1) Δεν υπάρχει σχέση μεταξύ δυο μεταβλητών
όταν μεταβαλλόμενη η μια δεν μεταβάλλεται η άλλη.
π.χ Το ύψος του ανθρώπου και το χρώμα των ματιών.
2) Δεν υπάρχει σχέση μεταξύ μιας σταθεράς και μιας μεταβλητής.
π.χ Το βάρος του ανθρώπου και ο αριθμός των βιολογικών γονέων.
3) Υπάρχει σχέση μεταξύ των μεταβλητών,
όταν η μεταβολή της μίας μεταβλητής οδηγεί στη μεταβολή μιας άλλης μεταβλητής.
Πειραματικός προσδιορισμός της σχέσης
Ψ=σ(χ) όπου ψ: Εξαρτημένη μεταβλητή και χ: Ανεξάρτητη μεταβλητή
Εξαρτημένη μεταβλητή είναι το “ΤΙ ΨΑΧΝΩ”
Ανεξάρτητη μεταβλητή είναι το “ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΙ”
π.χ Στην έρευνα “Πως η ποσότητα του νερού άρδευσης επηρεάζει την ανάπτυξη των φυτών” έχουμε:
Εξαρτημένη μεταβλητή = η ανάπτυξη των φυτών
Ανεξάρτητη μεταβλητή = η ποσότητα του νερού άρδευσης
επίσης εξετάζουμε:
Ελεγχόμενες μεταβλητές = το είδος του φυτού
η θερμοκρασία περιβάλλοντος
το είδος και η ποσότητα λιπάσματος
το είδος του χώματος ή του υποστρώματος
η ηλιοφάνεια
κ.α.
ΘΕΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ
- Η επίδραση του πρωινού γεύματος στην επίδοση των μαθητών σε ένα τεστ.
- Ποιο είδος ξύλου αντέχει περισσότερο σε κάμψη και διάτμηση.
- Μελέτη της επίδοσης διαφόρων θερμομονωτικών υλικών.
- Η επίδραση της όξινης βροχής σε διάφορα υλικά.
- Μέθοδοι αποξήρανσης λουλουδιών.
- Μελέτη της απορρόφησης ηλιακής ακτινοβολίας διαφόρων υλικών.
- Μελέτη της ταχύτητας καύσης διαφόρων υλικών.
- Μελέτη της απόδοσης διαφόρων απορρυπαντικών της αγοράς σε διαφορετικούς λεκέδες.
- Εύρεση του καλύτερου αεροδυναμικού σχήματος αυτοκινήτου (πείραμα με μοντέλα)
- Σύγκριση του ιξώδους υγρών καθημερινής χρήσης (νερό, λάδι, πετρέλαιο, οινόπνευμα, μέλι).
- Η επίδραση διαφόρων υλικών στο φούσκωμα ενός κέικ.
- Η ποιότητα εκτύπωσης μιας εικόνας σε διάφορους εκτυπωτές.
- Η επίδραση της θερμοκρασίας ψησίματος του κέικ στο φούσκωμα και τον χρόνο ψησίματος.
- Αφρισμός απορρυπαντικών σε διάφορες ποιότητες νερού.
- Πως επιδρά το ηλιακό φως στην ποιότητα της πατάτας.
- Ο χρόνος αντίδρασης των αγοριών και των κοριτσιών.
- Η σημασία της οξύτητας στην παρασκευή μαρμελάδας.
- Η επίδραση του σχήματος των μακαρονιών στο χρόνο ψησίματος.
- Η επίδραση διαφορετικής αναλογίας χώματος και άμμου στον χρόνο στράγγισης των εδαφών.
- Η επίδραση της πυκνότητας υγρών στον χρόνο μετατροπής τους σε στερεά.
- Η σημασία της διαφορετικής συσκευασίας αλλαντικών στη συντήρησή τους.
- Η επίδραση του βάθους φύτευσης βολβών στην ανάπτυξή τους.
- Η επίδραση προσθήκης διαφορετικής ποσότητας μαγιάς στην ποιότητα του ψωμιού.
- Η επίδραση της θερμοκρασίας διατήρησης γιαούρτης στη ποιότητά της.
- Η επίδραση διαφόρων συσκευασιών αυγών στην αντοχή τους.
- Πως επηρεάζει η θερμοκρασία τη διαλυτότητα ορισμένων στερεών ουσιών στο νερό.
- Πως επηρεάζει η ποσότητα του λεμονιού στο χρώμα του μαύρου τσαγιού.
- Μεταβολή στο χρόνο στεγνώματος χρώματος ανάλογα με την ποσότητα διαλύτη που περιέχει.
- Η πήξη του γλάσου σοκολάτας σε σχέση με τη ποσότητα του γάλακτος που περιέχει.
- Διάρκεια μπαταρίας κινητού τηλεφώνου ανάλογα με την χρήση του.
- Πόσο νερό συγκρατούν πανιά κουζίνας διαφορετικών εταιριών
- Πράσινη στέγη και θερμοκρασία εσωτερικού χώρου
- Το pH του νερού επιδρά στη βλαστική ικανότητα των σπερμάτων
- Συγκριτική μελέτη της περιεκτικότητας της ατμόσφαιρας σε αιωρούμενα σωματίδια σε αστικές και περιαστικές περιοχές
- Κλίση του εδάφους και βαθμός επιφανειακής διάβρωσης
- Ποσοστό φυτοκάλυψης και βαθμός επιφανειακής διάβρωσης
- Πυκνότητα σποράς και ανάπτυξη φυτών
- Βλαστική ικανότητα σπόρων σε σχέση με το βάθος σποράς
- Σύγκριση μεταξύ των συστημάτων υπόγειας άρδευσης με σταγόνες και επιφανειακής άρδευσης με αυλάκια
- Η σχέση υλικού κάλυψης θερμοκηπίου και της θερμοκρασίας που αναπτύσσεται στο εσωτερικό του
- Η επίδραση της θερμοκρασίας στη ρευστότητα του μελιού
- Σύγκριση παραδοσιακού και συσκευασμένου γιαουρτιού ως προς τη διάρκεια συντήρησης
- Απομάκρυνση λιπαρής ουσίας από διαφορετικά είδη υφάσματος
- Η απορροφητικότητα χαρτιών κουζίνας διαφορετικής ποιότητας στο νερό