Ενδιαφέροντα στο Παρίσι

Το ανάκτορο των Βερσαλλιών βρίσκεται 30 χιλιόμετρα έξω από το Παρίσι, στην ομώνυμη πόλη των Βερσαλλιών, η οποία ήταν ήταν πρωτεύουσα της Γαλλίας από το 1682 έως το 1789. Στην αρχή ήταν ένα μικρό, λιτό παλάτι, που όμως μετά το 1660 επεκτάθηκε από το βασιλιά Λουδοβίκο το 14ο, με σκοπό να αποτελέσει ένα από ταπολυτελέστερα παλάτια της Ευρώπης.Πίσω ακριβώς από το ανάκτορο, σε μια έκταση 800 εκταρίων σε τρία επίπεδα, βρίσκονται οι Κήποι των Βερσαλλιών, ένα καταπληκτικό σύνολο, όπου η φύση «υπακούει» σε απόλυτους κανόνες συμμετρίας και η αισθητική «απογειώνεται» σε μια έκρηξη χρωμάτων και σε μια αποθέωση των αισθήσεων.Οι Κήποι των Βερσαλλιών διαμορφώθηκαν το 1680 από τον περίφημο βοτανολόγο, ζωγράφο και αρχιτέκτονα τοπίου Andre le Notre και έφτασαν στη σημερινή τους μορφή μετά από διάφορες επεμβάσεις και επεκτάσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια των αιώνων στο εσωτερικό τους, ενώ όπως και το ανάκτορο αποτελούν δημιούργημα του Λουδοβίκου 14ου.Για την άρδευση των Κήπων χρησιμοποιούσαν την καινοτόμα για την εποχή της «μηχανή Μαρλί», μέσω της οποίας τα νερά του Σηκουάνα διοχετεύονταν σε όλα τα σημεία. 42 χιλιόμετρα διαδρόμων διατρέχουν τους Κήπους, 370 αγάλματα και 55 σιντριβάνια δεσπόζουν ανάμεσα στα δέντρα και τα φυτά, ενώ περίπου 150.000 και πλέον γλάστρες ανανεώνονται κάθε χρόνο έτσι ώστε να έχουν συνέχεια λουλούδια.Οι Κήποι των Βερσαλλιών κοσμούνται από σημαντικά έργα τέχνης, γλυπτά και σιντριβάνια – από τα τελευταία, μάλιστα, ξεχωρίζουν η περίφημη «Κρήνη του Απόλλωνα», που θεωρείται το πιο μεγαλοπρεπές σιντριβάνι των Κήπων, η «Κρήνη της Λητούς» αλλά και το «Μεσημβρινό Παρτέρι», ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι σε όλα τα σιντριβάνια και τα αγάλματα είναι αποτυπωμένη η ελληνική μυθολογία. 

Ο Πύργος του Άιφελ αποτελεί το σύμβολο της πόλης αλλά και ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα αξιοθέατα ανά τον κόσμο. Κατασκευάστηκε από το Γάλλο μηχανικό Γκoυστάβ Ειφέλ για τη Διεθνή Έκθεση του 1889, ο οποίος, μάλιστα, επικρίθηκε πολύ γι’ αυτό το «τερατούργημα», όπως το χαρακτήρισαν στην αρχή οι διανοούμενοι αλλά και η αριστοκρατική τάξη της εποχής. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ποιητής Πολ Βερλαίν… άλλαζε δρόμο για να μην τον βλέπει, ενώ οι ευγενείς τον αποκαλούσαν υποτιμητικά «μια άσχημη και κακόγουστη… ξύστρα για μολύβια»Σήμερα αποτελεί «θέλγητρο» της πόλης και δεν εννοείται Παρίσι… χωρίς τον πύργο του! Η  κατασκευή του ξεκίνησε τον Ιούνιο του 1887 και ολοκληρώθηκε το Μάρτιο του 1889, ενώ είναι εξ ολοκλήρου κατασκευασμένος από μέταλλο και ένα εκατομμύριο καρφιά. Όλο το έργο έχει τη μορφή τετραγωνικής πυραμίδας και το στηρίζουν τέσσερα τετράπλευρα βάθρα, αποτελώντας μια από τις πλέον σταθερές κατασκευές, αφού παρεκκλίνει μόλις 7 εκατοστά με σφοδρό άνεμο!Έχει ύψος 300,51 μέτρα (σ.σ. μαζί με την κεραία της γαλλικής τηλεόρασης φτάνει στα 320,15 μ.), ενώ 700 σκαλοπάτια οδηγούν στον πρώτο όροφο, όπου μπορείτε να δειπνήσετε στο εστιατόριο που υπάρχει εκεί. Στα 274 μ. βρίσκεται ο εξώστης (στον τρίτο όροφο), από όπου η θέα της πόλης είναι καταπληκτική και όταν ο ουρανός είναι καθαρός μπορείτε να δείτε μέχρι και 72 χιλιόμετρα μακριά. Στον τελευταίο όροφο υπάρχουν εργαστήρια μετεωρολογίας και τηλεοπτικών εγκαταστάσεων, ενώ υπάρχει ανελκυστήρας για τους τουρίστες, αφού μέχρι την κορυφή τα σκαλοπάτια είναι περίπου… 1.652! Σημείωση: Το βράδυ αποτελεί μια εντυπωσιακή εικόνα, αφού φωτίζεται με περισσότερα από 292.000 Watt.

Το μουσείο του Λούβρου (Musée du Louvre) είναι ένα από τα μεγαλύτερα, δημοφιλέστερα και παλαιότερα μουσεία τέχνης στον κόσμο. Βρίσκεται στο κέντρο του Παρισιού, στις όχθες του Σηκουάνα και στις αίθουσές του φιλοξενεί 35.000 έργα τέχνης, σε μια έκταση 60.000 τετραγωνικών μέτρων.Ενδεικτικό για το μέγεθος της πλούσιας συλλογής του μουσείου είναι ότι μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό (8%) των αποκτημάτων του εκτίθενται, καθώς το σύνολο της συλλογής του περιλαμβάνει περισσότερα από  445.000 κομμάτια.Το Λούβρο έφτασε στη σημερινή του μορφή περνώντας από διάφορες φάσεις, αφού αρχικά κατασκευάστηκε ως φρούριο του 12ου αιώνα, ενώ τον 14ο αιώνα μετατράπηκε σε παλάτι. Η σημερινή του μορφή ανάγεται στον 15ο αιώνα, όταν κατασκευάστηκε η πρώτη πτέρυγα κατά μήκος του Σηκουάνα, ενώ στην πορεία του χρόνου επεκτάθηκε ακόμη περισσότερο, φτάνοντας στη σημερινή του έκταση.Το Μουσείο του Λούβρου φιλοξενεί περισσότερα από 35.000 εκθέματα ανεκτίμητης αξίας, ενώ αξίζει να αναφέρουμε πως το πρώτο έργο τέχνης που μπήκε στη συλλογή του ήταν ο περίφημος πίνακας της Μόνα Λίζα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι τον 16ο αιώνα. Από τότε μέχρι σήμερα οι συλλογές του περιλαμβάνουν γαλλική ζωγραφική και γλυπτική, ιταλική ζωγραφική και γλυπτική, ολλανδική ζωγραφική, αντικείμενα τέχνης (ρολόγια, έπιπλα, πορσελάνες και ταπετσαρίες), αιγυπτιακές, ελληνικές και ανατολικές αρχαιότητες και την ισλαμική τέχνη.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση