περιπλανήσεις

Άλλος ένας ιστότοπος Blogs.sch.gr

Η ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ ΑΠΕΙΛΕΣ & ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ & ΤΟ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ

Νοέ 20186
shell

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΙΤΕΑΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2011-2012

Η πρώτη προσπάθεια καταγραφής, φωτογράφησης και κατηγοριοποίησης των ρύπων, στην παράκτια ζώνη της πόλης της Ιτέας και στην ευρύτερη περιοχή (βόρειο τμήμα του κορινθιακού κόλπου), έδωσε τα πρώτα ανησυχητικά μηνύματα για την κατάσταση της.

Οι πιέσεις που ασκούνται στο οικοσύστημα και τους οργανισμούς που ζουν σε αυτό, παραθέτονται παρακάτω.

ΠΙΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ:

Η τσιμεντοποίηση των ακτών με την επέκταση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων πολλές φορές μέχρι την παραλία.

Η απόρριψη βιομηχανικών στερεών & υγρών αποβλήτων :

κόκκινη λάσπη από την επεξεργασία του βωξίτη (από το Αλουμίνιο της Ελλάδας) στον κλειστό κόλπο της Αντίκυρας, που έχει επιβαρύνει το περιβάλλον και τους οργανισμούς με βαρέα μέταλλα (Μαλέας 1992),

Απόπλυση μεταλλεύματος βωξίτη, ή διαφυγή κατά τη φόρτωση σε πλοία ή με τον άνεμο, στον κλειστό κόλπο της Αγκάλης (εγκαταστάσεις S & B).

Περιοχές εναπόθεσης του βωξίτη δίπλα στη θάλασσα (Λαρνάκι, Καμιώτισα).

Στη θάλασσα καταλήγουν πολλοί υδρογονάνθρακες και λιπαντικά με τα νερά της βροχής που ξεπλένει τους δρόμους, ενώ σημαντική είναι & η πετρελαϊκή και γενικότερη ρύπανση από τα διερχόμενα πλοία.

Το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο από τα νερά των μικρών ποταμών της περιοχής, στους οποίους απορρίπτονται αστικά λύματα και απόβλητα εργοστασίων επεξεργασίας ελιών… και

τα γεωργικά υγρά απόβλητα, δηλαδή, τα νερά απορροής εντατικά καλλιεργούμενων εκτάσεων που μπορεί να περιέχουν λιπάσματα ή και φυτοφάρμακα.

Η ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση των θαλάσσιων  πόρων με την υπεραλίευση & τις καταστροφικές πρακτικές αλιείας.

Η αύξηση της θερμοκρασίας του θαλασσινού νερού με την απόρριψη του καυτού νερού από τις μονάδες παραγωγής θερμοηλεκτρικής ενέργειας (Αντίκυρα), που κάνει τις συνθήκες αντίξοες για την επιβίωση των οργανισμών και τη γονιμότητά τους.

 

Η κακή ή και μη λειτουργία των εγκαταστάσεων βιολογικού καθαρισμού των πόλεων Άμφισσας, Ιτέας, Δελφών , αλλά & άλλων κατά μήκος του κόλπου στο βόρειο και στο νότιο τμήμα του επιβαρύνουν τη θάλασσα με αζωτούχες και φωσφορικές ενώσεις που οδηγούν κατά τόπους σε ευτροφισμό.

Οι αέριοι ρύποι , οι οποίοι προσκολλώνται σε αιωρούμενα σωματίδια μεταφέρονται σε  μεγάλες αποστάσεις και καταλήγουν στην ατμόσφαιρα, στο έδαφος και στο νερό.

ΦΥΣΙΚΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ:

Η κλιματική αλλαγή και η  εισβολή ξενικών ειδών.

Εξίσου σημαντικά είναι και τα αποτελέσματα

για την βιοποικιλότητα του κορινθιακού κόλπου…

Από τα συγκεντρωτικά στοιχεία που διαθέτει το Πανεπιστήμιο Αθηνών σχετικά με τη χωρική κατανομή της θαλάσσιας βιοποικιλότητας στην Ελλάδα, για το μακροζωοβένθος, το μεσοζωοπλαγκτόν & το φυτοπλαγκτόν, βλέπουμε πως ο Κορινθιακός κόλπος εμφανίζει το μεγαλύτερο αριθμό ειδών, πιθανά γιατί οι μελέτες επεκτάθηκαν σε μεγάλο εύρος βαθών (20- 860m). Έτσι καταγράφηκαν 566 είδη του μακροζωοβένθους. Για το φυτοπλαγκτόν και το ζωοπλαγκτόν η εικόνα δεν είναι ίδια γιατί δεν έχουν μελετηθεί.

Όλη η παρουσίαση εδώ:

Οι μαθητές παρουσίασαν το πρόγραμμα στους μαθητές και τις μαθήτριες του 1ου Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου Ιτέας σε ειδική εκδήλωση. Δείτε την αφίσσα εδώ.

Και ένα βίντεο εδώ.

από κάτω από: θάλασσα| | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ ΑΠΕΙΛΕΣ & ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ & ΤΟ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ    

Τα σχόλια είναι κλειστά.



Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων