kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Στυλιανίδης: το μάθημα των Θρησκευτικών είναι απαρεγκλίτως υποχρεωτικό (30 ΟΚΤ 2008)

Συγγραφέας: kantonopou στις 30 Οκτωβρίου, 2008

*********************************************************************  

Δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη μετά το πέρας της συνάντησης με το Μητροπολίτη Φθιώτιδας κ. κ. Νικόλαο
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για το θέμα της υποχρεωτικότητας του μαθήματος των Θρησκευτικών θα μας πείτε;
Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Το έχουμε απαντήσει αυτό. Έχουμε εκδώσει δυο διευκρινιστικές και συμπληρωματικές εγκυκλίους και έχουμε δώσει και τις αντίστοιχες οδηγίες στους περιφερειακούς Διευθυντές και στους νομαρχιακούς Διευθυντές της εκπαίδευσης.

Το μάθημα είναι απαρεγκλίτως υποχρεωτικό, αναπόσπαστο κομμάτι του αναλυτικού προγράμματος.
Προβλέπεται η εξαίρεση για λόγους συνείδησης που αφορά τους μη ορθόδοξους, δηλαδή τους αλλόθρησκους ή ετερόδοξους, οι οποίοι κατά κανόνα όπως ξέρετε είναι αλλοδαποί.

Περίπου το 11% των συμμετεχόντων στην ελληνική υποχρεωτική εκπαίδευση είναι αλλοδαποί και πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη και σεβασμός και προς αυτούς.
Επίσης προβλέπεται αυτός που εξαιρείται να συμμετέχει σε κάποιο άλλο μάθημα.

Όταν είναι αλλοδαπός, προτιμάται το μάθημα της ελληνικής γλώσσας, της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού. Όταν είναι αλλόθρησκος, ο Σύλλογος των διδασκόντων επιλέγει σε ποιο μάθημα πρέπει να ενισχυθεί ο μαθητής.

 Αντίστοιχες οδηγίες για την σωστή εφαρμογή της εγκυκλίου για να μην γίνεται εκμετάλλευση από κάποιους κύκλους έχουν δοθεί και στους περιφερειακούς Διευθυντές, οι οποίοι όπως σας είπα, περιφρουρούν την σωστή εφαρμογή της.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί καταλαβαίνετε, υπήρξε μια σύγχυση στην αρχή για το ποιος θα το παρακολουθήσει..
Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Νομίζω ότι υπήρξε και μια επικοινωνιακή εκμετάλλευση από κάποιους κύκλους, εκτιμώ όμως ότι η αλήθεια αντέχει στο χρόνο και το ψέμα έχει κοντά πόδια. Και αυτό αποδείχθηκε.

    Πηγή :http://lamianews.blogspot.com/2008/10/blog-post_7213.html

Αφήστε μια απάντηση