Αρχείο ημέρας 8 Απριλίου 2023

Πληροφορική Α΄ Γυμνασίου

Εργασίες

ΠληρορικήΑΓυμνΗ ανάπτυξη των μαθητών συνίσταται σε τέσσερις διαστάσεις (συνιστώσες) σύμφωνα με τις οδηγίες που προτείνονται:

Τεχνολογική: Περιλαμβάνει τεχνικές γνώσεις για θεμελιώδεις έννοιες Πληροφορικής (π.χ. υλικό, λογισμικό, δίκτυα, στοιχεία ψηφιακής τεχνολογίας) και ικανότητες χρήσης βασικών περιβαλλόντων των Τ.Π.Ε. (επεξεργασία κειμένου, υπολογιστικά φύλλα, λογισμικό παρουσιάσεων, υπηρεσίες Διαδικτύου κ.λπ.).

Γνωστική: Περιγράφει τις θεμελιώδεις δεξιότητες αξιοποίησης των ΤΠΕ ως εργαλεία έρευνας, δημιουργίας, επικοινωνίας και μάθησης στα πλαίσια όλων των μαθημάτων του Προγράμματος Σπουδών αλλά και της καθημερινής σχολικής ζωής των μαθητών.
Επίλυση προβλήματος (problem solving): Αφορά στην εφαρμογή και ολοκλήρωση των τεχνικών και γνωστικών δεξιοτήτων του πληροφορικού γραμματισμού με στόχο την επίλυση προβλημάτων και την ανάπτυξη υπολογιστικής σκέψης

Κοινωνικές δεξιότητες: Οι μαθητές ως ψηφιακοί ιθαγενείς (digital natives) θα πρέπει επίσης να αναπτύξουν εκείνες τις κοινωνικές στάσεις και δεξιότητες που διαμορφώνουν τη σύγχρονη ψηφιακή κουλτούρα και την ταυτότητα του ηλεκτρονικού πολίτη (e-citizenship). Η διάσταση αυτή αφορά σε ζητήματα πληροφορικής ηθικής και δεοντολογίας, σε κώδικες διαχείρισης και αξιοποίησης πληροφοριών από πηγές, στην ικανότητα του κριτικού αναγνώστη και δημιουργού πολυτροπικού κειμένου, σε ζητήματα ηλεκτρονικής ασφάλειας, προστασίας προσωπικών δεδομένων κ.λπ.).

Επιστήμη Υπολογιστών

Εργασίες

ΣΤΟΧΟΙ
eisagogi ypologistesΣκοπός του μαθήματος είναι να βοηθήσει τους μαθητές να γνωρίσουν βασικούς τομείς και θεμελιώδεις έννοιες της Επιστήμης των Υπολογιστών και της Πληροφορικής και να αναπτύξουν την αναλυτική και συνθετική τους σκέψη. Στόχοι Ειδικότερα, το μάθημα «Εισαγωγή στις Αρχές της Επιστήμης των Η/Υ» έχει σκοπό οι μαθητές να μπορούν να: − γνωρίσουν βασικούς τομείς τόσο της θεωρητικής όσο και της Εφαρμοσμένης Επιστήμης των Υπολογιστών − αποσαφηνίσουν βασικές έννοιες της Επιστήμης των Υπολογιστών − έρθουν σε επαφή με την έννοια του προβλήματος, τις κατηγορίες των προβλημάτων και τις διαδικασίες επίλυσής τους − γνωρίσουν βασικούς τύπους και δομές δεδομένων − διακρίνουν τις βασικές εντολές και δομές που χρησιμοποιούνται σε έναν αλγόριθμο − επιλύουν απλά προβλήματα διατυπώνοντας τη λύση σε μορφή αλγορίθμου − γνωρίσουν διαφορετικούς αλγορίθμους για την επίλυση απλών προβλημάτων και να προβληματιστούν για τα χαρακτηριστικά τους.

Εφαρμογές Πληροφορικής

Υλικό για το μάθημα

playlist App Inventor II

playlist Alice

Εφ Πληροφορικής Το μάθημα αυτό έχει ως στόχο την εμβάθυνση των γνώσεών σου, την απόκτηση δεξιοτήτων και ικανοτήτων, και τη διαμόρφωση στάσεων που αφορούν στις Εφαρμογές της Πληροφορικής. Το περιεχόμενο του μαθήματος καλύπτει τόσο τις διαχρονικές γνώσεις και ικανότητες όσο και τις νέες, όπως αυτές έχουν προκύψει από τις σύγχρονες εξελίξεις στην Επιστήμη και στην Τεχνολογία της Πληροφορικής. Εξελίξεις που δρουν καταλυτικά και έχουν φέρει αλλαγές σε όλο το φάσμα της ανθρώπινης κοινωνίας και ζωής.

 

Πληροφορική

Εργασίες

ΑεππΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Το μάθημα για την Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον έχει ως σκοπό να αναπτύ­ξουν οι μαθητές αναλυτική και συνθετική σκέψη, να αποκτήσουν ικανότητες μεθοδολογικού χαρακτήρα και να μπορούν να επιλύουν απλά προβλήματα σε προγραμματιστικό περιβάλλον. Το μάθημα έχει ως πρωταρχικό στόχο την ανάπτυξη δεξιοτήτων και ικανοτήτων σχετικών με την αλγοριθμική και την ορθολογική τους χρήση στην καθημερινή ζωή. Πολλές βασικές έννοιες αλγοριθμικής αλλά και προγραμματισμού συνιστούν αναπόσπαστο τμήμα των γενικών γνώσεων και δεξιοτήτων που πρέπει να αποκτήσει ο μαθητής.
ΣΤΟΧΟΙ
Στόχοι του μαθήματος είναι οι μαθητές: – να αναπτύξουν αναλυτική και συνθετική σκέψη – να αποκτήσουν ικανότητες ­μεθοδολογικού χαρακτήρα – να μπορούν να επιλύουν απλά προβλήματα σε προγραμματιστικό περιβάλλον
Απρίλιος 2023
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Σαν σήμερα

17/7/1824: Με εισήγηση του αρχιγραμματέα της ελληνικής επαναστατικής κυβέρνησης, Συνταγματάρχη Ροδίου, συγκροτείται τακτικός ελληνικός στρατός.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση