Για την εύρυθμη λειτουργία των εργαστηρίων Πληροφορικής και Εφαρμογών Η/Υ

Επιστολή του Εργασιακού Τομέα Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης της ΕΠΕ προς το Υπ. Παιδείας που αφορά αιτήματα της ΕΠΕ για την εύρυθμη λειτουργία των εργαστηρίων Πληροφορικής και Εφαρμογών Η/Υ και την αξιοποίηση των επιστημονικών και τεχνολογικών γνώσεων των Καθηγητών Πληροφορικής προς όφελος των σχολικών μονάδων και της διδασκαλίας των εργαστηριακών μαθημάτων

Τα αιτήματα αφορούν:

 • Στην άμεση αναγνώριση της τρίωρης εργαστηριακής απασχόλησης και την ενσωμάτωση των τριών ωρών στο υποχρεωτικό διδακτικό ωράριο των υπευθύνων εργαστηρίων στα Σχολικά Εργαστηριακά Κέντρα (Σ.Ε.Κ.), όπως ορίζεται και για τις υπόλοιπες σχολικές μονάδες.
 • Στην άμεση επέκταση της συγκεκριμένης ρύθμισης και στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ώστε να καταστεί δυνατή η σωστή υποστήριξη των εργαστηρίων τους και η υλοποίηση των προγραμμάτων διδασκαλίας τόσο στο κλασικό, όσο και στο ολοήμερο δημοτικό σχολείο.
 • Στον υποχρεωτικό ορισμό ενός υπευθύνου Καθηγητή για κάθε Σ.Ε.Π.Ε.Η.Υ. που λειτουργεί. Όταν είναι αναγκαία η ανάθεση 2 εργαστηρίων στον ίδιο υπεύθυνο, μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και λόγω ιδιαίτερων συνθηκών (όπως όταν σε 2 απομακρυσμένα σχολεία διδάσκει και συμπληρώνει ωράριο μόνο ένας Καθηγητής ΠΕ19-20), τότε θα πρέπει να υπάρχει αντίστοιχη (αναλογικά με τον αριθμό των εργαστηρίων) μείωση του διδακτικού του ωραρίου.
 • Να τεθεί ως κυρίαρχο κριτήριο επιλογής υπευθύνου Σ.Ε.Π.Ε.Η.Υ. η κατοχή βασικού πτυχίου στην Πληροφορική, όπως αυτό έχει τεκμηριωθεί και υποβληθεί σε υπόμνημα από τις 11 Ιουλίου του 2006 (http://www.epe.org.gr/showarticle.jsp?articleid=281).
 • Στην έναρξη ουσιαστικού διαλόγου που θα αφορά το σχεδιασμό, τη δημιουργία, τη στελέχωση και την εύρυθμη λειτουργία της απαραίτητης υποστηρικτικής υποδομής υπηρεσιών για την εξασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των Σ.Ε.Π.Ε.Η.Υ., αλλά και των λοιπών ηλεκτρονικών υπηρεσιών ενός σύγχρονου σχολείου, προς το μαθητή, τον εκπαιδευτικό και την κοινωνία. Μέχρι την δημιουργία της υποδομής αυτής είναι απολύτως αναγκαία η διατήρηση και ενίσχυση των ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. τα οποία προσφέρουν σημαντικό έργο στην υποστήριξη των Σ.Ε.Π.Ε.Η.Υ..
 • Στην καταγραφή της κατάστασης του εξοπλισμού των υπαρχόντων Σ.Ε.Π.Ε.Η.Υ και των αναγκών για την προμήθεια νέου εξοπλισμού ή και νέων εργαστηρίων (σταθερών ή φορητών), και την δρομολόγηση των διαδικασιών για την ικανοποίηση των αναγκών αυτών. Την αξιοποίηση του Ελεύθερου Λογισμικού, Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (Ε.Λ.Λ.Α.Κ.) τόσο για τα παλαιότερα όσο και για τα νέα εργαστήρια (http://www.epe.org.gr/showarticle.jsp?articleid=442).
 • Ολόκληρο το κείμενο της επιστολής εδώ

  Yποβάθμιση της Πληροφορικής Παιδείας και δημιουργία πλασματικών υπεραριθμιών Καθηγητών Πληροφορικής

  Επιστολή του Εργασιακού Τομέα Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης της ΕΠΕ προς το Υπ. Παιδείας

  Η ΕΠΕ απαιτεί τον τερματισμό της υποβάθμισης των μαθημάτων Πληροφορικής ώστε να διασφαλιστεί η αποτελεσματική διδασκαλία τους και να τερματιστεί η ομηρία χιλιάδων Πληροφορικών της Εκπαίδευσης εξαιτίας των πλασματικών υπεραριθμιών που προκαλεί η εμμονή του Υπουργείου Παιδείας σε καταστροφικές για την Πληροφορική Παιδεία αποφάσεις.

  Το κείμενο της επιστολής εδώ

  ΕΛΜΕ Ν.Χίου: Ψήφισμα για την Πληροφορική και το Ψηφιακό Σχολείο

  Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Χίου συνυπογράφει το ψήφισμα της ΕΛΜΕ Χανίων για το μάθημα της Πληροφορικής στο «Νέο Σχολείο».

  Όχι άλλα ψέματα – όχι άλλη “ψηφιακή ” κοροϊδία

  Αληθινά σχολεία και αληθινά βιβλία, αληθινά εργαστήρια και αληθινή πληροφορική, αληθινοί καθηγητές για όλα τα παιδιά.

  Σταδιακά αποκαλύπτονται τα σχέδια του υπουργείου παιδείας για το “Νέο Σχολείο” και το “Νέο Λύκειο” ειδικότερα. Μεταξύ των άλλων ανακοινώθηκε η κατάργηση των μαθημάτων πληροφορικής. «Η Πληροφορική παύει να είναι πλέον ένα μάθημα» είναι τα ακριβή λόγια της υπουργού παιδείας. Αντιλαμβάνονται, μας λένε, την πληροφορική ως εργαλείο και όχι ως επιστήμη, γι´ αυτό και την εξοβελίζουν από το Λύκειο! Απομένει η κατάργηση Περισσότερα »

  2ωρη στάση εργασίας στις 15/2 των Εκπαιδευτικών Πληροφορικής

  Καλούνται όλοι οι συνάδελφοι Πληροφορικοί και μη, να ανταποκριθούν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παιδείας στις 15 Φεβρουαρίου 2011, στις 1.00 μ.μ. με αίτημα την Αναβάθμιση της Πληροφορικής Παιδείας στη Β/βάθμια Εκπαίδευση.

  Η συγκέντρωση διοργανώνεται τόσο από την Π.Ε.ΚΑ.Π, όσο και από την Ο.Λ.Μ.Ε. και για τη διευκόλυνση των συναδέλφων που θα θελήσουν να παραβρεθούν κηρύσσεται 2ωρη στάση εργασίας τη μέρα εκείνη. Ανάλογες κινητοποιήσεις θα διοργανωθούν από τους τοπικούς Συλλόγους και Ενώσεις Πληροφορικής σε όλη τη χώρα.

  Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου

  Αύριο, 8-2-2011, γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου.
  Σας προτείνω να δείτε τα παρακάτω ενδιαφέροντα video Η γη είναι επίπεδη και Ο Εφιάλτης.

  Επίσης, πολύ ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα Quiz σε αυτή τη σελίδα.

  Καλή διασκέδαση!

  Αγωνιστικό προσκλητήριο για το μέλλον της Παιδείας

  ΕΠΕ – Εργασιακός Τομέας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

  ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

  Η 15η ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011 ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΑΡΧΗ!

  •Καλούμε τους εκπαιδευτικούς και τους συλλογικούς φορείς σε ενιαίο αγωνιστικό μέτωπο

  •Πρωτοστατούμε στις κινητοποιήσεις για αποτροπή της κατάργησης της Πληροφορικής

  •Συνεχίζουμε και αναβαθμίζουμε τον πολύχρονο δικαστικό αγώνα

  •Οδηγός μας οι μορφωτικές ανάγκες της Ελληνικής κοινωνίας και η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας
  Περισσότερα »

  Δελτίο τύπου EΠΕ: Ηλεκτρονικά Βιβλία και Ηλεκτρονικοί Αναγνώστες

  Η Ελλάδα του ΔΝΤ δανείζεται και αγοράζει τεχνολογία…
  Αθήνα, 28 Ιανουαρίου 2011

  Με έκπληξη διαβάσαμε δημοσίευμα έγκυρης εφημερίδας που αναφέρεται σε μυστική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του Πρωθυπουργού, όπου συζητήθηκε το ενδεχόμενο κατάργησης των σχολικών βιβλίων και αντικατάστασής τους από ηλεκτρονικά βιβλία και ηλεκτρονικούς αναγνώστες. Προβληματίζει έντονα το γεγονός ότι στη σύσκεψη ακούστηκαν μόνο θετικά σχόλια για το εγχείρημα, καθώς και ότι εκφράστηκε η άποψη ότι Περισσότερα »

  Νέο Σχολείο και ..Ψηφιακή Αλλοτρίωση

  Τους τελευταίους μήνες η εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας έχει γίνει μάρτυρας αρκετών διαρροών (κατά τους χαρακτηρισμούς του Υπουργείου Παιδείας) σχετικά με τους σχεδιασμούς της κ. Υπουργού γι’ αυτό που -μεγαλόσχημα κατά τη γνώμη μου- η κυβέρνηση αποκαλεί Νέο Σχολείο. Αν και επίσημα η Κυβέρνηση αρνείται ότι οι διαρροές έχουν σχέση με την πραγματικότητα, πολλοί είμαστε οι … δύσπιστοι και επιφυλακτικοί με τις αρνήσεις του Υπουργείου.

  Αφορμή λοιπόν για την παρούσα ανάρτηση στάθηκε σχόλιο δημοσιογράφου Θεσσαλικού καναλιού Περισσότερα »

  10 χρόνια Wikipedia

  Αυτές τις ημέρες συμπληρώνονται 10 χρόνια λειτουργίας της Wikipedia, της διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας που χρησιμοποιείται και συντάσσεται από εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον πλανήτη. Ταυτόχρονα ξεκινάει μια μεγάλη πρωτοβουλία για την ευαισθητοποίηση του ελληνικού κοινού στην χρήση της εγκυκλοπαίδειας και τον εμπλουτισμό της ελληνικής Wikipedia (Βικιπαίδεια) ώστε να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για την εκπαίδευση και την καθημερινή μας ζωή.

  Η Εταιρία ΕΛ/ΛΑΚ, στο πλαίσιο των δράσεων της για προώθηση ανοιχτού περιεχομένου και γνώσης συμμετέχει στο κάλεσμα του Υπ. Παιδείας για τον εμπλουτισμό της Ελληνικής Wikipedia και πραγματοποιεί ένα κάλεσμα προς όλους τους ενδιαφερόμενους, ώστε να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των λημμάτων που περιέχει, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την υψηλή ποιότητά τους. Περισσότερα στο mywikipedia.ellak.gr

  Ημερίδα με θέμα «Ανοιχτό Λογισμικό» 23-01-2011

  Την Κυριακή 23-01-2011 ώρα 11:00 πμ, στο αμφιθέατρο του 2ου ΓΕΛ Κατερίνης θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα «Ανοικτό Λογισμικό»

  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

  Περισσότερα »

  Top
   
  Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων