Μανώλης Σαριδάκης, καθηγητής εικαστικών τεχνών

 

saridakisΟ κ.Σαριδάκης Μανώλης είναι καθηγητής εικαστικών τεχνών στο Καλλιτεχνικό Σχολείο Ηρακλείου.Ως παλιά του μαθήτρια έκρινα καλή ιδέα να του πάρω μια συνέντευξη.Με χαρά δέχτηκε να μου την παραχωρίσει.
Ποιο ήταν το κίνητρο για να ακολουθήσετε την πορεία της τέχνης;
Το κίνητρο για να ασχοληθεί κάποιος με την τέχνη είναι η ανάγκη της αυτοέκφρασης.Η δυνατότητα να εκφράσει το προσωπικό του στίγμα,με αφορμή τα γεγονότα που συμβαίνουν στο περιβάλλον του.Και αφου το καταφέρει στο βαθμό που μπορεί να το καταφέρει,να ξεκινήσει ενας διάλογος με τους άλλους ανθρώπους,να δει πως το προσωπικό του στίγμα σχετίζεται με αυτό των άλλων.
Από ποια ηλικία ασχολείστε με την τέχνη;
Από μικρός ασχολούμαι με την τέχνη όπως και εσείς βέβαια,που κάνατε την επιλογή να έρθετε στο Καλλιτεχνικό Σχολείο και να θέσετε ζητήματα τεχνης από τη πρώιμη παιδική ηλικία.Σε μένα έτυχε ο πατέρας μου να είναι ζωγράφος,οπότε το θεώρησα αυτονόητο οτι θα ασχολιόμουνα με τη ζωγραφική.Δεν ήταν μια απόφαση που χρειάστηκε πολύ σκέψη για να παρθεί.
Σε ποια σχολή και σε ποια πόλη σπουδάσατε;
Αφού τελείωσα το Λύκειο στην Αθήνα,το 8ο Λύκειο Αθηνών,για να μπορώ να κάνω φροντιστήριο προκειμένου να εισαχθώ στη Σχολή Καλών Τεχνών, έδωσα εξετάσεις κι εισήχθα στη Σχολή Καλών Τεχνών το 1981 όπου και παρακολούθησα το πενταετές πρόγραμμα σπουδών.
Θέλατε από πάντα να γίνετε καθηγητής εικαστικών ή προέκυψε;
Ήθελα να είμαι καθηγητής σε σχολεία,όπως το Καλλιτεχνικό Σχολείο Ηρακλείου που έχει παιδιά που ενδιαφέρονται για τη ξωγραφική,αλλά θα το έκανα εφόσον μαζί με την επικοινωνία και τη διάδραση με τα παιδιά στο σχολείο,έκανα και τη δική μου έρευνα και είχα προσωπική διαδρομή τα απογεύματα στο εργαστήριο μου.
Πώς νιώθετε που είσαστε καθηγητής στο Καλλιτεχνικό Σχολείο Ηρακλείου;
Είμαι υπερηφανος.Είμαι υπερηφανος που ο ρόλος μου στο σχολείο συντάσσεται με την τροχιά του ίδιου του σχολείου.Που η δική μου προσπάθεια συναρτάται με την προσπάθεια του σχολείου να δώσει τα απαραίτητα εφόδια στους νέους ανθρώπους που έκαναν την επιλογή να έλθουν στο συγκεκριμένο σχολείο.Ιδιαίτερα όταν η προσπάθεια αυτή ανθεί και καρποφορεί.
Και για το τέλος έχετε να πείτε κάτι στους αναγνώστες τις εφημερίδας μας;
Τα λόγια μου όσον αφορά τους αναγνώστες της σχολικής εφημερίδας είναι να εξαντλούμε τα περιθώρια που πάντα προκυπτουν και αφορούν τη μετατροπή των ερεθισμάτων της καθημερινότητας μας σε εκφραστικό πλούτο.Αυτό που είναι και ουσιαστικά η καλλιτεχνική διαδικασία.Σε ευχαριστώ για τη συνέντευξη σου.
Εγώ σας ευχαριστώ για το χρόνο σας,καλή συνέχεια να έχετε.
Εδώ τελειώνει η συνέντευξη μας.Ευχόμαστε στον κ.Σαριδάκη καλή συνέχεια και καλή τύχη σε ό,τι κάνει.
Μαρίνα Μπαλασάκη, γ’1

Αφήστε μια απάντηση