kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Το ΥΠΕΞ για Οικουμενικό Πατριαρχείο και Ομπάμα

Συγγραφέας: kantonopou στις 30 Μαρτίου, 2009

ba1.jpg

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γ.Κουμουτσάκος απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το εάν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα πρόκειται να συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.Βαρθολομαίο στο πλαίσιο της επικείμενης επίσκεψής του στην Τουρκία και αν το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση,ανέφερε ότι δεν γνωρίζει το πρόγραμμα της επίσκεψης:

 Και τόνισε:

 “Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι ο θρησκευτικός ηγέτης εκατοντάδων εκατομμυρίων Ορθοδόξων Χριστιανών σε όλο τον κόσμο. Ο θεσμικός ρόλος του, το διεθνές του κύρος και η απήχησή του είναι μεγάλης εμβέλειας και γνωστά σε όλους. Το ίδιο ισχύει και για τον θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου.Ο σεβασμός, η αναγνωριση και η χωρίς εμπόδια άσκηση της λειτουργίας και της αποστολής του είναι θέματα μείζονος σημασίας,θέματα σεβασμού και προστασίας των θρησκευτικών ελευθεριών”.

 Ο Γ. Κουμουτσάκος σημείωσε ακόμη ότι “τα ζητήματα αυτά δεν είναι διμερή, αλλά ευρύτερης σπουδαιότητας, απασχολούν την ΕΕ και σχετίζονται άμεσα, για τον λόγο αυτό,με την πορεία και την πρόοδο των ενταξιακών διαπργαματεύσεων της Τουρκίας” και πρόσθεσε:

 “Ανάλογο ενδιαφέρον για την προστασία των θρησκευτικών ελευθεριών δείχνουν και οι ΗΠΑ.

 Είναι δε αυτονόητο ότι για τα θέματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και της Ελλάδας και ως χώρας – μέλους της ΕΕ. Υπ΄αυτή την έννοια το Υπουργείο Εξωτερικών και η υπουργός Εξωτερικών θέτουν το θέμα του Πατριαρχείου και τα συνδεδεμένα με αυτό ζητήματα, όπως το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, με κάθε ευκαιρία και σε κάθε συνομιλητή.

 

Αυτή είναι μια στάση που τηρείται και θα συνεχίσει να τηρείται και να εφαρμόζεται για όσο καιρό παραμένουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ο Οικουμενικός Πατριάρχης”.

   

Περισσότερα:http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=2288&Itemid=1

Αφήστε μια απάντηση