Πόλος Εκπαιδευτικής Καινοτομίας Πτολεμαϊδας

Στα πλαίσια του μαθήματος της Πληροφορικής, η Ε΄ τάξη του Σχολείου μας επισκέφθηκε τον Πόλο Εκπαιδευτικής Καινοτομίας στην Πτολεμαΐδα με υπεύθυνους τον κύριο Χαράλαμπο Ζαραφίδη και την κυρία Βασιλειάδου Ξένια. Οι μαθητές μας εντυπωσιάστηκαν από το προηγμένο τεχνολογικά περιβάλλον του πόλου καινοτομίας, έπαιξαν με τα ρομποτάκια, προγραμμάτισαν, ανέλαβαν ρόλους (Εκπρόσωπος, Μηχανικός, Προγραμματιστής), διεκπεραίωσαν όλες τις αποστολές κάποιες φορές με επιτυχία και κάποιες με λιγότερη επιτυχία. Στο τέλος όμως κέρδισαν μια μοναδική εμπειρία.

 

 

 

 

 

Ρομποτική στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Πτολεμαϊδας

Οι μαθητές της Ε΄Τάξης στα πλαίσια του μαθήματος της Πληροφορικής, συναρμολόγησαν, προγραμμάτισαν τόσο σε Mind+ όσο και σε WeDo 2.0, ρομποτάκια, εστιάζοντας στον αισθητήρα απόστασης.

 

Συναρμολόγηση Ρομποτικού Βραχίονα

Οι μαθητές της Γ΄και Ε΄ τάξης του σχολείου μας συναρμολόγησαν και προγραμμάτισαν έναν Ρομποτικό Βραχίονα. Κατανόησαν τη λειτουργία του και μετέφεραν αντικείμενα. Έπαιξαν, διασκέδασαν και ενθουσιάστηκαν με τα κατορθώματα τους.

 

Πολλαπλοί Τρόποι Επικοινωνίας

  1. Η επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων είναι δύσκολη και μάλιστα των μικρών παιδιών. Είναι ακόμα δυσκολότερη όταν ένα παιδί είναι κωφό. Πρωταγωνίστρια της ιστορίας μας είναι η Ελένη, ένα κωφό κοριτσάκι. Αφηγείται την ιστορία της και την μοναξιά που νιώθει κάθε φορά που πάει στο χωριό της. Εκεί είναι πάντα μόνη, δεν έχει φίλους και αυτό γιατί είναι κωφή. Δυσκολεύεται να επικοινωνήσει με τα άλλα παιδιά αλλά και τα άλλα παιδιά να την πλησιάσουν. Το πρόβλημα της επικοινωνίας λύνεται όταν δύο παιδιά (Ο Πέτρος κι η Μαρία) δημιουργούν μια εφαρμογή στο Mind+.
  2. Επιλέξαμε κινούμενες εικόνες (gif) από το Διαδίκτυο, κατάλληλες για την προσέγγιση της ιστορίας μας.
  3. Δημιουργήσαμε μία μικρή ιστορία με θέμα την επικοινωνία μεταξύ μικρών παιδιών, με ιδιαιτερότητα την επικοινωνία με κωφά παιδιά και την δυσκολία προσέγγισης τους.
  4. Το κείμενο της ιστορίας μας έγινε ψηφιακή αφήγηση. Τα αρχεία της ψηφιακής αφήγησης μετατράπηκαν στην κατάλληλη μορφή (mp3) ώστε να εισαχθούν στο προγραμματιστικό περιβάλλον Mind+.
  5. To Mind+ είναι ένα εργαλείο προγραμματισμού, το οποίο μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε προγράμματα σύροντας και αποσπώντας μπλοκ κωδικοποίησης. Μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν ολόκληρο ψηφιακό κόσμο και να προγραμματίσουμε εύκολα μικροελεγκτές όπως το micro:bit.
  6. Αναζητήσαμε εικόνες της νοηματικής γλώσσας (Δακτυλικό Αλφάβητο). Επιλέξαμε το ελληνικό αλφάβητο στην Νοηματική. Χωρίσαμε το κάθε γράμμα και το αποθηκεύσαμε ως εικόνα στο Mind+.
  7. Η ενεργοποίηση της ψηφιακής αφήγησης πραγματοποιείται με το Microbit και τα πλήκτρα του Υπολογιστή.
  8. Το Microbit είναι ένας μικρός υπολογιστής που φτιάχτηκε για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Είναι εξοπλισμένο με ένα πλούσιο σύνολο αισθητήρων και συσκευών διασύνδεσης. Αποτελείται από  2 φυσικά κουμπιά μαρκαρισμένα A και B, ένα 5×5 πλέγμα από led (led matrix) που μπορεί να απεικονίσει κείμενο και γραφικά. Το micro:bit έχει 5 στρογγυλούς μεταλλικούς ακροδέκτες. 3 από αυτούς είναι ακροδέκτες εισόδου/εξόδου στους οποίους μπορούμε να συνδέσουμε αισθητήρες, υπάρχει επίσης ένας ακροδέκτης 3V που μπορεί να παρέχει ρεύμα και ένας ακροδέκτης γείωσης (GND).
  9. Το 7ο Δημοτικοό Σχολείο Πτολεμαϊδας, συμμετείχε με παρουσία στον εκθεσιακό χώρο του συνεδρίου στο περίπτερο 50. Την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023, στις 11:30 π.μ. στο συνεδριακό χώρο, οι μαθητές της Ε΄τάξης παρουσίασαν μια καινοτόμα δράση με θέμα τους πολλαπλούς τρόπους επικοινωνίας μεταξύ μικρών παιδιών.