kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Πώς θα καταλάβετε αν το παιδί σας έχει δυσλεξία;

Συγγραφέας: kantonopou στις 27 Σεπτεμβρίου, 2012

«Επίσημη διάγνωση για δυσλεξία, από επίσημο φορέα, μπορεί να γίνει μετά την ολοκλήρωση της δευτέρας δημοτικού. Ποιο πριν μιλάμε για ενδείξεις, οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις γίνονται αντιληπτές από το νήπιο ή από τους πρώτους μήνες φοίτησης της πρώτης δημοτικού», ανέφερε στο metrogreece.gr η λογοθεραπεύτρια, κα Παναγιωτοπούλου.

Και συνέχισε λέγοντας «ενδείξεις για δυσλεξία έχουμε όταν το παιδί έχει προβλήματα στη σύνταξη προτάσεων, κάνει αναγραμματισμό σε λέξεις, γράφει λέξεις από τις οποίες είτε προσθέτει είτε αφαιρεί γράμματα και συλλαβές, είναι υπερκινητικό. Αυτά είναι τα πρώιμα σημάδια. Μετά τη Δευτέρα δημοτικού αν παραμένει η δυσκολία στην ανάγνωση, δηλαδή συλλαβίζει, ενώ θα πρέπει να περάσει στο στάδιο της ανάγνωσης με ωραία ροή, επίσης αν δεν κατανοεί το κείμενο ή κάνει πολλά ορθογραφικά λάθη τότε μπορούμε να μιλήσουμε για δυσλεξία».Η κα Παναγιωτοπούλου είπε χαρακτηριστικά «ένα παιδί μπορεί να αντιμετωπίζει μαθησιακές δυσκολίες σε ένα τομέα ή σε περισσότερους, δηλαδή μπορεί να μην κάνει ορθογραφικά λάθη, αλλά να έχει δυσκολία στην ανάγνωση. Ειδική μαθησιακή δυσκολία είναι σε ανάγνωση, γραφή, έκφραση, μαθηματικά, κατανόηση».

Ο γονιός θα πρέπει αρχικά να το συζητήσει με τον δάσκαλο. Να δει τι ενδείξεις υπάρχουν στο σχολείο δηλαδή αν οι υποψίες του γίνονται αντιληπτές στο σχολείο. Από εκεί και πέρα υπάρχουν δύο δρόμοι, υπάρχει ο δρόμος του σχολείου που μπορεί να σε παραπέμψουν στο τμήμα ένταξης που θα γίνει και εκεί μία αξιολόγηση και από εκεί και πέρα στα ΚΕΔΔΥ (δημόσια πιστοποιημένα διαγνωστικά κέντρα ). Ουσιαστικά η αποκατάσταση και η εξατομικευμένη παρέμβαση στην Ελλάδα μέχρι αυτή τη στιγμή γίνεται μόνο ιδιωτικά.

Τέλος η κα Παναγιωτοπούλου τόνισε «η δυσλεξία δεν θεραπεύεται, αλλά αποκαθίσταται»

http://www.briefingnews.gr/ygeia/item/34734

Αφήστε μια απάντηση