Τι είναι η κατάθλιψη;

Η κατάθλιψη είναι μία κατηγορία ψυχικής ασθένειας, η οποία ευρύτερα ονομάζεται διαταραχή της διάθεσης. Οι διαταραχές της διάθεσης επηρεάζουν τα συναισθήματα, αλλά και τη συμπεριφορά ή τον τρόπο σκέψης. Τα άτομα με κατάθλιψη αισθάνονται συχνά «πεσμένα», αβοήθητα, ή παρουσιάζουν έλλειψη ευχαρίστησης για δραστηριότητες, οι οποίες στο παρελθόν ήταν ευχάριστες. Ακόμα, είναι ευερέθιστα, αισθάνονται συχνά θυμό, ή μία γενικότερη απραξία.
Η αναγνώριση της κατάθλιψης στα παιδιά, ίσως είναι πιο πολύπλοκη από ότι στους ενήλικες, καθώς βιώνουν διαρκώς αλλαγές. Σε αυτά τα πλαίσια, οι ενήλικες συχνά αναρωτιούνται για το τι συμβαίνει στα παιδιά τους, τι είναι «φυσιολογικό» και τι δεν είναι. Επιπλέον, τόσο τα παιδιά όσο και οι έφηβοι ενδέχεται να μη θέλουν απλά να εκφράσουν τα συναισθήματά τους ή να εξηγήσουν τις εμπειρίες τους. Παρόλα αυτά, ενδέχεται να παρατηρήσετε τις εξής αλλαγές:
• Συναισθηματικές αλλαγές: Το παιδί σας ενδέχεται να δείχνει ότι είναι δυστυχισμένο, ανήσυχο, ένοχο, θυμωμένο, φοβισμένο, αβοήθητο, μοναχικό ή να βιώνει απόρριψη.
• Αλλαγές στη σωματική υγεία: Το παιδί σας ενδέχεται να παραπονιέται συχνά για πονοκεφάλους ή πόνους, τους οποίους δεν μπορεί να εξηγήσει, να αισθάνεται διαρκώς κουρασμένο, ή να εμφανίζει προβλήματα ύπνου ή όρεξης και απώλεια βάρους.
• Αλλαγές στον τρόπο που σκέφτεται: Λέει συχνά πράγματα, τα οποία καταδεικνύουν χαμηλή αυτοπεποίθηση, αντιπάθεια για τον εαυτό του, ή ενοχικότητα. Για παράδειγμα, μιλά για τον εαυτό του με αρνητικό τρόπο.
• Αλλαγές στη διάθεση: Συχνά απομακρύνεται από τους άλλους, είναι ευσυγκίνητο, εμφανίζει μειωμένη διάθεση για συμμετοχή σε αθλήματα, παιχνίδια ή δραστηριότητες, από τις οποίες στο παρελθόν αντλούσε ευχαρίστηση. Συχνά υπερβάλλει στις αντιδράσεις του, έχει ξεσπάσματα θυμού ή κλαίει για ασήμαντα συμβάντα.
Αξίζει να τονιστεί ότι μερικά από αυτά τα συμπτώματα ενδεχομένως να αποτελούν σημάδια άλλων ψυχικών προβλημάτων, πέρα από την κατάθλιψη. Σε γενικές γραμμές, χρειάζεται να αναρωτηθούμε γύρω από την ένταση των συμπτωμάτων, την επίδρασή τους στη ζωή του παιδιού και τη διάρκεια τους. Σε σχέση με τη διάρκεια μάλιστα, είναι σημαντικό να παρατηρήσετε, εάν η διάρκεια των συμπτωμάτων ξεπερνά τις δύο εβδομάδες.

https://tvxs.gr/news/paideia/paidia-neoi-kai-katathlipsi

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *