kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Η Εκκλησία και το πρόβλημα των ναρκωτικών

Συγγραφέας: kantonopou στις 26 Φεβρουαρίου, 2010

narkotika.jpg Ένα μείζον κοινωνικό πρόβλημα θίγει ο Ντίνος Κωνσταντίνου.

Έχω τη γνώμη ότι πέραν του κέντρου απεξάρτησης που λειτουργεί από την Κυπριακή Εκκλησία (την Ιερά Μονή Μαχαιρά), η Εκκλησία μας πρέπει και είναι σε θέση να προσφέρει πάρα πολλά στον αγώνα κατά των ναρκωτικών και συγκεκριμένα στον τομέα της πρόληψης.

Λέγω πρέπει, διότι οι ναρκομανείς είναι παιδιά της Εκκλησίας, γι’ αυτό είναι φυσικό το πρόβλημα των ναρκωτικών να την πονάει, αλλά είναι και στη φύση, την αποστολή και το ποιμαντικό της έργο να ενδιαφέρεται εμπράκτως για τα σοβαρά κοινωνικά προβλήματα.

Επίσης, είπα «η Εκκλησία είναι σε θέση» να προσφέρει στον τομέα της πρόληψης, διότι έχει στα χέρια της την αναγκαία υποδομή γι’ αυτό το έργο.

 Και η υποδομή αυτή είναι οι ενορίες, οι κληρικοί, οι θεολόγοι-ιεροκήρυκες, οι κατηχητές-κατηχήτριες, οι χριστιανικές οργανώσεις των νέων και των κυριών και βεβαίως οι απαραίτητες αίθουσες για συγκεντρώσεις και ομιλίες.

Επί πλέον, η Εκκλησία έχει την ευχέρεια να συνεργαστεί τόσο με την οικογένεια, όσο και με το σχολείο, στην προσπάθεια πρόληψης.

 Σε ό,τι αφορά την καταδίωξη, αυτό, όπως γνωρίζουμε, είναι έργο της Αστυνομίας η οποία εργάζεται πυρετωδώς με άριστα αποτελέσματα.

 Μένουν τώρα οι τομείς της απεξάρτησης και της αποκατάστασης-επανένταξης στην κοινωνία των πρώην ναρκομανών. Οι πρώην χρήστες χρειάζονται στήριξη και δουλειά. Η Εκκλησία μπορεί κάλλιστα να συνεργαστεί με τις κρατικές υπηρεσίες και στους τομείς της απεξάρτησης και επανένταξης.

 Επαναλαμβάνω, όμως, αυτό που ταιριάζει περισσότερο στη φύση και τον ρόλο της Εκκλησίας και το οποίο μπορεί να κάμει με ελάχιστα έξοδα (αφού διαθέτει την υποδομή) είναι το έργο της διαφώτισης και πρόληψης.

 Η πρόληψη σημαίνει επαφή και δουλειά με τους ανθρώπους, και η Εκκλησία μπορεί καλύτερα από την Πολιτεία να πλησιάσει τους ανθρώπους, άλλωστε αυτή είναι η αποστολή της.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ – Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2010

Αφήστε μια απάντηση