kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα «συσταυρωθώμεν αυτώ»

Συγγραφέας: kantonopou στις 29 Μαρτίου, 2010

8ujhg.jpg Τα Πάθη του Χριστού που ετοιμαζόμαστε να γιορτάσουμε τη Μεγάλη Εβδομάδα που αρχίζει από σήμερα, είναι ένα δυναμικό ερέθισμα εσωτερικής εγρήγορσης, πέραν από τις καθημερινές μικρότητες της ζωής που ζούμε, ως χοϊκοί άνθρωποι. Η Αγία μας Εκκλησία, μας καλεί να γιορτάσουμε συμπυκνωμένα τρανά και μοναδικά γεγονότα.

Ο κύκλος των γεγονότων αυτών άρχισε από χθες, Κυριακή των Βαΐων, με τη θριαμβευτική είσοδο του Χριστού στα Ιεροσόλυμα: «Ιδού ο βασιλεύς σου έρχεται καθήμενος επί πώλου…» (Ιω. 12, στ.15).

Τα πλήθη υποδέχονται το Χριστό, το «νικητή του θανάτου», γιατί έμαθαν για την ανάσταση του Λαζάρου, με στεντόρειες φωνές, «Ωσαννά, ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου, ο βασιλεύς του Ισραήλ» (Ιω. 12, στ. 13). Στρώνουν στη γη, σα βασιλικό χαλί, κλάδους φοινίκων και τους χιτώνες τους, για να περάσει από πάνω «ο βασιλεύς της δόξης». Οκαθένας από μας, με ιερό ενθουσιασμό, ας αφήσουμε τη ψυχή μας να γεμίσει από αγάπη για αυτόν, που έρχεται να μας ελευθερώσει από την αμαρτία, να σηκώσει πάνω του, του καθενός μας την αμαρτία και να μας δώσει μια ζωή, καινούργια, χαρούμενη και ωραία.

Ας μη παρασυρθούμε από όλους εκείνους, που τρίζουν τα δόντια τους (και σήμερα, όπως και τότε), ενάντια στον «βασιλέα των όλων».

Εμείς, πιστοί στο πανάγιο θέλημά του, ας στρέψουμε το νου μας στα τότε γεγονότα κα με προσοχή ας τα ακούσουμε από τα αναγνώσματα των ιερών Ευαγγελίων και των άλλων ακολουθιών της Εκκλησίας μας και με μετάνοια και συντριβή για τα καθημερινά κρίματά μας, ας στρέψουμε το βλέμμα στο σταυρό του και ας τον παρακαλέσουμε, άμποτε να βρεθούμε και μεις κάτω από τη δόξα του.

Χριστόδουλος  Γ. Παχουλίδης. «Φιλελεύθερος» –29/03/2010

Αφήστε μια απάντηση