ΞΕΝΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Νοέμβριος 25, 2015

Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΓΙΟΡΤΗΣ

Κάτω από: Γενικά —— ξενίδης ιωάννης @ 6:45 μμ

 

20150919_091305

Κατά τη σημερινή ημέρα θα πρέπει να συζητήσουμε με τα παιδιά για το περιεχόμενο της πρόσκλησης που θα δοθεί στους γονείς. Οι στόχοι σε μια τέτοια δραστηριότητα θα μπορούσαν να είναι οι εξής:

– Να ακούσουν τα παιδιά την λέξη «πρόσκληση» και να μάθουν το σκοπό που αυτή εξυπηρετεί

-Να καταλάβουν ότι μια πρόσκληση είναι ένα σύνολο λέξεων-προτάσεων που συνιστούν κείμενο

-να διατυπώσουν τις σκέψεις τους και να προτείνουν λέξεις ή και μεγαλύτερες προτάσεις που θα συμπεριληφθούν στο κείμενο της πρόσκλησης

-να αντιληφθούν την δομή της πρόσκλησης(μια πρόσκληση ενημερώνει για το είδος της εκδήλωσης, το μέρος που θα πραγματοποιηθεί αυτή η εκδήλωση και την ακριβή ημερομηνία και ώρα)

ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ: Τα παιδιά είναι συγκεντρωμένα στην παρεούλα. Η ομιλία και η προσπάθεια να εισάγω τα παιδιά σε καταστάσεις προβληματισμού γίνεται με συνεχείς διακοπές, εξαιτίας των υποδείξεων για ησυχία και προσοχή. Με δυσκολία ακούγονται τα παιδιά εκείνα που θέλουν να συμμετέχουν στην διαμόρφωση του περιεχομένου της πρόσκλησης. Αρχικά,συζητάμε και αναφερόμαστε σε αυτό που είναι οι προσκλήσεις.Υπερτονίζουμε την επικοινωνιακή πρόθεση της ομάδας και την ανάγκη να ενημερώσουμε τους γονείς για την πραγματοποίηση της παράστασης. Το ΝΑ10 διατυπώνει την πρόταση «Πηγαίνει ένας άνθρωπος να δώσει λεφτά στο φτωχικό σπίτι». Ακούγονται μερικές λέξεις όπως «φαγητό», «σπίτι». Το ΝΑ1 λέει την πρόταση που θα περιμέναμε: «Ελάτε στην γιορτή του 8ου ολοήμερου νηπιαγωγείου». Θέτουμε τον προβληματισμό»Αρκεί κάτι τέτοιο για να καταλάβουν οι γονείς;» Το ΝΑ2 κάτι καταλαβαίνει και ψελλίζει με ερωτηματικό ύφος: «Να πάμε στο σχολείο;». Το ΝΑ10 καταλαβαίνει και λέει «θέατρο, 2015». Εδώ ,λοιπόν, έχουμε μια προσπάθεια από μέρους των παιδιών να προσδιορίσουν τον χώρο και τον χρόνο. Τα παιδιά ΝΑ1 και ΝΚ3 συμπληρώνουν με τις ερωτήσεις «ποιά ημέρα;» και «ποιά ώρα;».Εδώ, πρέπει να ορίσουμε την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου ως ημερομηνία για την γιορτή. Σε όλα αυτά, συμπληρώνουμε και την ώρα οκτώ ως έναρξη της γιορτής. Η πρόσκληση θα πρέπει να ενημερώνει και για το θέμα της παράστασης που είναι η Φτώχεια και η Αφθονία. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, προκύπτουν και άλλες σκέψεις που γίνονται προτάσεις που θα ενταχθούν στο κείμενο της πρόσκλησης. Χαρακτηριστικά, «Πάρτε θέση για να απολαύσετε την παράσταση» και » Σας παρακαλούμε, τα κινητά τηλέφωνα να μην ακούγονται». Όλα αυτά που ειπώθηκαν στη συζήτηση καταγράφονται και θα αποτελέσουν το περιεχόμενο της πρόσκλησης.

Αφήστε μια απάντηση

©2019 ΞΕΝΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων