Ένας εναλλακτικός τρόπος επικοινωνίας και κατανόησης βασικών εννοιών & δεξιοτήτων

Στα πλαίσια των εργαστηρίων δεξιοτήτων και της 1ης θεματικής ενότητας για την κυκλοφοριακή αγωγή, έπειτα από μελέτη, επέλεξα ένα εναλλακτικό σύστημα επικοινωνίας η αποτελεσματικότητα του οποίου υπάρχει στην Ισπανία και όχι μόνο, ώστε να δημιουργήσω κατανοητές και ευέλικτες αφίσες ασφαλούς διάβασης των πεζών στους δρόμους με και χωρίς φανάρια, λαμβάνοντας υπόψιν τα διαφορετικά προφίλ δυνατοτήτων, αναγκών και δυσκολιών των μαθητών μου, αλλά και των ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή και αναπηρίες.20230130 093727 1

Πρόκειται για το σύστημα ARASSAC που είναι παρόν παγκοσμίως. Είμαι μεταφράστρια υλικού στην πλατφόρμα του συστήματος, δημιουργώ υλικό και προσαρμόζω υλικό στις ανάγκες των μαθητών μου και την ελληνική γλώσσα.

Το ARASSAC προσφέρει εικονογράμματα και άλλο υλικό για υποβοηθούμενη επικοινωνία υπό την άδεια  Creative Commons License BY-NC-SA με σκοπό τη διευκόλυνση της γνωστικής πρόσβασης και επικοινωνίας για τους ανθρώπους που, λόγω διαφόρων παραγόντων (αυτισμός, νοητική υστέρηση, γλωσσικές δυσκολίες, ηλικιωμένοι, κ.λπ.) δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν, γεγονός που εμποδίζει την ένταξή τους στην καθημερινή ζωή.

Αυτό το έργο χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Πολιτισμού, Αθλητισμού και Παιδείας της Κυβέρνησης της Αραγονίας (Ισπανία). Συγκεκριμένα, το ARASAAC ανήκει στον τομέα της καινοτομίας και της επαγγελματικής κατάρτιση. Είναι μια επωνυμία της κυβέρνησης της Αραγονίας (Ισπανία), η οποία είναι καταχωρισμένη στο γραφείο διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και εμπορικών σημάτων της Ισπανίας. Η συλλογή εικονογραμμάτων ARASAAC είναι καταχωρημένη στο Γενικό Μητρώο Πνευματικής Ιδιοκτησίας (Αρ. Καταθέσεων Νο. Z 901-2013) ως συλλογικό έργο για λογαριασμό του στρατηγού Diputación General de Aragón, ο οποίος την έχει επεξεργαστεί και διαδώσει σύμφωνα με τις διατάξεις του Το άρθρο 8 του αναθεωρημένου κειμένου του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας, που εγκρίθηκε με το βασιλικό νομοθετικό διάταγμα 1/1996, της 12ης Απριλίου.

Οι πόροι που προσφέρονται στον ιστότοπο (εικονογράμματα, εικόνες, τοποθεσίες ή βίντεο), καθώς και το υλικό που βασίζεται σε αυτά, δημοσιεύονται στην ενότητα, επιτρέποντας τη χρήση τους για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς παρέχοντας την πηγή και τον συγγραφέα και κοινοποιούνται με την ίδια άδεια. Επομένως, αποκλείεται η χρήση αυτών των πόρων σε οποιοδήποτε προϊόν ή δημοσίευση για εμπορικούς σκοπούς.

Για οποιαδήποτε άλλη χρήση, απαγορεύεται αυστηρά η ολική ή μερική αναπαραγωγή αυτών των πόρων με οποιονδήποτε τρόπο ή διαδικασία, συμπεριλαμβανομένης της αναπαραγωγής και της επεξεργασίας υπολογιστή, χωρίς τη γραπτή άδεια των κατόχων πνευματικών δικαιωμάτων, σύμφωνα με τις κυρώσεις που ορίζει ο νόμος.

Οποιαδήποτε εργασία προέρχεται από τους πόρους που περιέχονται στους καταλόγους του ARASAAC (εικονογράμματα, εικόνες, φωνητικά μηνύματα ή βίντεο), πρέπει να διανέμεται με το ίδιο Creative Commons License BY-NC-SA. Πρέπει να αναφέρεται ο συγγραφέας (Sergio Palao), ο ιδιοκτήτης (Gobierno de Aragón), η προέλευσή τους (ARASAAC) και η άδεια βάσει της οποίας διανέμεται (Creative Commons License BY-NC-SA).

Έτσι λοιπόν, δωρεάν και καθαρά για εκπαιδευτική χρήση, μετέφρασα μία έτοιμη πινακίδα και προσάρμοσα μία ακόμη.

Τα αρχεία για τις αφίσες βρίσκονται στις παρακάτω διευθύνσεις και η λήψη τους είναι δωρεάν, πάντα με σεβασμό στα πνευματικά δικαιώματα.

20230130 093727 1 1Η Πινακίδα διάβασης δρόμου χωρίς φανάρι, δημιουργήθηκε με τα εικονογράμματα του ARASAAC. Τα εικονογράμματα παρουσιάζουν ανάλογες ανθρώπινες μορφές, ενώ συνοδεύονται από ρήματα σε α’ ενικό πρόσωπο και απλές προτάσεις, ως οδηγίες για το άτομο που τις χρησιμοποιεί. Συγκεκριμένα: ΣΤΑΜΑΤΩ – ΚΟΙΤΑΖΩ ΔΕΞΙΑ/ΑΡΙΣΤΕΡΑ – ΑΜΑΞΙ ΣΤΑΜΑΤΗΜΕΝΟ – ΠΕΡΝΑΩ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ. Η συγκεκριμένη πινακίδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε παιδιά με αυτισμό, νοητική ανωριμότητα, μαθησιακές δυσκολίες, παιδιά με διαταραχές λόγου και ομιλία, προβλήματα ακοής.

https://arasaac.org/materials/el/3406

 

20221130 104239Αντίστοιχα, η πινακίδα διάβασης δρόμων με φανάρι, περιλαμβάνει εικονογραφήματα με ανάλογες – κατανοητές προτάσεις από το ARASSAC. Συγκεκριμένα: ΚΟΚΚΙΝΟ ΦΑΝΑΡΙ – ΣΤΑΜΑΤΩ. ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΑΝΑΡΙ – ΠΕΡΝΑΩ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ.

https://arasaac.org/materials/el/3535

Στα παιδιά έκαναν εντύπωση οι αφίσες. Ποτέ πριν δεν είχαν έρθει σε επαφή με κάτι αντίστοιχο και κάθε μία αποτέλεσε χρήσιμο οπτικό τους οργανωτή για την καθημερινότητά τους εντός και εκτός σχολείου, μιας και αυτός ήταν και είναι ο απώτερος σκοπός που συνδέεται με τη ζωή και τη λειτουργικότητά τους ως πολίτες. Η χρησιμότητά τους φάνηκε στο πρακτικό μέρος των εργαστηρίων. Οι μαθητές έχοντας προετοιμαστεί με αυτές τις αφίσες, που συζητήσαμε και κάναμε αναπαράσταση με χρήση παιχνιδιών εντός τάξης, προσπάθησαν να έχουν ορθή συμπεριφορά και να διασχίσουν δρόμους με ασφάλεια και από τη διάβαση πεζών εκεί που υπήρχε. Η συμπεριφορά τους ως πεζοί, ήταν αποτελεσματική.

Στέλλα Καρκούλη ΠΕ71