Δελτίο στην εφημερίδα (Θεσσαλονίκη)

Στο πλαίσιο υλοποίησης Πολιτιστικού προγράμματος οι μαθητές της Γ τάξης του Μουσικού Γυμνασίου Καρδίτσας μετέβησαν στην πόλη της Θεσσαλονίκης στις 26 και 27-03-2013 και πραγματοποίησαν τις εξής επισκέψεις-δραστηριότητες:

(1η μέρα) Στο τμήμα Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, οι μαθητές αρχικά ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις της σχολής και ενημερώθηκαν για τις επαγγελματικές διεξόδους. Στη συνέχεια η καθηγήτρια Ιστορικής Μουσικολογίας με ειδίκευση στη Βυζαντινή Μουσική κ. Αλεξάνδρου Μαρία ετοίμασε μάθημα όπου μεταξύ άλλων οι μαθητές μαζί με φοιτητές έψαλλαν ύμνους από τους χαιρετισμούς, τον ύμνο «τη Υπερμάχω Στρατηγώ», καθώς και «Τω υπερμάχω στρατηγώ» αφιερωμένο στον Άγιο Δημήτριο προστάτη της Θεσσαλονίκης.

Κατόπιν ο κ Καϊμάκης Ιωάννης, καθηγητής Ιστορικής Μουσικολογίας με ειδίκευση στην Εθνολογία, παρουσίασε φοιτητές της ομάδας «Μουσικό Πολύτροπο». Η ομάδα αυτή συλλέγει δημοτικά τραγούδια από αυθεντικούς εκτελεστές με ηχογραφήσεις που γίνονται επιτόπου. Από τα τραγούδια αυτά επιλέγονται ορισμένα που προσφέρονται για εκμάθηση με τον παραδοσιακό τρόπο (δηλ. μόνο με το αυτί, χωρίς την μεσολάβηση της μουσικής σημειογραφίας). Τα τραγούδια αυτά οργανώνονται τελικά σε κάποια σκηνική παρουσίαση, κάθε φορά με διαφορετική θεματική.

Έτσι για περίπου μία ώρα μας προσέφεραν δείγματα της δουλειάς τους, με τους μαθητές μας να συμμετέχουν στο μουσικό αλλά και στο χορευτικό μέρος.

(2η μέρα) Στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας συναντήθηκαν με τον  κ Ράπτη Κωνσταντίνο, Λέκτορα  στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης οποίος μας ξενάγησε στο χώρο του Πανεπιστημίου.

Επίσης οι μαθητές επισκέφθηκαν τον χώρο ηχοληψίας (studio) του Πανεπιστημίου, εξοπλισμένο με τον πλέον σύγχρονο εξοπλισμό και ενημερωθήκαν για τις βασικές αρχές και τα μυστικά της ηχοληψίας τόσο για τις ηχογραφήσεις σε studio, όσο και για τις ηχογραφήσεις σε συναυλίες.

Κατόπιν οι μαθητές χωρίστηκαν ανάλογα με την μουσική τους ειδικότητα και είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μαθήματα φοιτητών.

Επίσκεψη – ξενάγηση στον ιστορικό Λευκό Πύργο, ο οποίος ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό με νέα μόνιμη έκθεση, αφιερωμένη στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Η έκθεση, που οργανώθηκε από το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, παρουσιάζει με συνοπτικό τρόπο όψεις της ιστορίας της Θεσσαλονίκης διαχρονικά, με στόχο να κεντρίσει το ενδιαφέρον των επισκεπτών να γνωρίσουν καλύτερα την πόλη, τα μνημεία και τα θεματικά μουσεία της.

Αξίζει να αναφερθεί ότι :

α) Υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από όλους τους Πανεπιστημιακούς φορείς για συνεργασία και για υλοποίηση κοινών δραστηριοτήτων με το Μουσικό Σχολείο Καρδίτσας

β) Ο μικρός και ευέλικτος αριθμός μαθητών /τριών (18) επέτρεψε την μετάβασή με τρένο και την μετακίνηση στο διήμερο της παραμονής τους στην πόλη της Θεσσαλονίκης με την αστική συγκοινωνία.

Τον σχεδιασμό και υλοποίηση του προγράμματος έχουν οι καθηγητές κ. Βλάστος Αιμίλιος, Μαθηματικός, κ. Ντερέκας Γιώργος, Πληροφορικός, οι οποίοι και συνόδεψαν τους Μαθητές στη διήμερη εκδρομή.

Σχετικά με Αιμίλιος Βλάστος

Βλάστος Αιμίλιος
Μαθηματικός (Α.Π.Θ.), Επιμορφωτής στις ΤΠΕ (ΠΑΚΕ Βόλου), μεταπτυχιακές σπουδές στα Μαθηματικά (ΕΑΠ)


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Εκδρομές. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *