kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Συγκλονιστικά στοιχεία – Κάθε ώρα ένας άνθρωπος πεθαίνει στην Ευρώπη από χρήση ηρωίνης

Συγγραφέας: kantonopou στις Νοέμβριος 7, 2008

junkie.jpg

Τουλάχιστον ένα άτομο πεθαίνει κάθε ώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση από την υπερβολική χρήση ηρωίνης, ενώ 90 άτομα κάθε μέρα στην ΕΕ ζητούν βοήθεια για θεραπεία από τη χρήση κοκαΐνης, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (EMCDDA), η οποία παρουσιάστηκε σήμερα στη Λευκωσία. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της έκθεσης, 7.000 με 8.000 άτομα πεθαίνουν ετησίως στην Ευρώπη από τη χρήση ναρκωτικών. Στην έκθεση του EMCDDA για το 2008, τη σύνοψη της οποίας παρουσίασε ο Αλέξης Γκούσντιλ (Alexis Goosdeel), Προϊστάμενος της διοικητικής μονάδας του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πληροφοριών για τα Ναρκωτικά και την Τοξικομανία (Reitox) του EMCDDA, αναφέρεται ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι χρήστες οπιοειδών στην ΕΕ ανέρχονται μεταξύ 1,3 – 1,7 εκατομμύρια, η πλειοψηφία των οποίων αφορά χρήστες ηρωίνης και από τους οποίους μόνο οι περίπου 600.000 είναι ενταγμένοι και σταθεροποιημένοι σε προγράμματα αποκατάστασης.

Οπως είπε ο κ. Γκούσντιλ, «η ηρωίνη είναι υπεύθυνη για τους περισσότερους θανάτους που σχετίζονται με τα ναρκωτικά» καθώς 80% από τους θανάτους λόγω υπερβολικής δόσης αφορά τη χρήση οπιοειδών.

Σημείωσε παράλληλα ότι στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, 50%-80% των αιτήσεων για θεραπεία από τη χρήση ναρκωτικών προέρχεται από χρήστες οπιοειδών.

Ο κ. Γκούσντιλ επεσήμανε πως οι προειδοποιητικές ενδείξεις για το κομμάτι εκείνο του προβλήματος των ναρκωτικών που αφορά τη χρήση ηρωίνης είναι «ενδείξεις αλλαγής».

«Οι χώρες πρέπει να επαγρυπνούν και να είναι έτοιμες να αντιδράσουν» πρόσθεσε, καθώς, όπως ανέφερε, η εντύπωση που δημιουργήθηκε τα τελευταία 3-4 χρόνια για σταθεροποίηση και άμβλυνση του προβλήματος δεν ισχύει πλέον αφού σήμερα παρατηρείται ότι «υπάρχουν νέα παιδιά που ξεκινούν τη χρήση ηρωίνης και μάλιστα την ενδοφλέβια χρήση».

Σημείωσε ωστόσο πως παρόλο που δεν πρόκειται για επιδημική όξυνση του προβλήματος, παρόμοια με αυτή που βίωσε η Ευρώπη τις δεκαετίες του 1980 και 1990, «η κατάσταση είναι σοβαρή και πρέπει να την προσέξουμε».

Σύμφωνα με τον κ. Γκούσντιλ, βασική αιτία της αποσταθεροποίησης του προβλήματος αποτελεί η «υπεραφθονία», όπως τη χαρακτήρισε, ηρωίνης στην παγκόσμια αγορά.

Οσον αφορά τη χρήση των διεγερτικών ναρκωτικών (αμφεταμίνες, έκσταση, κοκαΐνη), ο προϊστάμενος της διοικητικής μονάδας του Reitox, σημείωσε πως η χρήση τους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το τι υπάρχει διαθέσιμο στην αγορά.

Ετσι, σε περιόδους όπου παρατηρείται μείωση της χρήσης αμφεταμινών ή έκσταση, συνήθως παρατηρείται αύξηση της χρήσης κοκαΐνης και αντίστροφα. «Αυτό που βλέπουμε είναι ότι δυστυχώς η νεολαία κάνει shopping» είπε.

Παρόλο που το ποσοστό της χρήσης διεγερτικών παραμένει συγκριτικά χαμηλό, η χρήση κοκαΐνης συνεχίζει να αυξάνεται.

Αναφερόμενος στη διακίνηση των ναρκωτικών, ο κ. Γκούσντιλ σημείωσε πως «οι δρόμοι για τη διακίνηση αλλάζουν» χωρίς όμως να μπει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Επεσήμανε ωστόσο πως υπάρχουν αρκετά στοιχεία τα οποία επιβεβαιώνουν ότι «η θεωρία ότι οι χώρες που αποτελούν διαμετακομιστικούς σταθμούς στη διακίνηση δεν παρουσιάζουν πρόβλημα χρήσης είναι λανθασμένη».

Από το 2002 μέχρι το 2006 ο αριθμός αιτήσεων στην Ευρώπη για θεραπεία από τη χρήση κοκαΐνης αυξήθηκε από τις 13.000 στις 30.000, πράγμα το οποίο σημαίνει, όπως είπε, «ότι έχουμε 90 άτομα περίπου κάθε μέρα που ζητούν θεραπεία από το πρόβλημα της χρήσης κοκαΐνης» τη στιγμή που πριν από 10 χρόνια δεν υπήρχε ούτε ένα άτομο το οποίο να ζητά αυτή τη θεραπεία.

Σε σχέση με τη χρήση κάνναβης, ο κ. Γκούσντιλ είπε πως σύμφωνα με υπολογισμούς, περισσότερα από 70 εκατομμύρια Ευρωπαίοι έχουν κάνει χρήση κάνναβης τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους, δηλαδή κατά μέσο όρο περίπου το 20% όλων των Ευρωπαίων 15-64 ετών.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, υπολογίζεται ότι περίπου 23 εκατομμύρια Ευρωπαίοι έχουν κάνει χρήση κάνναβης το τελευταίο έτος, αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστό περίπου 7% όλων των Ευρωπαίων ηλικίας από 15 έως 64 ετών ενώ εκτιμάται ότι περίπου 12,5 εκατομμύρια Ευρωπαίοι έκαναν χρήση του ναρκωτικού κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα, κατά μέσο όρο 4% του συνόλου των ατόμων 15-64 ετών.

Οπως επεσήμανε ο κ. Γκούσντιλ, η χρήση κάνναβης παρουσιάζεται ιδιαίτερα συγκεντρωμένη στους νέους 15-34 ετών, με τα υψηλότερα ποσοστά χρήσης να αφορούν τους νέους ηλικίας από 15 έως 24 ετών.

Η έκθεση του EMCDDA αναφέρει πως με βάση στοιχεία από έρευνες στο γενικό πληθυσμό ποσοστό 31% των νεαρών ενήλικων Ευρωπαίων (15-34 ετών) έχουν κάνει χρήση κάνναβης, ενώ ποσοστό 13% έχουν κάνει χρήση κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους και 7% κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα με τα ποσοστά των νέων 15-24 ετών να είναι ακόμη υψηλότερα αφού ποσοστό 17% έχει κάνει χρήση κάνναβης κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους και 9% κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα.

Στοιχεία που αφορούν την Κύπρο

Αναφορικά με τα στοιχεία της έκθεσης που σχετίζονται με την καταγραφή του προβλήματος στην Κύπρο, στη σκιαγράφηση της έκθεσης του EMCDDA από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ) Κύπρου, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η ηρωίνη στην Κύπρο παραμένει η κύρια ουσία κατάχρησης, με ποσοστό 55% ενώ ποσοστό 85% των θανάτων από υπερβολική δόση ναρκωτικών οφείλεται στη χρήση ηρωίνης.

Την ίδια στιγμή παρατηρείται σημαντική αύξηση στη χρήση ηρωίνης ανάμεσα στους «νέους» χρήστες αφού, σύμφωνα πάντα με τη σκιαγράφηση του ΕΚΤΕΠΝ Κύπρου, το 2007 παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση των χρηστών οπιοειδών (μεταξύ τωνοποίων και η ηρωίνη) με τους χρήστες να υπολογίζονται στους 1599 (κυμαίνονταν από 1241 ως 2112 ή 2,28 -3,8 τοις χιλίοις) σε σχέση με 607 που είχαν υπολογιστεί για το 2006.

Αναφορικά με τη χρήση κοκαΐνης στην Κύπρο, με βάση τα στοιχεία τα οποία παρουσιάζονται, 1,2% των Κυπρίων ηλικίας 15-64 ετών έχουν κάνει χρήση κοκαΐνης έστω και μια φορά στη ζωή τους, 0,6% έχει κάνει χρήση τον τελευταίο χρόνο και 0,4% τον τελευταίο μήνα.

Σε σχέση με τη χρήση κάνναβης, παρόλο που η Κύπρος συγκαταλέγεται γενικά στις χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά χρήσης κάνναβης, εντούτοις το ποσοστό των ατόμων που ζητούν θεραπεία λόγω της χρήσης κάνναβης (από το συνολικό ποσοστό των ατόμων που ζητούν θεραπεία) ανήλθε το 2007 στο 29,5% σε σχέση με 24,1% που ήταν το 2006 και το 2005 και 20,8% το 2004.

Τέλος, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του ΕΚΤΕΠΝ Κύπρου, 6,6% των Κυπρίων ηλικίας 15-64 ετών έχουν κάνει χρήση κάνναβης έστω και μια φορά στη ζωή τους.

Πηγή :http://www.phileleftheros.com/main/main.asp?gid=334&id=588622

Αφήστε μια απάντηση