Μερικά από τα πιο γνωστά φαγητά από την Καππαδοκία:
- Μαντί(ς)-γιαουρτόσουπα με χυλοπιτάκι
Τα μαντί (ζυμαρικά) είναι άπειρα. Το συγκεκριμένο είναι μια εξαίρετης νοστιμιάς σούπα, καθημερινή και γρήγορη, ιδανική για το τέλος μιας κουραστικής ημέρας, ακόμα και για πρωινό.
Το χειμώνα αυτή η γιαουρτόσουπα, που την έφτιαχναν στην Καππαδοκία, καταναλώνεται χλιαρή, αλλά η μεγάλη απόλαυση είναι να την τρως παγωμένη, μαζί με παγάκια, μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα. Το σκόρδο είναι προαιρετικό αλλά άκρως επιθυμητό.
Μπορείτε να τη βρείτε σε αυτή τη σελίδα: https://www.gastronomos.gr/syntagh/manti-s-giaoyrtosoypa-me-chylopitaki/171053/
- Σαρμαδάκια γιαλαντζί
Αυτά τα λεπτά και μακριά, σαν δάχτυλα, σαρμαδάκια θέλουν μπόλικα αμπελόφυλλα και λίγη γέμιση.
100 σαρμαδάκια; Μη σας τρομάζει ο αριθμός, πάντα πρέπει να υπάρχουν άφθονα στο ψυγείο για ξαφνικά κεράσματα! Έτσι κι αλλιώς μπορούμε πάντα να φτιάξουμε τη μισή δόση, αγοράζοντας μικρότερο βαζάκι με αμπελόφυλλα. Η εκδοχή εδώ έχει την ιδιαιτερότητα ότι τα σαρμαδάκια βγαίνουν λεπτά και μακριά σαν δάχτυλα, παίρνοντας λίγη γέμιση στο εσωτερικό, γι’ αυτό άλλωστε και 11/2 φλιτζάνι ρύζι αρκεί για 110 αμπελόφυλλα, όσα μια μεγάλη γυάλινη συσκευασία των 800 γρ.
Η συνταγή βρίσκεται εδώ:
https://www.gastronomos.gr/syntagh/sarmadakia-gialantzi/171158/
Ισλί
Με βελόνι ή τσιμπιδάκι κεντούσαν τα ισλί στη Σμύρνη. Τα ετοίμαζαν μετά την Πρωτοχρονιά για τα Θεοφάνια και του Αϊ-Γιαννιού.
Το ισλί ξεκίνησε να φτιάχνεται στην Τραπεζούντα, έφτασε στην Καππαδοκία και διαδόθηκε σε όλα τα μικρασιατικά παράλια. Ήταν σήμα κατατεθέν των Χριστουγέννων για τους Μικρασιάτες. Ονομάστηκε ισλί, που σημαίνει «δουλεμένο» (ις = δουλειά στα τούρκικα), δηλώνοντας ότι είναι ένα γλυκό που έχει μπόλικη δουλειά επάνω του). Δεν είναι αυθεντικό ισλί, παρά μόνο όταν είναι κεντημένο με την αυθεντική τσιμπίδα, ένα πολύ κοντό τσιμπιδάκι που το έφτιαχναν οι σιδεράδες ειδικά για το ισλί και συνήθως είχε τρία δοντάκια. Το τσιμπιδάκι ήταν ένα καλό δώρο που το προσέφεραν στις νοικοκυρές. Τη συνταγή αυτή μας έδωσε η κ. Κυριακή Αρχοντάκη-Μιχοπούλου από την Ένωση Σμυρναίων.
Η συνταγή βρίσκεται στη σελίδα: https://www.gastronomos.gr/syntagh/mikrasiatiko-isli/99581/