1η Διακρατική συνάντηση εταίρων στην Κύπρο

Το 8ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου «Μανόλης Ανδρόνικος», στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+, υλοποιεί Σχέδιο Erasmus+ Κα229 με κωδικό 2019-1-EL01- KA229-062592 και τίτλο: N.H.M.A. – Noesis. History. Memory. Action. “You and me in time…”. Το σχολείο μας είναι το Συντονιστικό Σχολείο και οι εταίροι μας είναι 4 σχολεία από την Κύπρο, την Λετονία, την Ισπανία και την Γαλλία. Το Σχέδιο θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2021.

Στα πλαίσια του παραπάνω σχεδίου Σχολικών Ανταλλαγών Erasmus+ στο Δημοτικό Σχολείο Πόλης Χρυσοχούς της Κύπρου όπου συμμετείχαν σχολεία από την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Λετονία και φυσικά το 8ο  Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου, πραγματοποιήθηκε η 1η Διακρατική Δραστηριότητα από 18 – 22 Νοεμβρίου 2019.

Στην πενθήμερη Διακρατική Δραστηριότητα στην Κύπρο, πραγματοποιήθηκαν δράσεις για τους εκπαιδευτικούς όπως παρουσίαση των διδακτικών μεθόδων και εργαλείων για την μελέτη της ιστορίας και τη χρήση των ιστορικών πηγών, γνωριμία με την ιστορία, την παράδοση και τον πολιτισμό της Κύπρου – επισκέψεις σε μουσεία, ιστορικά μνημεία, χώρους που τελούν υπό την προστασία της UNESCO, καθώς και αξιολόγηση του σχεδίου.

Στη δραστηριότητα συμμετείχαν 12 εκπαιδευτικοί από όλες τις χώρες, οι οποίοι μαζί με τους εκπαιδευτικούς του σχολείου της Πόλης Χρυσοχούς της επαρχίας της Πάφου, υλοποίησαν τις δραστηριότητες που προέβλεπε το πρόγραμμα.

Βασικός στόχος των δράσεων ήταν η ανταλλαγή ορθών πρακτικών – προσφέροντας στους εκπαιδευτικούς τη δυνατότητα να ανταλλάξουν ιδέες και καλές πρακτικές, να σχεδιάζουν και να οραματίζονται τρόπους και λύσεις αντιμετώπισης των θεμάτων της σύγχρονης ιστορίας, τους τρόπους με τους οποίους η μελέτη της ιστορίας της Ευρώπης από τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι τις μέρες μας θα δώσει στους μαθητές τη δυνατότητα να κατανοήσουν  τη διαμόρφωση του χάρτη της Ευρώπης, τις μετακινήσεις των πληθυσμών και τα κοινά στοιχεία που συνδέουν τους λαούς στο πέρασμα των χρόνων.

Η 1η Διακρατική συνάντηση – δραστηριότητα στην Κύπρο ήταν για όλους τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς μια ξεχωριστή εμπειρία. Όλες οι δράσεις παρείχαν ευκαιρίες για πλούσιες παιδαγωγικές εμπειρίες και δεξιότητες από ένα ευρύ φάσμα τομέων γνώσης και προώθησαν την επίτευξη των απαραίτητων εκπαιδευτικών στόχων όπως η ανάπτυξη κοινωνικής, πολιτισμικής και ιστορικής συνείδησης και αξιών.

Οι αντιπροσωπείες των εκπαιδευτικών επέστρεψαν την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2019 στις πατρίδες τους και τα σχολεία τους για να εφαρμόσουν αλλά και να μεταδώσουν τις νέες γνώσεις και εμπειρίες.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση