kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Οργή Δαμασκηνού για Στυλιανίδη

Συγγραφέας: kantonopou στις 27 Αυγούστου, 2008

« ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ» ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ  ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ     

? Σκληρή ανακοίνωση της Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής εναντίον του Υπουργού Παιδείας με αφορμή την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με την απαλλαγή των μαθητών από το μάθημα των θρησκευτικών
? Με μηνύσεις απειλεί ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής

Σκληρή ανακοίνωση κατά του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη εξέδωσε η Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής με αφορμή την πρόσφατη εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με την απαλλαγή των μαθητών από το μάθημα των θρησκευτικών μέσω μίας απλής δήλωσης αυτών ή των γονέων τους.

Χαρακτηριστικό της σκληρότητας της συγκεκριμένης ανακοίνωσης είναι ότι ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Δαμασκηνός καλεί τον Ευριπίδη Στυλιανίδη σε άμεση ανάκληση της απόφασης αυτής και απομάκρυνσης των συνεργατών του, οι οποίοι εισηγήθηκαν την έκδοση της εγκυκλίου.

Επίσης, ο κ. Δαμασκηνός στην ανακοίνωση του τονίζει ότι σε περίπτωση που αρνηθεί κάτι τέτοιο ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων θα αναγκαστεί να εισηγηθεί στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος να επιληφθεί του θέματος αλλά το κυριότερο, θα αναλάβει πρωτοβουλία ανατροπής της εγκυκλίου αυτής με κάθε νόμιμο μέσο και διαδικασία.

Πολλή θλίψη και πικρία, έντονη δυσφορία και αγανάκτηση προκάλεσε στους ευσεβείς ορθόδοξους χριστιανούς της Ροδόπης, τον ιερό κλήρο και την ταπεινότητα μου προσωπικά, η είδηση ότι υπεγράφη και αποστέλλεται στα σχολεία εγκύκλιος του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία επιβάλει την απαλλαγή του μαθήματος των θρησκευτικών των μαθητών όλων των τάξεων μέσω μίας απλής αναιτιολόγητης δήλωσης των ίδιων των μαθητών ή των γονέων και κηδεμόνων τους.

Μέσω αυτής της προβλέψεως συντελείται απαξίωση και υποβάθμιση του θρησκευτικού μαθήματος με αυτονόητες δυσμενείς συνέπειες ενώ δημιουργούνται εύλογες υποψίες, οι οποίες ενισχύονται και από τις σχετικές δηλώσεις των εισηγητών και υποστηρικτών του μέτρου αυτού, για οριστική κατάργηση του μαθήματος των θρησκευτικών με την δικαιολογία ότι αποτελεί μέσο μυήσεως των μαθητών στην Ορθόδοξη πίστη ή στην καλύτερη περίπτωση ότι αποτελεί μέσο ενημέρωσης των μαθητών για τις αντίθετες και εχθρικές προς την Εκκλησία θρησκευτικές δοξασίες.

Επισημαίνουμε ότι η ενέργεια αυτή αποτελεί συνέχεια ομοίου περιεχομένου αποφάσεων του Υπουργείου κατά την τελευταία εικοσαετία, ήτοι του περιορισμού μέχρι και καταργήσεως του Εκκλησιασμού των μαθητών κατά τις αρχές της δεκαετίας του 1990, της καθιέρωσης της απαλλαγής από το μάθημα των θρησκευτικών μέσω αιτιολογημένης δηλώσεως του μαθητή το 2002 και της απαγόρευσης του μυστηρίου της εξομολόγησης στα σχολεία επί Υπουργίας κ. Γιαννάκου.

Όλες οι ανωτέρω ρυθμίσεις και ειδικότερα η πρόσφατη εγκύκλιος τυγχάνουν αντίθετες προς το πνεύμα και το γράμμα του ισχύοντος Συντάγματος της Ελλάδος, το οποίο ορίζει ότι σκοπός της παιδείας είναι η ελληνοχριστιανική αγωγή των Ελληνοπαίδων.

Αποτέλεσμα των ανωτέρω μεθοδεύσεων θα είναι η πλήρης αποξένωση των νέων από την Εκκλησία με τις αυτονόητες ολέθριες συνέπειες για την κοινωνία και το κράτος.

 Για εμάς προσωπικά, τον κλήρο και τον λαό της περιοχής, τυγχάνει ιδιαιτέρως λυπηρό το γεγονός ότι η τελευταία εγκύκλιος εξεδόθη επί υπουργίας του συμπολίτη και Βουλευτή Ροδόπης κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, ο οποίος προέρχεται από αφοσιωμένη στην Εκκλησία οικογένεια και του οποίου η μητέρα υπήρξε κατηχήτρια και συνεργάτης μας ενώ και ο ίδιος είχε στενή σχέση με την ενορία του.

Ομολογούμε ότι τυγχάνει για εμάς αδιανόητο να έχει την ευθύνη αυτής της εγκυκλίου, ούτε μπορούμε να αποδεχθούμε ως απαλλακτική δικαιολογία ότι αυτή ήταν επιβεβλημένη από τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατόπιν των ανωτέρω, διαμαρτυρόμαστε εντόνως προσωπικώς και εκ μέρους του κλήρου και του λαού της επαρχίας μας για την απαράδεκτη αυτή ενέργεια και καλούμε τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Στυλιανίδη να προβεί στην άμεση ανάκληση αυτής απομακρύνοντας παράλληλα, από το περιβάλλον του, τους εισηγητές και υποστηρικτές της κατάργησης του μαθήματος των θρησκευτικών.

Δηλώνουμε δε, ότι σε περίπτωση άρνησης του κ. Υπουργού θα βρεθούμε στην ανάγκη να εισηγηθούμε στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος να επιληφθεί του θέματος και θα αναλάβουμε πρωτοβουλία ανατροπής της εγκυκλίου αυτής μέσω παντός νομίμου μέσου και διαδικασίας    

Πηγή: http://fonirodopis.wordpress.com/    

Αφήστε μια απάντηση