kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Μόνοι γονείς, πικρή ζωή

Συγγραφέας: kantonopou στις 26 Νοεμβρίου, 2009

tileorasi.jpgΑυξάνονται και στην Κύπρο οι μονογονεϊκές οικογένειες (στο 5% των νοικοκυριών). Τα αίτια είναι γνωστά: διαζύγια, χηρεία… «Είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε θέματα κοινωνικού αποκλεισμού», λέει η υπουργός Εργασίας, η οποία παραθέτει τη βοήθεια που δικαιούνται από το κράτος.

ΜΟΝΟΓΟΝΕΪΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ: ΑΝΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΟ 5% ΤΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ, ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ

Μόνοι γονείς, πικρή ζωή

Υπουργός Εργασίας: Είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε θέματα κοινωνικού αποκλεισμού

Ο αριθμός των μονογονεϊκών οικογενειών στην Κύπρο που λαμβάνουν δημόσιο βοήθημα ανέρχεται στις 4514

Η αύξηση του αριθμού των μονογονεϊκών οικογενειών αποτυπώνεται σε όλες τις σχετικές μετρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με αυτές, το μέσο εισόδημα των μονογονεϊκών οικογενειών αντιστοιχεί σε ποσοστό 77% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, δηλαδή μια στις τρεις μονογονεϊκές οικογένειες ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Οι μονογονεϊκές οικογένειες είναι ευάλωτες και εκτεθειμένες σε ένα διμέτωπο αγώνα οικογενειακής ευθύνης και οικονομικής επιβίωσης. Τα αίτια για τη δημιουργία τέτοιου είδους οικογένειας, είναι γνωστά: Είτε τα διαζύγια, είτε η χηρεία, αλλά ίσως και η στάση ζωής για ορισμένους ανθρώπους.

Όπως και στο εξωτερικό, έτσι και στην Κύπρο, ο αριθμός των μονογονεϊκών οικογενειών αυξάνεται συνεχώς.

Ποσοτικά στοιχεία γύρω από τον ακριβή αριθμό τους είναι διαθέσιμα από την Απογραφή Πληθυσμού, που διεξάγεται κάθε 10 χρόνια από τη Στατιστική Υπηρεσία. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, με βάση την απογραφή πληθυσμού του 2001, το ποσοστό των μονογονεϊκών οικογενειών ανέρχεται στο 5% των νοικοκυριών. Πιστεύεται όμως, σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, ότι λόγω της αύξησης των διαζυγίων, πως το ποσοστό είναι ψηλότερο.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία, ο αριθμός των μονογονεϊκών οικογενειών στην Κύπρο που λαμβάνουν δημόσιο βοήθημα στις 31/1/2009, ανέρχεται στις 4514. Από αυτές 2085 εργάζονται, ενώ οι υπόλοιπες 2429 βοηθούνται λόγω ανεργίας ή ασθενείας. «Η ομάδα των μονογονεϊκών οικογενειών περιλαμβάνεται στην ομάδα των ευπαθών ομάδων πληθυσμού, που είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε θέματα κοινωνικού αποκλεισμού», αναφέρει η κα Χαραλάμπους, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΔΗΣΥ Τάσου Μητσόπουλου για τη βοήθεια που παρέχει το κράτος στις οικογένειες αυτές.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, εξηγεί η υπουργός Εργασίας, ο όρος «μόνος γονέας» συμπεριλαμβάνει πρόσωπο που έχει εξαρτώμενο τέκνο και είναι άγαμος/η, χήρος/α, διαζευγμένος/η, σε διάσταση από το/τη σύζυγό του, πρόσωπο του οποίου ο/η σύζυγος εκτίει ποινή φυλάκισης διάρκειας τουλάχιστον ενός έτους ή έχει εξαφανιστεί χωρίς να υπάρχουν οποιεσδήποτε πληροφορίες ότι βρίσκεται στη ζωή κατά τους τελευταίους δώδεκα μήνες ή έχει απελαθεί από τη Δημοκρατία.

Πηγή:http://alithia.com.cy/alithia_v2/frontend/main.php?action=nptext&page=&design=default&nptext_id=49610

Αφήστε μια απάντηση