kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Κατά ένα δευτερόλεπτο θα παραταθεί η Πρωτοχρονιά του 2009

Συγγραφέας: kantonopou στις 31 Δεκεμβρίου, 2008

 H Πρωτοχρονιά του 2009 θα διαρκέσει λίγο παραπάνω από το συνηθισμένο, καθώς ο διεθνής φορέας που ρυθμίζει τη Συντονισμένη Παγκόσμια Ώρα ανακοίνωσε την προσθήκη ενός εμβόλιμου δευτερόλεπτου τα ξημερώματα της 1ης Ιανουαρίου, ώρα Κύπρου. Η περιστροφή της Γης σταδιακά επιβραδύνεται – και μάλιστα με απρόβλεπτο τρόπο -, με αποτέλεσμα η Συντονισμένη Παγκόσμια Ώρα, η οποία καθορίζεται με ατομικά ρολόγια και είναι αποδεκτή σε όλο τον κόσμο, να αποκλίνει ελαφρώς από την αστρονομική ώρα, που υπολογίζεται με βάση την περιστροφή του πλανήτη.

Προκειμένου να συγχρονιστούν απόλυτα η ατομική και η αστρονομική ώρα, ένα εμβόλιμο δευτερόλεπτο θα προστεθεί μόλις πριν από τα μεσάνυχτα της 31ης Δεκεμβρίου 2008 στη Συντονισμένη Παγκόσμια Ώρα, η οποία γενικά συμπίπτει με την Ώρα Γκρίνουιτς.

Στην ώρα Κύπρου, η στιγμή αυτή αντιστοιχεί στις 01.59.59 της 1ης Ιανουαρίου.

Με άλλα λόγια, στη ζώνη ώρας στην οποία ανήκει η Κύπρος θα υπάρξει παράταση του 2009, ενώ στις χώρες στις οποίες η ώρα βρίσκεται πίσω από την Ώρα Γκρίνουιτς θα παραταθεί το 2008.

Η πρακτική της προσθήκης εμβόλιμων δευτερολέπτων άρχισε το 1972 και συνεχίζεται με αυξανόμενη συχνότητα, καθώς η περιστροφή της Γης επιβραδύνεται λόγω της επίδρασης του Ήλίου και της Σελήνης, μεταξύ άλλων. Τελευταία φορά η προσθήκη εφαρμόστηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2005 (Συντονισμένη Παγκόσμια Ώρα).

Τις αποφάσεις για τις ρυθμίσεις αυτού του είδους λαμβάνει η Διεθνής Υπηρεσία Περιστροφής της Γης και Συστημάτων Αναφοράς.

Όπως εξήγησε το αμερικανικό Ναυτικό Παρατηρητήριο, μέλος της υπηρεσίας όπου λειτουργεί το ένα τρίτο των ατομικών ρολογιών του πλανήτη, υπάρχουν πολλές υποδομές και υπηρεσίες για τις οποίες η ρύθμιση είναι κρίσιμης σημασίας.

Τέτοιες υποδομές είναι τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, το σύστημα δρομολόγησης της κίνησης στο Διαδίκτυο, καθώς και το σύστημα προσδιορισμού στίγματος GPS.

Πηγή: http://www.phileleftheros.com/main/main.asp?gid=337&id=599304

Αφήστε μια απάντηση