kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Το «παρόν» των λουλουδιών στα έθιμα του Πάσχα

Συγγραφέας: kantonopou στις 31 Μαρτίου, 2010

stayr.jpgΤα λουλούδια, όπως και η φύση γενικότερα, έχουν το δικό τους ρόλο να διαδραματίσουν τις ημέρες του Πάσχα. Την Κυριακή των Βαΐων, όπως προστάζει η παράδοση, το πλήθος υποδέχθηκε τον Ιησού κρατώντας κλαδιά από φοίνικες που τα ανέμιζε σαν σημαίες. Όπως αναφέρουν οι Ευαγγελιστές, «Έλαβον τα βάια των φοινίκων και εξήλθον εις υπάντησιν Αυτού».

Με τη μεταφορά του Χριστιανισμού σε άλλους λαούς, το έθιμο διαδόθηκε και προσαρμόστηκε ανάλογα με τη χλωρίδα της κάθε περιοχής. Στις σλαβικές χώρες, για παράδειγμα, οι χριστιανοί κρατούσαν κλαδιά από ιτιές. Στον ελληνικό χώρο, η δάφνη (βάγια), που ήταν ήδη συμβολικό φυτό τελετών και δοξαστικό σύμβολο του Απόλλωνα στην αρχαιότητα, αντικατέστησε το φοίνικα και η Κυριακή των Φοινίκων έγινε Κυριακή των Βαΐων.

Τα λουλούδια, όμως, δεν παίζουν μόνο τελετουργικό ρόλο. Αντιθέτως, έχουν έντονη παρουσία στην Αγία Γραφή, όταν γίνεται η αναφορά για τον Κήπο της Γεσθημανή. Βλέπουμε ότι ο Χριστός διαλέγει σαν τελευταίο καταφύγιο απομόνωσης και στοχασμού έναν κήπο. Είναι φανερός ο συσχετισμός με τη φύση. Από τον κήπο της Εδέμ στον κήπο της Γεσθημανή.

Το κυριότερο όμως έθιμο του Πάσχα, σχετικό με λουλούδια, είναι ο στολισμός του Επιταφίου. Ο στολισμός των νεκρικών σορών με λουλούδια είναι αρχαιότατο έθιμο, ωστόσο στη χριστιανική παράδοση έχει πάρει άλλη διάσταση.

«ΣΗΜΕΡΙΝΗ» 31/03/2010

Αφήστε μια απάντηση