kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

ΤΥΠΟΣ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑ

Συγγραφέας: kantonopou στις 31 Δεκεμβρίου, 2008

 meb1.jpg

 Καινούργια χρονιά. Ο χρόνος έλεγε ο ουρανοφάντωρ Μ.Βασίλειος, την μνήμη του οποίου εορτάζουμε την πρώτη μέρα κάθε νέου έτους, είναι ασταθής και αβέβαιος. Το παρελθόν έχει περάσει στην ιστορία, το μέλλον είναι άγνωστο, και το παρόν φεύγει πρίν καλά-καλά προλάβουμε να το αντιληφθούμε και το χαρούμε. Ο μόνος που παραμένει ανεπηρέαστος μέσα στη αλληλοδιαδοχή των χρόνων είναι Εκείνος ο Οποίος «και τους αιώνας εποίησεν».

 Ο Δημιουργός του σύμπαντος. Το Φως του κόσμου. Άλλοι αστέρες της επιστήμης ,της τέχνης, της πολιτικής, του αθλητισμού μεσουράνησαν λίγο και έδυσαν. Μόνο ο Ιησούς Χριστός είναι και παραμένει ο «άδυτος αστήρ».

 Όταν δύσει και αυτός ο κόσμος, Εκείνος θα εξακολουθεί να βασιλεύει και να λάμπει, και μαζί του θα είναι όσοι εκμεταλλεύονται κατά Θεόν τον χρόνο και συνδέονται μαζί του διά της Εκκλησίας Του. Αγία Γραφή: Το βιβλίο που το περιεχόμενό του με μία λέξη είναι ο Χριστός. Στην Π.Διαθήκη δεν ακούγεται τίποτε άλλο παρά «Έρχεται ο Χριστός». Στην Κ.Διαθήκη υπάρχει το χαρμόσυνο άγγελμα «Ήρθε ο Λυτρωτής του κόσμου!» και στην Αποκάλυψη «Θα έρθει και πάλι ο Χριστός!». Αν τα έργα των μεγάλων συγγραφέων έφτασαν να μεταφραστούν μέχρι και σε 30 γλώσσες η Αγία Γραφή έχει μεταφραστεί σε 2.062 γλώσσες και τοπικές διαλέκτους. Θα την βρούμε στους ουρανοξύστες της Ν. Υόρκης ως και τις καλύβες της Αλάσκας και της Αφρικής!

 Και να σκεφτούμε ότι κανένα άλλο βιβλίο απολύτως δεν διώχθηκε λυσσαλέα όσο η Αγία Γραφή. Το ίδιο με την πίστη του Χριστού. Αν ήταν άλλο βιβλίο θα είχε εξαφανιστεί και όμως εκπληρώθηκαν τα λόγια του Χριστού : «Ο ουρανός και η γη παρελεύσονται, οι δε λόγοι μου ου μη παρέλθωσι». Τα μεγάλα πνεύματα συγκλονίστηκαν μπροστά στην Αγία Γραφή. Θεόπνευστο Βιβλίο. Το διαβάζουμε καθημερινά εμείς οι πιστοί; Ο Ι. Χρυσόστομος λέει: είναι μεγάλη ασφάλεια για να μην αμαρτάνουμε η ανάγνωση της Γραφής. Με τη μελέτη της Αγίας Γραφής η ψυχή ελευθερώνεται από τους πονηρούς λογισμούς.

Ηρεμεί και οδηγείται σε έργα αρετής. Κατά τον άγιο Ιω. τον Χρυσόστομο η Αγία Γραφή δεν έχει ανάγκη από αναγνώστες αλλά από σοφούς μαθητές.  «Είναι εντυπωσιακό», αναγράφει μία  αρθρογράφος εφημερίδος, «το πλήθος των μη αναλώσιμων προϊόντων που μας υπόσχονται μια καλύτερη ζωή. Είναι η καφετιέρα, η γκριλιέρα, η τοστιέρα, η φρυγανιέρα, η σιντιέρα, η τουρτιέρα, η μηχανή παρασκευής ψωμιού, παγωτού, ποπ κορν, γιαουρτιού, σοκολάτας, σπιτικού γύρου, ο ατμομάγειρας , και η στρατιά τελειωμό δεν έχει?. και όλα απαιτούν αποθηκευτικούς χώρους, μεγάλη κουζίνα, ένα μεγάλο σπίτι, και μεγάλες δόσεις για το στεγαστικό δάνειο». Γιατί άραγε μας πιάνει αυτός ο καταναλωτικός παροξυσμός; Αυτή η τυραννία του περιττού; Πόσο σοφά η Εκκλησία μας κάνει λόγο και μας παρακινεί να είμαστε λιτοί. Προσοχή λοιπόν να μην πέφτουμε σ΄ αυτήν την παγίδα της εποχής μας.  Ξεχωριστή θέση μέσα στις γιορτές της Παναγίας μας έχει η Υπαπαντή του Κυρίου κατά την οποία γιορτάζουμε τη Μητέρα του Κυρίου μας. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν και όλες οι μάνες του κόσμου. Οι μάνες που κυρίως έχουν την ιερή ευθύνη να αναθρέψουν τα παιδιά όπως ορίζει ο Θεός. Υπολογίστηκε από οικονομικούς συντάκτες πρόσφατα πως κάθε μάνα-νοικοκυρά έπρεπε να πληρώνεται με την αμοιβή που πληρώνονται τα στελέχη επιχειρήσεων! Θα έπρεπε? Είναι όμως δυνατόν να υπολογιστεί η αγάπη, η υπομονή, η στοργή, η συγχωρητικότητα που κρύβει η καρδιά της μάνας; Γι΄αυτό και ο ποιητής με σεβασμό τραγουδάει: «Μάνα, η στοργή σου μεγάλη και απέραντη όσο η πλάση! Ποιός θα μπορέση ως βαθιά την καρδιά σου ποτέ να διαβάσει;?.Μάνα γλυκύτατη, ατίμητη Μάνα!»  Πηγή :http://www.imverias.gr/content/view/79/33/ 

Αφήστε μια απάντηση