kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Η ΚΟΡΥΤΣΑ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ.(Επίτ. Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της)

Συγγραφέας: kantonopou στις 17 Ιανουαρίου, 2009

an41.jpgAναγνωρίζοντας την ανεκτίμητη προσφορά του στην αναγέννηση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας και την καθοριστική συμβολή του στην αναζωογόνηση της Αλβανικής κοινωνίας, το Πανεπιστήμιο της Κορυτσάς αναγόρευσε προχθές (Πέμπτη) επίτιμο διδάκτορα τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο.


Στο κατάμεστο από καθηγητές, φοιτητές, διανοούμενους και επίσημους αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου ο Πρύτανης Γκέργκι Μέρο αναφέρθηκε με θερμά λόγια στο πολύπλευρο έργο του Αρχιεπισκόπου, ιεραποστολικό, εκκλησιαστικό, κοινωνικό, ερευνητικό και συγγραφικό. Μάλιστα δεν δίστασε να εκφράσει τον θαυμασμό του γι
ʼ αυτό το εκτεταμένο έργο του κ. Αναστασίου.


Ακόμη πιο ένθερμο ήταν το περιεχόμενο της ομιλίας της Περιφερειάρχου Κορυτσάς Ελφρίντας Ζέζι, η οποία χαρακτήρισε τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας «μεγάλο ουμανιστή» και «σύγχρονο αποστολικό άνδρα». Δεν παρέλειψε να δηλώσει δημόσια πως παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το έργο και τον βίο του Αρχιεπισκόπου και μένει εκστασιασμένη μπροστά στην μεγαλειώδη προσωπικότητά του.
Ακόμη η κ. Ζέζι, αφού παρατήρησε ότι αποτελεί απόδειξη καλής φιλίας και γειτονίας η επικύρωση από την Ελληνική Βουλή της Συμφωνίας Σύνδεσης Αλβανίας ? Ε. Ε, υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου στον Ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Αλβανίας.


Αλλά και ο Δήμαρχος της Κορυτσάς Νίκος Πελέσι παραδέχθηκε ότι ο κ. Αναστάσιος έχει δημιουργική παρουσία στην πόλη του και γι
ʼ αυτό οι κάτοικοί της τον περιβάλλουν με την αγάπη τους. Άλλωστε πριν δύο χρόνια το Δημοτικό Συμβούλιο Κορυτσάς τον είχε ανακηρύξει επίτιμο δημότη.


Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο Κων/νος Μουάτσος τόνισε ότι «ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος έφερε κοντά με το ειρηνικό και αγαπητικό του πνεύμα την Αλβανία και την Ελλάδα».
Ο καθηγητής Γκέργκι Πενταβίνια έκανε ειδική αναφορά στην επιστημονική δραστηριότητα του κ. Αναστασίου που είναι αναγνωρισμένη διεθνώς. Επίσης απαρίθμησε  τις αναρίθμητες βραβεύσεις του από Πανεπιστήμια, Φορείς και Οργανισμούς.


Είναι αξιοσημείωτο ότι ο εκπρόσωπος των φοιτητών του Πανεπιστημίου Κορυτσάς επαίνεσε τις πρωτοβουλίες του κ. Αναστασίου που αποβλέπουν στην ενίσχυση της παιδείας και στην κατάλληλη διαπαιδαγώγηση της νεολαίας και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα συνεχιστούν και στο μέλλον με τον ίδιο ρυθμό.

Αφού ο Πρύτανης ανέγνωσε την απόφαση αναγόρευσης του κ. Αναστασίου σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κορυτσάς, η οποία επικυρώθηκε από το Αλβανικό υπουργείο Παιδείας και το Συμβούλιο Επιστημονικής Εκπαίδευσης, του απένειμε το ανώτατο βραβείο του Ιδρύματος, το χρυσό μετάλλιο «Φαν. Νόλι».


Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, αφού ευχαρίστησε το Πανεπιστήμιο για την τιμητική διάκριση που του επιφύλαξε, ανέπτυξε τεκμηριωμένα και βιωματικά, το θέμα: «Θρησκείες και πανανθρώπινες αξίες». Η ομιλία του αυτή ήταν κατά κύριο λόγο βασισμένη στην εμπειρία του από τον διάλογο που γίνεται μεταξύ των θρησκειών.

 

 

Πηγή :http://www.proinoslogos.gr/pn/index.php?module=pagesetter&func=viewpub&tid=11&pid=457

 

Αφήστε μια απάντηση