περιπλανήσεις

Άλλος ένας ιστότοπος Blogs.sch.gr

ΑΣΚΗΣΕΙΣ

QUIZ  1

Η ροή ενέργειας στο οικοσύστημα.

  1. Ποιό από τα παρακάτω δε μπορεί να χαρακτηριστεί ως οικοσύστημα;
    a) Μια τεχνιτή λίμνη.
    b) Μια γλάστρα με μια φυτεμένη τριανταφυλλιά στον κήπο σου.
    c) Ένα σπήλαιο.
    d) Μια πόλη
    e) Ένα μπουκάλι με εμφιαλωμένο νερό.
  2. Σε μιά τροφική αλυσίδα οι οργανισμοί που τρέφονται απευθείας από τους παραγωγούς ονομάζονται:
    a) καταναλωτές 3ης τάξης
    b) καταναλωτές 2ης τάξης
    c) φυτοφάγοι
    d) σαρκοφάγοι 1ης τάξης
  3. Ένα γεράκι που τρώει κοτσύφια, που τρέφονται από φυτοφάγες κάμπιες, είναι
    a) παραγωγός
    b) καταναλωτής 3ης τάξης
    c) καταναλωτής 2ης τάξης
    d) σαρκοφάγο 1ης τάξης
  4. Σε ένα πεύκο ζουν 10 σκίουροι, πάνω στους οποίους ζουν 100 ψύλλοι, πάνω στους οποίους ζουν 10 πρωτόζωα. Για τις τροφικές πυραμίδες του οικοσυστήματος ισχύουν:

a) Η πυραμίδα βιομάζας έχει τη μορφή Β, ενώ η πυραμίδα ενέργειας και πληθυσμού τη μορφή Α
b) Η πυραμίδα πληθυσμού έχει τη μορφή Α, ενώ οι πυραμίδες βιομάζας και ενέργειας τη μορφή Β.
c) Η πυραμίδα πληθυσμού και βιομάζας έχουν τη μορφή Α, ένώ η πυραμίδα ένέργειας τη μορφή Β

5. Στο χερσαίο οικοσύστημα το τροφικό επίπεδο που διαθέτει τη μεγαλύτερη βιομάζα είναι
a) των παραγωγών
b) των καταναλωτών πρώτης τάξης
c) των καταναλωτών δεύτερης τάξης
d) των καταναλωτών τρίτης τάξης

6. Σε ένα τυπικό λιβαδικό οικοσύστημα, το τροφικό επίπεδο που έχει τη μικρότερη βιομάζα είναι εκείνο που περιλαμβάνει οργανισμό όπως:
a) ο αετός       b) το φίδι       c) η ακρίδα     d) το χορτάρι

7. Έστω η τροφική αλυσίδα: γρασίδι → ακρίδες → ποντίκι → φίδι → γεράκι. Αν θεωρήσουμε ότι η χημική ενέργεια που αποθηκεύεται μέσω της φωτοσύνθεσης στο γρασίδι είναι 100%, πόση ενέργεια θα έχει στη διάθεση του το γεράκι;
a) 100%         b) 10%         c) 0,01%         d) 0,1%

8. Οι συνολικές απώλειες ενέργειας στην εικονιζόμενη τροφική πυραμίδα ενέργειας είναι:

a) 90Kcal      b) 900 Kcal        c) 9000 Kcal          d) 9990 Kcal

9. Η συνολική διαθέσιμη ενέργεια στο οικοσύστημα, όπως απεικονίζεται στην παραπάνω πυραμίδα είναι:

a) 10Kcal         b) 1110Kcal         c) 10000Kcal          d) 11110Kcal

10. Ποιός από τους παρακάτω οργανισμούς είναι αυτότροφος;
a) ο λύκος            b) η πεταλούδα              c) η παπαρούνα                d) ο βάτραχος

———-Κλειδί———-

  1. (e)    2. (c)    3. (b)     4. (b)      5. (a)      6. (a)      7. (c)      8. (d)      9. (d)      10. (c)


Top
 
Yπενθυμίζουμε ότι η μηδενική χρέωση μέσω κινητής τηλεφωνίας ισχύει μόνο για τον παρόντα ιστότοπο και για τους ιστότοπους που αναφέρονται στο δελτίο τύπου του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων.
Η προβολή περιεχομένου από άλλο ιστότοπο που έχει ενσωματωθεί στον παρόντα ιστότοπο (π.χ. video youtube) ή το άνοιγμα συνδέσμων που οδηγούν σε εξωτερικό περιεχόμενο δεν υπάγονται στη μηδενική χρέωση.
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων