Der Hase und der Igel

Der Hase und der Igel (ο λαγός και ο σκαντζόχοιρος) είναι ο τίτλος του δεύτερου παραμυθιού που γνώρισαν οι μαθητές που συμμετέχουν στον όμιλο Γερμανικών.

Πρόκειται για ένα παραμύθι των αδερφών Γκριμ, το οποίο θυμίζει μεν τον μύθο «Ο λαγός και η χελώνα», μόνο που εδώ ο σκαντζόχοιρος κερδίζει τον λαγό σε αγώνα δρόμο χρησιμοποιώντας την εξυπνάδα του και έχοντας ως συνεργό την γυναίκα του.

Η εισαγωγή στο παραμύθι έγινε με μια εικόνα, με την βοήθεια της οποίας οι μαθητές έκαναν υποθέσεις για το περιεχόμενο του παραμυθιού, την εξέλιξη του αγώνα και τον πιθανό νικητή.

Παράλληλα χρησιμοποιήθηκε και για την εισαγωγή του βασικού λεξιλογίου όπως:

semantisierung00001

Στη συνέχεια οι μαθητές είδαν την ιστορία σε μορφή κινουμένων σχεδίων (βλ. https://www.youtube.com/watch?v=xY0T6t_aGvc).

Ακολούθησε διάλογος για το αν οι υποθέσεις τους ήταν σωστές, για το πως ο σκαντζόχοιρος κέρδισε τον λαγό και ποιο ήταν το ηθικό δίδαγμα.

Στη συνέχεια ακολούθησαν παιχνίδια με σκοπό την εμπέδωση του βασικού λεξιλογίου. Μεταξύ αυτών και μια μικρή παραλλαγή του παιχνιδιού «μουσικές καρέκλες».

hase00007

Στο παιχνίδι αυτό υπήρχαν κολλημένες καρτέλες με το καινούργιο λεξιλόγιο. Οι μαθητές περπατούσαν γύρω από τις καρέκλες και στο άκουσμα της ελληνικής λέξης έπρεπε να καθίσουν στην καρέκλα με την αντίστοιχη λέξη στα γερμανικά.

Στο τέλος της συνάντησης οι μαθητές έπρεπε να ενώσουν τα κομμάτια της περίληψης του παραμυθιού, η οποία τους δόθηκε σε μορφή «πάζλ».

Αφήστε μια απάντηση