Frau Fastenzeit

Η κυρά Σαρακοστή κάνει την εμφάνιση της στην 16η συνάντηση του ομίλου Γερμανικών. Στο πρόγραμμα eTwinning με τίτλο Deutsch geht durch den Magen γνωρίζουμε συνταγές, αλλά και ήθη και έθιμα των χωρών συνεργασίας.

Σήμερα είπαμε να παρουσιάσουμε το έθιμο της κυρά Σαρακοστής, ένα από τα παλιότερα έθιμα που σχετίζονται με τη γιορτή του Πάσχα. Στα περισσότερα σπίτια την έφτιαχναν με χαρτί. Ζωγράφιζαν μια γυναίκα με φαρδιά φούστα, μ’ έναν σταυρό στο κεφάλι, με σταυρωμένα χέρια λόγω προσευχής, χωρίς στόμα λόγω νηστείας, και με επτά πόδια- ένα για την κάθε εβδομάδα της Μεγάλης Σαρακοστής. Με αυτόν τον τρόπο χρησίμευε ως ημερολόγιο για να μετράμε τις εβδομάδες από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα. Ξεκινώντας από την Καθαρά Δευτέρα, κάθε Σάββατο που περνούσε, της έκοβαν και από ένα πόδι κι έτσι ήξεραν πόσες βδομάδες απέμεναν μέχρι το Πάσχα.

Εκτός από χαρτί, σε πολλά άλλα μέρη της Ελλάδας έφτιαχναν την Κυρά Σαρακοστή από ζυμάρι, με αλεύρι, αλάτι και νερό. Έτσι αποφασίσαμε να την φτιάξουμε και εμείς.

Wir brauchen Salz, Mehl und Wasser…und los geht’s!

Alles gut mischen

Den Teig ausrollen

Frau Fastenzeit formen

Und das essen wir zur Fastenzeit:

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *