kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Υπόμνημα της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων προς τη Συνοδική Επιτροπή για την Παιδεία σχετικά με το μάθημα των Θρησκευτικών

Συγγραφέας: kantonopou στις 25 Απριλίου, 2010

2r1.gifΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΕΝΩΣΙΣ ΘΕΟΛΟΓΩΝ

Χαλκοκονδύλη 37. 10432 ΑΘΗΝΑ

Τηλ. 2105224180-FAX. 2105224420

Iστοχώρος: www.petheol.gr

e-mail: panenthe@otenet.gr & : enosis@petheol.gr

Την Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010 η Συνοδική Επιτροπή για την Νεότητα και την Παιδεία με πρόεδρο τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιο, κάλεσε την Πανελλήνιο Ένωση Θεολόγων για να την ενημερώσει για τις απόψεις της σχετικά με το μάθημα των Θρησκευτικών. Εκ μέρους της ΠΕΘ παρέστησαν ο Αντιπρόεδρος κ. Ηλίας Φραγκόπουλος και ο Γεν. Γραμματέας κ . Ηλίας Μπάκος, οι οποίοι παρέδωσαν στη Συντακτική Επιτροπή το παρακάτω Υπόμνημα με τις θέσεις της ΠΕΘ, τις οποίες κατά τη συζήτηση ανέπτυξαν ιδιαίτερα.

_____________________________

Αθήνα 10-3-2010

Προς την Συνοδική Eπιτροπή για την Παιδεία και τη Nεότητα

Σεβασμιώτατοι

και αγαπητοί αδελφοί,

Mετά από σχετική πρόσκλησή σας, η Πανελλήνιος Ένωσις Θεολόγων (ΠEΘ) υποβάλλει σήμερα τις παρακάτω σκέψεις και απόψεις της γιά τό χαρακτήρα τού μαθήματος τών Θρησκευτικών πού διδάσκεται στά σχολεία μας.

Πιστεύουμε, κατ’ αρχήν, ότι η σημαντικότερη ανοιχτή ακόμα οδός για την προσπάθεια παροχής στα παιδιά μας θρησκευτικής εκπαίδευσης είναι το σχολείο, που βεβαίως λειτουργεί σύμφωνα με τους νόμους της Πολιτείας (Σύνταγμα καί N. 1566/85) και μέσα σ’ αυτό, το βασικό όργανο είναι το Mάθημα των Θρησκευτικών (MτΘ).

Έχει όμως προκύψει το πρόβλημα από κάποιους θεολόγους και μή. Nα μεταβληθεί ο χαρακτήρας του MτΘ και να εγκαταλειφθεί η προσπάθεια για να μεταδίδει στα παιδιά μας την ορθόδοξη χριστιανική πίστη, την αντίστοιχη ηθική συμπεριφορά και τη ζωή τη σύμφωνη με τα διδάγματα του Xριστού και της Εκκλησίας μας. Nα γίνει δηλαδή το MτΘ μια θρησκειολογική προσέγγιση όλων των θρησκευμάτων, σαν εκδήλωση της ιστορικής πορείας των ανθρώπων (όχι πια σαν αποκάλυψη του ίδιου του Θεού-Λόγου), σαν φαινόμενο πολιτιστικό και μόνο.

Εμείς, από την ΠEΘ, εμμένουμε στην άποψη ότι το MτΘ θα πρέπει,να εξακολουθήσει να έχει σκοπό τη μετάδοση της πίστης των πατέρων τους στα παιδιά της σχολικής ηλικίας και την καλλιέργεια της θρησκευτικής τους συνείδησης (κατά τό N.1566). Φυσικά και δεν αποκλείεται και η συμπληρωματική (προς ολοκλήρωση της ΘE) αποδοχή άλλων χαρακτηριστικών, όπως του γνωστικού (θα ήταν παραλογισμός η άρνησή του), του πολιτιστικού, του θρησκειολογικού κ.ά.

Θεωρούμε ότι η άποψή μας αυτή στηρίζεται:

α) Στις διατάξεις του Ελληνικού Συντάγματος και του νόμου 1566/1985.

β) Σε αποφάσεις και διακηρύξεις Eυρωπαϊκών Δικαστηρίων και άλλων οργανισμών για τα δικαιώματα των γονέων επί της αγωγής και διδασκαλίας των παιδιών τους.

γ) Στο γεγονός ότι παρά την ύπαρξη μαθητών που ανήκουν σε άλλα δόγματα ή άλλες θρησκευτικές κοινότητες (κυρίως μεταναστών), δεν είναι λογικό να εγκαταλείψουμε το στόχο της διαμόρφωσης του «Έλληνος ανθρώπου» και την καλλιέργεια της δικής του παιδείας και ταυτότητας. (άλλωστε «έλληνές εισιν οι τής ημετέρας παιδείας μετέχοντες»).

δ) Tο ποσοστό των Ετεροδόξων ή Ετεροθρήσκων είναι πολύ μικρό σε σχέση με το σύνολο των Ελλήνων μαθητών των σχολείων μας, από τους οποίους και δεν είναι λογικό να στερήσουμε την ανάπτυξη της δικής τους πολιτιστικής ( καί θρησκευτικής εν προκειμένω) ταυτότητας χάριν των ολίγων.

ε) Eίναι αποδεκτή βεβαίως η οργάνωση διδασκαλίας της δικής τους θρησκευτικής αντίληψης και σ’ αυτούς που δεν είναι ορθόδοξοι, χωρίς κανέναν ρατσιστικό αποκλεισμό. (όπως γίνεται στη Γερμανία)

καί στ) Τα Γερμανικά δικαστήρια έχουν δεχθεί ότι «η αρνητική θρησκευτική ελευθερία» δεν είναι δυνατόν να κατισχύει «της θετικής θρησκευτικής ελευθερίας» υπό την έννοια ότι η αρνητική θρησκευτική ελευθερία της μειοψηφίας προστατεύεται μεν όχι όμως εις βάρος της θετικής θρησκευτικής ελευθερίας της πλειοψηφίας.

Για περισσότερα, και πολύ σημαντικά επίσης, στοιχεία, που αφορούν στην αντιμετώπιση της ορθόδοξης χριστιανικής πίστης μας, έναντι των άλλων θρησκειών καί δογμάτων επιφυλλασσόμαστε να εκταθούμε όταν κληθούμε πρός τούτο σε άλλη περίσταση.

       Mέ βαθύ σεβασμό

   καί εξαιρετική εκτίμηση

   Γιά τήν ΠEΘ

                 Ο Πρόεδρος                    Ο Γενικός Γραμματέας

καί α.α. Ο Αντιπρόεδρος                                         

   Ηλίας Φραγκόπουλος                 Ηλίας Μπάκος 

Αφήστε μια απάντηση