Αξιοθέατα

  • Η Καππαδοκία αποτελεί μια ξεχωριστή ταξιδιωτική ευκαιρία, όλες τις εποχές του χρόνου. Τα λαξευμένα σε σπηλιές ξενοδοχεία και σπίτια, τα χρωματιστά αερόστατα, τα ιδιαίτερα πολιτισμικά αξιοθέατα, οι υπόγειες πόλεις που επικοινωνούν μέσα από σήραγγες μήκους δεκάδων μέτρων, οι μοναδικοί βραχώδεις σχηματισμοί, οι εκκλησίες και τα μοναστήρια καθώς και μια παράδοση χιλιάδων ετών στην αμπελουργία και την κεραμική κάνουν την Καππαδοκία ακαταμάχητη.
  • Η δραστηριότητα που είναι άμεσα συνδεδεμένη με την Καππαδοκία είναι οι πτήσεις με αερόστατο. Ωστόσο, οι εναλλακτικές είναι πολύ περισσότερες. Οι εξορμήσεις σαφάρι παντός εδάφους δίνουν στον επισκέπτη τη δυνατότητα να γνωρίσει από κοντά τις κοιλάδες, τους βραχώδεις σχηματισμούς και τις καμινάδες των νεραϊδών.

Εικόνα2

Καταγραφή2

 

Αξιοθέατα-Uchisar Castle

Αρχαία ακρόπολη στην κορυφή ενός βραχώδους υψώματος, με επιβλητική θέα στην Καππαδοκία.

Εικόνα3

Αξιοθέατα-Derinkuyu και Kaymakli: οι υπόγειες πόλεις της Καππαδοκίας

Εικόνα4

Πιστεύεται ότι οι υπόγειες πόλεις της Καππαδοκίας χτίστηκαν αρχικά κατά τον όγδοο και τον έβδομο αιώνα π.Χ. από τους Φρύγες, οι οποίοι δημιούργησαν τις κατοικίες τους σκάβοντας τον μαλακό ηφαιστειακό βράχο της περιοχής. Υπάρχουν περίπου 200 πόλεις συνολικά στην Καππαδοκία, με τις πιο επισκέψιμες να είναι το Derinkuyu και το Kaymakli.

Η όλη ιδέα πίσω από τις υπόγειες πόλεις ήταν η προστασία των κατοίκων από την ξένη εισβολή, επιτρέποντας σε χιλιάδες ανθρώπους να ζήσουν τη ζωή τους κάτω από το έδαφος με απόλυτη μυστικότητα και ασφάλεια. Κατά τον 14ο αιώνα, τα σπήλαια παρείχαν στους χριστιανούς ένα ασφαλές καταφύγιο από την απειλή των Μογγόλων ενώ ακόμη και κατά τον 20ο αιώνα, επέτρεψαν στους ανθρώπους να σωθούν από τις διώξεις κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Μόλις το 1923, μετά την ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, οι υπόγειες πόλεις εγκαταλείφθηκαν εντελώς και παρέμειναν στο σκοτάδι μέχρι το 1963.

Εκείνη τη χρονιά, ένας Τούρκος κάτοικος κατά τη διάρκεια της ανακαίνισης του σπιτιού του,  έκανε μια από τις πιο εκπληκτικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις στην ιστορία. Όταν γκρέμισε έναν τοίχο στο υπόγειό του, δημιούργησε περισσότερο χώρο από ό,τι φανταζόταν, ανοίγοντας ένα δωμάτιο που οδηγούσε σε μια εκτεταμένη υπόγεια πόλη 18 ορόφων, που σήμερα γνωρίζουμε ως Derinkuyu.

Το Derinkuyu (στα ελληνικά της Καππαδοκίας: Μαλακοπή) στην επαρχία της Καππαδοκίας, περίπου τέσσερις ώρες μακριά από την πρωτεύουσα Άγκυρα, σκαμμένο στον ηφαιστειακό βράχο, αποτελείται από πολυάριθμους υπόγειους οικισμούς που συνδέονται με σήραγγες που εκτείνονται για χιλιόμετρα! Οι ομοιότητες με μια μυρμηγκοφωλιά ανθρωπίνων διαστάσεων μεγάλες όπως βλέπουμε και στην παρακάτω απεικόνιση. Τμήματα του υπόγειου δικτύου έχουν βάθος έως και 75 μέτρα.

Ο βράχος στον οποίο σκαλίστηκε το Derinkuyu αποτελείται από στρώματα συμπαγούς ηφαιστειακής τέφρας. Ο μαλακός βράχος είναι πορώδης και εύθραυστος, γεγονός που εξηγεί πώς οι αρχαίοι άνθρωποι ήταν σε θέση να σκαλίσουν την υπόγεια πόλη εκτενώς χρησιμοποιώντας απλά εργαλεία όπως ένα φτυάρι.

Ολόκληρη η περιοχή της Καππαδοκίας έχει πλούσια ηφαιστειακή ιστορία και βρίσκεται σε ένα οροπέδιο ύψους περίπου 1.000 μέτρων. Η περιοχή είναι γεμάτη με πολυάριθμους κωνικούς σχηματισμούς που αναδύονται από το τοπίο σαν μιναρέδες.

Εικόνα5

Kaymakli ή Ανακού

Στην αρχαιότητα ονομαζόταν Enegup ενώ στα ελληνικά της Καππαδοκίας Ανακού. Η υπόγεια πόλη Kaymakli χρησιμοποιήθηκε επίσης ως καταφύγιο για τους ντόπιους κατοίκους για αρκετούς αιώνες κατά τη διάρκεια των αραβοβυζαντινών πολέμων. Εκείνη την περίοδο η πόλη επεκτάθηκε σημαντικά στο σημείο που, τελικά, έγινε η ευρύτερη υπόγεια πόλη της Τουρκίας. Υπολογίζεται ότι, στο απόγειό του, ο πληθυσμός του Kaymakli αριθμούσε περίπου 3.500 άτομα.

Εικόνα6

Οι καμινάδες των νεραϊδών

Οι «καμινάδες των νεραϊδών» είναι η πρώτη εικόνα που έρχεται στο μυαλό ακούγοντας τη λέξη Καππαδοκία. Οι βραχώδεις αυτοί σχηματισμοί, που η δημιουργία τους χάνεται στα βάθη του χρόνου, αποτελούν εμβληματικό στοιχείο της Καππαδοκίας και είναι ορατοί από κάθε σημείο της περιοχής.

Εικόνα7

Πηγή:

https://www.geografikoi.gr/derinkuyu-kaymakli/

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων