Επιμορφωτική δράση!

Σήμερα με χαρά προχώρησα σε μια ακόμη επιμορφωτική δράση με την παρουσίαση ενός ενδιαφέροντος θέματος, μιας καταπληκτικής, αποτελεσματικής και ευέλικτης μεθόδου εκπαίδευσης & υποστήριξης, παιδιών με γλωσσικές διαταραχές, στους συναδέλφους του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Τρίπολης.

Η επιμόρφωση πραγματοποιήθηκε δια ζώσης, σε σχολική αίθουσα του Ειδικού Δημοτικού αξιοποιώντας τον τεχνικό εξοπλισμό του.

Πρόκειται για την μεταγλωσσική μέθοδο *Colourful Semantics* (Bryan, 1997), που χρησιμοποιεί οπτικά μέσα, κάρτες εικόνας-λέξης ή μέρος πρότασης τα οποία κωδικοποιούν χρωματικά θεματικούς ρόλους (υποκείμενο, ρήμα, αντικείμενο, κ.ά.) μιας πρότασης συνδέοντας τη σύνταξη και τη σημασιολογία-νόημα της πρότασης.

Στην πράξη είναι μία εξαιρετικά ευέλικτη μεθοδολογία που ξεκινά από την δόμηση του προφορικού λόγου και ανάλογα με το (Ε.Π.Ε.) κάθε παιδιού, μπορεί παράλληλα να οργανώσει και εμπλουτίσει και την ικανότητα της γραφής.

Ήρθα σε επαφή με την εν λόγω μέθοδο, το 2017 μέσω του μεταπτυχιακού μου. Εκτοτε αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για την προσαρμογή & δημιουργία υλικού, του οποίου τα πνευματικά δικαιώματα προστατεύονται με άδεια Creative Commons.

Ανά τον κόσμο και όπου εφαρμόζεται, χρησιμοποιείται και με παραλλαγές ως προς την κωδικοποίηση χρώματος & τους θεματικούς ρόλους, όσο εμπλουτίζεται και μεγαλώνει η πρόταση, χωρίς να αλλάζει η ουσία της μεθόδου. Προσωπικά, έως και σήμερα, εφαρμόζω τον ακόλουθο κώδικα χρωμάτων στους θεματικούς ρόλους της πρότασης.

Το ακόλουθο στιγμιότυπο αποτελεί μέρος της παρουσίασης της επιμορφωτικής δράσης.

SmartSelect 20230215 195426 OneDrive

Η παρουσίαση που προβλήθηκε, αποτέλεσε αφορμή για ενδιαφέρουσες συζητήσεις και ανταλλαγής απόψεων-σκέψεων, καθώς και πρακτικής εφαρμογής.



Λήψη αρχείου

Ευχαριστώ θερμά για την συμμετοχή και ανταπόκριση όλο το προσωπικό του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Τρίπολης.

Στέλλα Καρκούλη ΠΕ71

Πηγή

Bryan, A. (1997). Colourful semantics. In: S. Chiat, J. Law, & Marshall, (Επιμ.). Language disorders in children and adults: Psycholinguistic approaches to the therapy (σελ. 143-161). London: Whurr.