DaF-Unterricht mal anders: Mit Tablets Deutsch lernen

Wortschatz Arbeitsblatt tablet

 

 

 

 

 

Τα τελευταία χρόνια ο ρόλος των Νέων Τεχνολογιών αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη αξία τόσο στην καθημερινή ζωή των μαθητών όσο και στην εκπαιδευτική πραγματικότητα.
Με αφορμή την παρακολούθηση ενός σεμιναρίου με θέμα : The use of tablets in classroom (Η χρήση των τάμπλετς στην τάξη) προσπάθησα να δω αν και κατά πόσο μπορούν να εφαρμοστούν οι νέες μέθοδοι στην ελληνική εκπαιδευτική πραγματικότητα.

Οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης του 1ου Πειρ. Δ.Σ. Αλεξανδρούπολης παρακολούθησαν αρχικά την ταινία «Die Bremer Stadtmusikanten/ Οι μουσικού της Βρέμης».
Στην συνέχεια ζητήθηκε από τους μαθητές να φέρουν στο επόμενο μάθημα τα τάμπλετς τους, ενώ όσοι δεν είχαν αυτή τη δυνατότητα θα χρησιμοποιούσαν τα laptops του σχολείου.
Πριν ξεκινήσει η εργασία με τα τάμπλετς προηγήθηκε μια συζήτηση για τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν τα συγκεκριμένα εργαλεία, πως θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στο μάθημα της ξένης γλώσσας και αν γνωρίζουν τι είναι τα QR- Codes.Nachricht_2
Μετά την εισαγωγική συζήτηση οι μαθητές κατέβασαν την εφαρμογή QR-Code Scanner στο τάμπλετ τους προκειμένου να σκανάρουν τα QR-Codes με τις οδηγίες εργασίας.
Στη συνέχεια οι μαθητές με τη χρήση των ταμπλετς τους “διάβαζαν” τα QR- Codes και προχωρούσαν στην υλοποίηση των εργασιών που ήταν:
– η εκμάθηση κάποιων λέξεων από την ταινία «Die Bremer Stadtmusikanten» με τη βοήθεια της εφαρμογής Quizlet
– η ανάγνωση του παραμυθιού σε μορφή e-book
– και η συμπλήNachricht_1ρωση φύλλου εργασίας μετά την ανάγνωση του e-book.
Οι μαθητές καθ’ όλη τη διάρκεια του μαθήματος
– δούλευαν ο καθένας με το δικό του ρυθμό,
-μάθαιναν με παιγνιώδη τρόπο,
– έκαναν σύντομα τεστ για να διαπιστώσουν τον βαθμό κατάκτησης της νέας γνώσης,
– διάβαζαν το παραμύθι όσες φορές χρειαζόταν για να απαντήσουν στις ερωτήσεις, χωρίς άγχος και χωρίς πίεση.
Τελειώνοντας την διδακτική ενότητα ακολούθησε η αξιολόγηση του εγχειρήματος και το συμπέρασμα ήταν πως όλοι οι μαθητές διασκέδασαν με τον τρόπο αυτό. Έμαθαν καλύτερα και περισσότερα! Δεν υπήρχε το άγχος να τους κοροϊδέψει κάποιος για τυχόν λάθος απάντηση και ο καθένας μπορούσε να καθορίσει μόνος του τον ρυθμό μάθησης.
Αυτό που παρατήρησα προσωπικά ήταν ότι υπήρχε ενδιαφέρον και συμμετοχή απ’ όλους τους μαθητές, ακόμη και απ’ αυτούς που λόγω κενών δυσκολεύονται κάποιες φορές να παρακολουθήσουν το μάθημα.
Παρά τις τεχνικές δυσκολίες (δεν υπήρχε πάντα καλό σήμα και δεν είχαν όλοι οι μαθητές τάμπλετ) είμαι σίγουρη ότι η χρήση των τάμπλετς στο μάθημα της ξένης γλώσσας δεν αποτελεί ουτοπία, αντίθετα μπορεί να εφαρμοστεί με μεγάλη επιτυχία και να προσφέρει αμέτρητα πλεονεκτήματα.

Wortschatz

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *