ΣΧΕΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΜΕΤΑΒΛΗΤΩΝ

1)   Δεν υπάρχει σχέση μεταξύ δυο μεταβλητών

όταν μεταβαλλόμενη η μια δεν μεταβάλλεται η άλλη.

π.χ Το ύψος του ανθρώπου και το χρώμα των ματιών.

 

2)   Δεν υπάρχει σχέση μεταξύ μιας σταθεράς και   μιας μεταβλητής.

π.χ Το βάρος του ανθρώπου και ο αριθμός των βιολογικών γονέων.

 

3)   Υπάρχει σχέση μεταξύ των μεταβλητών,

όταν η μεταβολή της μίας μεταβλητής οδηγεί στη μεταβολή μιας άλλης μεταβλητής.

Πειραματικός προσδιορισμός της σχέσης

Ψ=σ(χ)         όπου ψ: Εξαρτημένη μεταβλητή           και                χ: Ανεξάρτητη μεταβλητή

 

Εξαρτημένη μεταβλητή είναι το “ΤΙ ΨΑΧΝΩ”

Ανεξάρτητη μεταβλητή είναι το  “ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΙ”

 

π.χ   Στην έρευνα “Πως η ποσότητα του νερού άρδευσης επηρεάζει την ανάπτυξη των φυτών” έχουμε:

Εξαρτημένη μεταβλητή = η ανάπτυξη των φυτών

Ανεξάρτητη μεταβλητή = η ποσότητα του νερού άρδευσης

 

επίσης εξετάζουμε:

[Εκτός από την ανεξάρτητη μεταβλητή, ποιοι άλλοι παράγοντες μπορεί να επηρεάζουν την εξαρτημένη μεταβλητή]

 

Ελεγχόμενες μεταβλητές = το είδος του φυτού

η θερμοκρασία περιβάλλοντος

το είδος και η ποσότητα λιπάσματος

το είδος του χώματος ή του υποστρώματος

η ηλιοφάνεια

κ.α.

τίτλο

ΘΕΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ

  • Η επίδραση του πρωινού γεύματος στην επίδοση των μαθητών σε ένα τεστ.
  • Ποιο είδος ξύλου αντέχει περισσότερο σε κάμψη και διάτμηση.
  • Μελέτη της επίδοσης διαφόρων θερμομονωτικών υλικών.
  • Η επίδραση της όξινης βροχής σε διάφορα υλικά.
  • Μέθοδοι αποξήρανσης λουλουδιών.
  • Μελέτη της απορρόφησης ηλιακής ακτινοβολίας διαφόρων υλικών.
  • Μελέτη της ταχύτητας καύσης διαφόρων υλικών.
  • Μελέτη της απόδοσης διαφόρων απορρυπαντικών της αγοράς σε διαφορετικούς λεκέδες.
  • Εύρεση του καλύτερου αεροδυναμικού σχήματος αυτοκινήτου (πείραμα με μοντέλα)
  • Σύγκριση του ιξώδους υγρών καθημερινής χρήσης (νερό, λάδι, πετρέλαιο, οινόπνευμα, μέλι).
  • Η επίδραση διαφόρων υλικών στο φούσκωμα ενός κέικ.
  • Η ποιότητα εκτύπωσης μιας εικόνας σε διάφορους εκτυπωτές.
  • Η επίδραση της θερμοκρασίας ψησίματος του κέικ στο φούσκωμα και τον χρόνο ψησίματος.
  • Αφρισμός απορρυπαντικών σε διάφορες ποιότητες νερού.
  • Πως επιδρά το ηλιακό φως στην ποιότητα της πατάτας.
  • Ο χρόνος αντίδρασης των αγοριών και των κοριτσιών.
  • Η σημασία της οξύτητας στην παρασκευή μαρμελάδας.
  • Η επίδραση του σχήματος των μακαρονιών στο χρόνο ψησίματος.
  • Η επίδραση διαφορετικής αναλογίας χώματος και άμμου στον χρόνο στράγγισης των εδαφών.
  • Η επίδραση της πυκνότητας υγρών στον χρόνο μετατροπής τους σε στερεά.
  • Η σημασία της διαφορετικής συσκευασίας αλλαντικών στη συντήρησή τους.
  • Η επίδραση του βάθους φύτευσης βολβών στην ανάπτυξή τους.
  • Η επίδραση προσθήκης διαφορετικής ποσότητας μαγιάς στην ποιότητα του ψωμιού.
  • Η επίδραση της θερμοκρασίας διατήρησης γιαούρτης στη ποιότητά της.
  • Η επίδραση διαφόρων συσκευασιών αυγών στην αντοχή τους.
  • Πως επηρεάζει η θερμοκρασία τη διαλυτότητα ορισμένων στερεών ουσιών στο νερό.
  • Πως επηρεάζει η ποσότητα του λεμονιού στο χρώμα του μαύρου τσαγιού.
  • Μεταβολή στο χρόνο στεγνώματος χρώματος ανάλογα με την ποσότητα διαλύτη που περιέχει.
  • Η πήξη του γλάσου σοκολάτας σε σχέση με τη ποσότητα του γάλακτος που περιέχει.
  • Διάρκεια μπαταρίας κινητού τηλεφώνου ανάλογα με την χρήση του.
  • Πόσο νερό συγκρατούν πανιά κουζίνας διαφορετικών εταιριών

 

  1. Πράσινη στέγη και θερμοκρασία εσωτερικού χώρου
  2. Το pH του νερού επιδρά στη βλαστική ικανότητα των σπερμάτων
  3. Συγκριτική μελέτη της περιεκτικότητας της ατμόσφαιρας σε αιωρούμενα σωματίδια σε αστικές και περιαστικές περιοχές
  4. Κλίση του εδάφους και βαθμός επιφανειακής διάβρωσης
  5. Ποσοστό φυτοκάλυψης και βαθμός επιφανειακής διάβρωσης
  6. Πυκνότητα σποράς και ανάπτυξη φυτών
  7. Βλαστική ικανότητα σπόρων σε σχέση με το βάθος σποράς
  8. Σύγκριση μεταξύ των συστημάτων υπόγειας άρδευσης με σταγόνες και επιφανειακής άρδευσης με αυλάκια
  9. Η σχέση υλικού κάλυψης θερμοκηπίου και της θερμοκρασίας που αναπτύσσεται στο εσωτερικό του
  • Η επίδραση της θερμοκρασίας στη ρευστότητα του μελιού
  • Σύγκριση παραδοσιακού και συσκευασμένου γιαουρτιού ως προς τη διάρκεια συντήρησης
  • Απομάκρυνση λιπαρής ουσίας από διαφορετικά είδη υφάσματος
  • Η απορροφητικότητα χαρτιών κουζίνας διαφορετικής ποιότητας στο νερό

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *