I.E.Π. Εργαστήρια δεξιοτήτων 3ος κύκλος – Ενδιαφέρομαι και ενεργώ “Κι αν ήσουν εσύ”

Στον τρίτο κύκλο των εργαστηρίων μας ασχολούμαστε με την ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των παιδιών και την διαμόρφωση διαπολιτισμικής συνείδησης. Κάνουμε δραστηριότητες που αναπτύσσουν την συναισθηματική νοημοσύνη, τις δεξιότητες και την ικανότητα των παιδιών να αναγνωρίζουν τα συναισθήματά τους και τα συναισθήματα των άλλων.

Παρουσιάζουμε τον εαυτό μας στην ομάδα και γνωρίζουμε τον καθένα ξεχωριστά, το όνομά του, την οικογένειά του, την καταγωγή του, την ιστορία του. Γνωρίζουμε τα συναισθήματα, παίζουμε παιχνίδια σε ζευγάρια ή ομαδικά, όπως παντομίμα συναισθημάτων, προσπαθούμε να περιγράψουμε και να αναγνωρίσουμε τα συναισθήματά μας σε διάφορες περιπτώσεις.

Ακόμα, αναδεικνύουμε και τιμούμε την διαφορετικότητα ανάμεσα σε πολιτισμούς και χώρες. Ταξιδεύουμε με το Google Earth με φωτογραφίες και βίντεο σε διάφορες χώρες του κόσμου, γνωρίζουμε γλώσσες, τρόπους χαιρετισμού, μουσικές, φαγητά και παιχνίδια.

Προσπαθούμε να κατανοήσουμε την εμπειρία των παιδιών που βρίσκονται σε μια καινούρια χώρα και τάξη, δημιουργούμε κλίμα ηρεμίας και ένα γόνιμο μαθησιακό περιβάλλον για όλους.

Στη συνέχεια, φανταζόμαστε τον κόσμο μας, τι είναι για μας ο κόσμος, ζωγραφίζουμε τον πλανήτη μας, την ήπειρό μας, την χώρα μας, την πόλη μας, το σπίτι μας. Τι θέση έχουμε εμείς μέσα στον κόσμο και τι οι άλλοι; φανταζόμαστε όλο το κόσμο να ζούσε σε μία πολυκατοικία, την παγκόσμια πολυκατοικία, τι άνθρωποι θα ζούσαν εκεί, τι θα συζητούσαν, τι θα ονειρεύονταν, ποια θα ήταν τα προβλήματά τους; βλέπουμε πόσο διαφορετικοί, αλλά κατά βάθος πόσο ίδιοι είμαστε με τους άλλους.

Τέλος, συζητάμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι. Ποια είναι αυτά; τα παγκόσμια αυτά ζητήματα χτίζουν τοίχους ανάμεσα στους ανθρώπους και τους χωρίζουν. Πώς θα μπορούσαμε να γκρεμίσουμε αυτούς τους τοίχους, ποια θα ήταν η λύση για να σπάσουν οι τοίχοι και οι άνθρωποι να ζήσουν ενωμένοι και ευτυχισμένοι;