Παιχνίδια Διάκρισης Κεφαλαίου-πεζού γράμματος

Οι θεματικές δραστηριότητες και το αντίστοιχο υλικό, κινητοποιούν το ενδιαφέρον για μάθηση. Αυτή τη χρονική περίοδο που ξεκινά η εποχή του χειμώνα, το έλατο έχει την τιμητική του.

Μπορεί να αποτελέσει ερέθισμα για δημιουργία στην μαθησιακή διαδικασία.

Κατασκεύσα λοιπόν, με απλά υλικά (επιφάνεια από χαρτόκουτο, τέμπερες, αφρώδες χαρτόνι, φάκελος, μαρκαδόροι) ένα έλατο και στη θέση των στολιδιών έβαλα τα γράμματα της ΑΒ.

Στόχος είναι η εξάσκηση στη διάκριση Κεφαλαίου-πεζού και η γενικότερη βελτίωση φωνολογικών δεξιοτήτων. Οι δραστηριότητες που μπορούν να γίνουν με την εν λόγω κατασκευή και βάση στοχοθεσίας, είναι αρκετές.

20230214 125646

Παράδειγματα δραστηριοτήτων:

Α) το παιδί επιλέγει ένα Κεφαλαίο γράμμα από το δέντρο, ψάχνει από τις μπάλες στολίδια και αντιστοιχεί το πεζό (μικρό) γράμμα, τοποθετώντας πάνω τη μπάλα στολίδι ή ακριβώς δίπλα για να διακρίνει το ζεύγος γραμμάτων.

Β) αφού γίνει η διάκριση και αντιστοίχηση, ζητάμε από το παιδί να αναφέρει προφορικά 3 λέξεις που αρχίζουν από το φώνημα.

Γ) εφόσον το παιδί έχει κατακτήσει την ικανότητα της γραφής, μπορεί να γράφει τις λέξεις που αναφέρει για κάθε φώνημα, σε ένα ευρετήριο.

20230214 130049

20221129 102732

Στέλλα Καρκούλη ΠΕ71