Αεροπλάνο

5 Μαΐου 2016

Το αεροσκάφος είναι όχημα το οποίο μπορεί να πετάει ή να αιωρείται στον αέρα ή γενικότερο στην ατμόσφαιρα ενός πλανήτη. Ένα αεροσκάφος μπορεί να μένει στον αέρα ενάντια στην δύναμη της βαρύτητας είτε εξαιτίας της αρχής του Αρχιμήδη είτε εξαιτίας της άντωσης που προκαλεί ένα φτερό ή σε κάποιες περιπτώσεις από την κάθετη ώθηση από τους κινητήρες αεριώθησης.

Αν και οι βαλλιστικοί πύραυλοι και οι πύραυλοι μπορούν να μετακινούνται μέσα στην ατμόσφαιρα δεν θεωρούνται αεροσκάφη διότι χρησιμοποιούν την ώθηση από τους πυραύλους αντί την αεροδυναμική ως κύριο μέσο άνωσης. Όμως, τα πυραυλοκίνητα αεροσκάφη και πύραυλοι τύπου κρουζ θεωρούνται αεροσκάφη επειδή χρησιμοποιούν την δυναμική άνωση για να μείνουν στον αέρα.

Η ανθρώπινη δραστηριότητα που σχετίζεται με τα αεροσκάφη ονομάζεται αεροπορία. Τα επανδρωμένα αεροσκάφη κατευθύνονται από ένα μέσα στο αεροσκάφος πιλότο, ενώ, αντιθέτως τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατευθύνονται με τηλεχειρισμό ή με υπολογιστές που βρίσκονται πάνω στο αεροσκάφος. Ένα αεροσκάφος μπορεί να ταξινομηθεί με πολλά κριτήρια, όπως το μέσο άνωσης, η ώθηση, η χρήση και άλλα.

Αφήστε μια απάντηση

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων