kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ 28/08/2008

Συγγραφέας: kantonopou στις 28 Αυγούστου, 2008

*********************************************************************  

Τα Θρησκευτικά διχάζουν πάλι Εκκλησία -Πολιτεία

Η ΔΙΣ ζητεί να δηλώνει ότι δεν είναι ορθόδοξος όποιος δεν θέλει να παρακολουθήσει το μάθημα

Πέμπτη, 28.08.08

Νέα κρίση στις σχέσεις Εκκλησίας ? Πολιτείας με αφορμή αυτή τη φορά τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών στα σχολεία.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος στην τελευταία συνεδρίασή της, όπου συζήτησε την απόφαση του υπουργού Παιδείας κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη με την οποία χαρακτηρίζεται μη υποχρεωτικό το μάθημα χωρίς οι μαθητές που δεν θέλουν να το παρακολουθήσουν να χρειάζεται να αιτιολογούν τη στάση τους, εξέφρασε την έντονη αντίθεσή της, ζητώντας την ανάκλησή της.

Τα μέλη της Συνόδου μετά από έντονους διαλόγους αποφάσισαν να στείλουν επιστολή στο υπουργείο Παιδείας με την οποία θα ζητούν οι μαθητές που δεν θέλουν να παρακολουθήσουν τα Θρησκευτικά να δικαιολογούν την απόφασή τους και να δηλώνουν ότι δεν είναι χριστιανοί ορθόδοξοι.
Λάβρος κατά της απόφασης του κ. Στυλιανίδη εμφανίστηκε ο μητροπολίτης Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιος, ο οποίος με επιστολή του παλαιότερα τον είχε χαρακτηρίσει «εξαίρετο άνθρωπο αλλά τραγικό τώρα υπουργό Παιδείας».

Ο κ. Αμβρόσιος επιτέθηκε και στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για την οποία είπε ότι αυθαιρετεί.

Κατά της απόφασης Στυλιανίδη εστράφησαν και οι μητροπολίτες Σπάρτης, Θεσσαλονίκης, αλλά και ο Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος, ο οποίος δήλωσε ότι πρέπει να ισχύσει το Σύνταγμα το οποίο είναι υπεράνω κάθε αρχής, υπονοώντας έμμεσα και την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

«Το μάθημα των Θρησκευτικών είναι για τον Έλληνα Ορθόδοξο μαθητή υποχρεωτικό, σύμφωνα με τη σχετική διάταξη του άρθρου 16 του ισχύοντος Συντάγματος και διδάσκεται σε όλες τις σχολικές μονάδες», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΔΙΣ, η οποία αποφάσισε, ως πρώτο βήμα, να ζητήσει να μην ισχύσει η απόφαση.

Σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθεί το αίτημά της, το θέμα θα συζητηθεί ώστε να κλιμακωθούν οι αντιδράσεις με στόχο την κατάργηση του μέτρου.

Κατά της απόφασης του υπουργείου Παιδείας έχουν ταχθεί και οι Ενώσεις Θεολόγων???..
Πηγή:http://www.e-tipos.com/newsitem?id=49376  

*********************************************************************     

Οι μη Ορθόδοξοι μαθητές θα μπορούν να παρακολουθούν άλλο μάθημα την ώρα των Θρησκευτικών

Μαθήματα ελληνικής γλώσσας ή κάποιο μάθημα στο οποίο χωλαίνουν θα παρακολουθούν όσοι ζητούν απαλλαγή από την παρακολούθηση των Θρησκευτικών.

Με τελευταία του εγκύκλιο το υπ. Παιδείας αναφέρει προς τους διευθυντές των σχολείων ότι οι μη Ορθόδοξοι μαθητές, δηλ. οι αλλόθρησκοι ή ετερόδοξοι, οι οποίοι απαλλάσσονται από το μάθημα των Θρησκευτικών για λόγους συνείδησης (δεν είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν την αιτιολογία), κατά την ώρα διδασκαλίας των Θρησκευτικών θα παρακολουθούν υποχρεωτικά άλλο μάθημα (οι αλλοδαποί, ελληνικής γλώσσας, οι υπόλοιποι, μάθημα ανάλογο με τις μαθησιακές τους ανάγκες).

Το όλο θέμα έχει προκαλέσει την αντίδραση της Εκκλησίας.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, κατά τη χθεσινή συνεδρίασή της, ζήτησε να συνεχίσει να εφαρμόζεται η εγκύκλιος του 2006 που προέβλεπε την απαλλαγή από τα Θρησκευτικά εφόσον δηλωνόταν η αιτιολογία. «Το μάθημα των Θρησκευτικών είναι για τον Έλληνα Ορθόδοξο μαθητή υποχρεωτικό, σύμφωνα με το άρθρο 16 του ισχύοντος Συντάγματος και διδάσκεται σε όλες τις σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σύμφωνα με τα επίσημα υποχρεωτικά αναλυτικά προγράμματα που έχουν καθορισθεί από το υπ. Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων» σημειώνεται σε ανακοινωθέν της Συνόδου.

Η απόφαση του υπουργείου προκάλεσε και την αντίδραση της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης. Σε επιστολή του προς τον υπ. Παιδείας ο κοσμήτορας της Σχολής, καθηγητής κ. Ιω. Κογκούλης, αναφέρει: «Το υπουργείο σας με την εγκύκλιο αυτή ενισχύει την προσπάθεια όλων εκείνων που επιδιώκουν να παραγνωρίζονται, να αποσιωπούνται ή να διαστρεβλώνονται οι θυσίες και η προσφορά της Ορθόδοξης Εκκλησίας στο γένος, ενώ παράλληλα στο πλαίσιο της ιδεολογικής υποδούλωσης και μετάλλαξης της πατρίδος μας και στο όνομα του ?εξευρωπαϊσμού? μας, επιχειρούν να επηρεάσουν τη σκέψη και τη συνείδηση των παιδιών μας» επισημαίνει.

Σύμφωνη με την εγκύκλιο δήλωσε η υπεύθυνη τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, βουλευτής κ. Αννα Διαμαντοπούλου. «Η άσκηση του δικαιώματος απαλλαγής από το μάθημα δεν μπορεί να συνοδεύεται από αξίωση αποκάλυψης των θρησκευτικών πεποιθήσεων» τονίζει.

Πηγή:http://www.ekathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100089_28/08/2008_282653 

*********************************************************************   

Επιστολή ετοιμάζει η Ιερά Σύνοδος για τα θρησκευτικά 

Η Ιερά Σύνοδος επανέρχεται στο θέμα της διδασκαλίας των θρησκευτικών και δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένη από τη στάση που έχει τηρήσει το υπουργείο Παιδείας.  

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να στείλει επιστολή στον υπουργό Παιδείας για να τον ενημερώσει για το θέμα.

Επί της ουσίας θα ζητήσει να παραμείνει το μάθημα υποχρεωτικό. Γι’ αυτό επικαλείται το άρθρο 16, εδάφιο 2 του Συντάγματος. Σύμφωνα με τους ιεράρχες μέλη της Ιεράς Συνόδου, βάσει του Συντάγματος «το μάθημα των Θρησκευτικών είναι υποχρεωτικό για τον Ελληνα ορθόδοξο μαθητή και διδάσκεται σε όλες τις σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σύμφωνα με τα επίσημα υποχρεωτικά αναλυτικά ωρολόγια προγράμματα που έχουν καθοριστεί από το υπουργείο Παιδείας».

Οι ιεράρχες κατά τα λοιπά επικαλούνται παλαιότερη εγκύκλιο, σύμφωνα με την οποία οι μαθητές ζητούν την εξαίρεσή τους από τη διδασκαλία του μαθήματος, πρέπει να δηλώνουν και τον λόγο ή τους λόγους που δεν επιθυμούν να διδαχθούν το μάθημα.

Ενδεικτικό πάντως είναι ότι ιεράρχες δήλωναν ότι «καμία αρχή και κανένα δικαστήριο δεν είναι υπεράνω του Συντάγματος». Η παράγραφος του άρθρου 16 που επικαλούνται τα μέλη της Ιεράς Συνόδου αναφέρει ότι:

«Η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του κράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική επαγγελματική και φυσική αγωγή των Ελλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες».

 Πηγή:http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=78087784

Αφήστε μια απάντηση