δεν χρειάζεται να πατήσουμε σε κανέναν σύνδεσμο της ιστοσελίδας (έχει αρκετούς διαφημιστικούς συνδέσμους).

Όταν κατέβει το πρόγραμμα και το εγκαταστήσουμε στον υπολογιστή (δεν χρειάζεται να αλλάξουμε καμία από τις τυπικές του ρυθμίσεις), μπορούμε να το ξεκινήσουμε:

cb1

Κάθε πρόγραμμα που κάνουμε πρέπει να ανήκει σε ένα project.
Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα project, επιλέγοντας Create new project και από τις κατηγορίες που θα εμφανιστούν, επιλέγουμε Console Application.

Θα επιλέξουμε C++ και όταν φτάσουμε στην καρτέλα με το όνομα του project:

cb2

και πληκτρολογούμε το όνομα του project μας (στην εικόνα έχω βάλει prog1) και αν θέλουμε επιλέγουμε φάκελο αποθήκευσης (με τις 3 τελείες).

Ένα παράδειγμα προγράμματος με εντολές που τυπώνουν το “Hello World”, υπάρχει μέσα στο project:

cb3

Happy coding!

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση