>100 ΧΡΟΝΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ: 1884 – 1984

0

Συγγραφέας: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΠΑΝΙΑΡΗΣ | Κατηγορία ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ | , στις 30-09-2010

>Φ.Ι.ΛΟ.Σ. ΤΡΙΚΑΛΩN
Π.Ο.Δ.Τ. ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΡΙΚΑΛΩΝ & ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΝΩΣΕΩΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ – ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Την Δευτέρα, 7 μ.μ. τα εγκαίνια της Έκθεσης
«100 ΧΡΟΝΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ: 1884 – 1984»
Θα εκτεθούν πάνω από 400 βιβλία

Την προσεχή Δευτέρα 4 Οκτωβρίου και ώρα 7 μ.μ., στο Τζαμί του Οσμάν Σαχ στα Τρίκαλα, θα γίνουν τα εγκαίνια της Μεγάλης Έκθεσης Σχολικών Βιβλίων με τίτλο «100 Χρόνια Σχολικό Βιβλίο: 1884-1984», την οποία συνδιοργανώνουν ο Φιλολογικός, Ιστορικός, Λογοτεχνικός Σύν-δεσμος Τρικάλων (Φ.Ι.ΛΟ.Σ.), ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Τρικκαίων, οι Σχολικοί Σύμβουλοι Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων και Καρδίτσας, καθώς και το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ενώσεως Συντακτών Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδος. Η Έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας και θα είναι ανοιχτή για το κοινό και τα σχολεία το πρωί 10-1 και το απόγευμα 6-8.
Η εν λόγω Έκθεση έχει ως αφετηρία το έτος 1884, διότι τότε καθιερώθηκε το μάθημα των Νέων Ελληνικών και άρχισαν να εκδίδονται τα πρώτα σχετικά σχολικά βιβλία (Νεοελληνικά Ανα-γνώσματα κ.ά.). Θα εκτεθούν αντιπροσωπευτικά Αλφαβητάρια και Αναγνωστικά του Δημοτικού, Νεοελληνικά Αναγνώσματα του Ελληνικού Σχολείου (Σχολαρχείου), του Γυμνασίου και Λυκείου, καθώς επίσης και βιβλία όλων των άλλων μαθημάτων, όπως ιστορίας, αρχαίων ελληνικών, γραμ-ματικής και συντακτικού, μαθηματικών, φυσικής, χημείας, θρησκευτικών, γεωγραφίας, βιολογίας, αγωγής του πολίτη κ.ά. Θα περιλαμβάνονται επίσης βιβλία των Ελλήνων πολιτικών προσφύγων στις πρώην ανατολικές χώρες, των Ελληνικών Μειονοτήτων της Αλβανίας και της Κωνσταντι-νουπόλεως, των Ομογενών της Αμερικής και της τουρκοκρατούμενης Θεσσαλονίκης. Συνολικά θα εκτεθούν πάνω από 400 βιβλία. Επίσης σε πολλά και μεγάλα ταμπλώ, που έχουν τοποθετηθεί περιμετρικά στην αίθουσα, θα εκτίθενται σε φωτοαντίγραφα χαρακτηριστικές σελίδες από διάφο-ρα βιβλία, ούτως ώστε οι επισκέπτες να ενημερώνονται και για το περιεχόμενο των βιβλίων, που άλλαζε ανάλογα με τις πολιτικές καταστάσεις και ιδεολογίες, αλλά και τις αντίστοιχες εκπαιδευτι-κές μεταρρυθμίσεις.
Τα βιβλία της Έκθεσης προέρχονται από το Εθνικό Μουσείο Εκπαίδευσης Βέροιας και από τις ιδιωτικές Συλλογές της κ. Ευαγγελίας Κανταρτζή (Θεσσαλονίκη), της κ. Χρυσάνθης Κουμπά-ρου-Χανιώτη (Πειραιάς), της κ. Μαρίας Μποντίλα (Θεσσαλονίκη), του κ. Νίκου Χελιδόνη (Τρί-καλα), του κ. Θεοδώρου Νημά (Τρίκαλα) και από προσφορές διαφόρων Τρικαλινών.
Παράλληλα με την Έκθεση των βιβλίων θα λάβουν χώρα και διάφορες ομιλίες σχετικές με την ιστορία του σχολικού βιβλίου. Ειδικότερα περιλαμβάνονται οι εξής ομιλίες:
1) Την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010, ώρα 6 μ.μ. ΘΕΜΑ: «Μια σύντομη ματιά στην ιστορία των σχολικών βιβλίων», από την κ. Ευαγγελία Κανταρτζή, δρα παιδαγωγικής – σχολική σύμβουλο Π.Ε. Θεσσαλονίκης.
2) Την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010, ώρα 6 μ.μ. ΘΕΜΑ: «Τα σχολικά βιβλία των Ελλήνων πολιτικών προσφύγων στα ανατολικά κράτη», από την κ. Μαρία Μποντίλα, δρα ιστορίας της εκ-παίδευσης.
3) Την Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010, ώρα 6 μ.μ. ΘΕΜΑ: «Τα Νεοελληνικά Αναγνώσματα στη Μέση Εκπαίδευση στον 19ο και 20ό αιώνα» από τον κ. Λάμπρο Βαρελά, επίκ. καθηγητή νεοελλη-νικής φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Αριστ. Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
4) Την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010, ώρα 6 μ.μ. ΘΕΜΑ: «Αρχείο Νεοελληνικών Αναγνωσμά-των Μέσης Εκπαίδευσης 1884-1977. Συγγραφείς και ανθολογημένα κείμενα» από την κ. Χρυσάνθη Κουμπάρου-Χανιώτη, δρα διδακτικής νέων ελληνικών.
Ιδιαίτερες προσκλήσεις δεν θα σταλούν και οι Συνδιοργανωτές της προσκαλούν, διά του Τύ-που, το φιλομαθές κοινό των Τρικάλων και της Θεσσαλίας γενικότερα να επισκεφτεί την μεγάλη και πολύ ενδιαφέρουσα αυτή Έκθεση, η οποία ετοιμάστηκε με πολύν κόπο και ιδιαίτερη φροντίδα και επιφυλάσσει μεγάλες συγκινήσεις στους επισκέπτες της.

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση