ΞΕΝΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Δεκέμβριος 18, 2012

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ 2012

Κάτω από: Γενικά —— ξενίδης ιωάννης @ 8:53 μμ

Αρχικά θα παραθέσω κάποια σύντομα επεξηγηματικά σχόλια που θα δείξουν την πορεία,το ιδεολογικό υπόβαθρο και τα ερεθίσματα για την οργάνωση της γιορτής. Θα μπορούσαν να δοθούν όλα αυτά στους γονείς και στους συγγενείς που παρευρίσκονται στην γιορτή. Στην συνέχεια παραθέτω το προλογικό σημείωμα της γιορτής.

 

ΤΟ ΕΡΕΘΙΣΜΑ ΤΗΣ ΓΙΟΡΤΗΣ


Όταν αποφασίζουμε τον τρόπο οργάνωσης και το περιεχόμενο μιας γιορτής, λαμβάνουμε υπόψη την πραγματικότητα και τα ερεθίσματα του περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε. Ωστόσο, ο άνθρωπος που δεν έχει σπίτι να μείνει δεν είναι απλά ένα περιβαλλοντικό ερέθισμα αλλά μια ντροπή για την οργανωμένη κοινωνία των συνανθρώπων του.

 

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ


Η μη κυβερνητική οργάνωση «Κλίμακα» διεξήγαγε από τον Σεπτέμβριο του 2011 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2012 έρευνα στην οποία επιβεβαιώνεται η αυξητική τάση του αριθμού των ανθρώπων που δεν διαθέτουν στέγη. Η έρευνα διεξήχθη σε σύνολο 214 αστέγων.

 

ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΩΝ ΑΣΤΕΓΩΝ


Σύμφωνα με την έρευνα, ένας στους πέντε άστεγους έχει υψηλό μορφωτικό επίπεδο. Το 40% από το σύνολο των 214 έχει καλό μορφωτικό επίπεδο. Οι άστεγοι προέρχονται από τομείς επαγγελμάτων που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση. Ελεύθεροι επαγγελματίες, εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού, ναυτικοί και απασχολούμενοι στον κατασκευαστικό κλάδο, είναι αυτοί που αποκαλούνται στις μέρες μας νέο-άστεγοι.

 

ΠΩΣ ΖΟΥΝΕ ΟΙ ΑΣΤΕΓΟΙ


Οι άστεγοι ζούνε χάρη στην αλληλεγγύη των ενεργών πολιτών. Η κρατική μέριμνα είτε απουσιάζει είτε εμφανίζεται υποτονική. Οι άστεγοι συνωστίζονται σε συσσίτια και λαμβάνουν μικρά χρηματικά βοηθήματα από τον κόσμο που συγκινείται με το δράμα τους. Όσο και αν ακούγεται παράξενο, η τροφή και το ντύσιμο είναι προβλήματα που ιεραρχούνται πιο κάτω από την έλλειψη χώρων για την υγιεινή και φροντίδα του σώματός τους. Οι άστεγοι κοιμούνται σε μεγάλα χαρτόκουτα, στα παγκάκια τους θερινούς μήνες και στα νοσοκομεία τους χειμερινούς, στα αυτοκίνητα και σε εγκαταλελειμμένα σπίτια. Έχουν σοβαρό έλλειμμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Κυριολεκτικά, η ζωή τους βρίσκεται κάθε μέρα σε κίνδυνο!

 

ΠΩΣ ΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΣΤΕΓΟΙ

 

 

Νιώθουν φοβισμένοι γιατί έχουν χάσει τα πάντα.Νιώθουν ανασφάλεια γιατί δεν γνωρίζουν τι θα τους συμβεί στο μέλλον.

Το μέλλον τους το φαντάζονται δυσοίωνο. Δηλώνουν απαισιόδοξοι!

 

«ΖΩΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ»(τίτλος άρθρου στην Εφημερίδα των Συντακτών)


Σύμφωνα με την έρευνα, οι άστεγοι υπολογίζονται σε 20 χιλιάδες. Οι μισοί από αυτούς ζούνε στην Αθήνα. Περίπου, 3,4 εκατομμύρια Έλληνες ζούνε κάτω από το όριο της φτώχειας. Αρκετοί από αυτούς, ζούνε με την διαρκή απειλή της έξωσης ένεκα των δανείων που δεν μπορούν να αποπληρώσουν. Άλλοι ζούνε σε ακατάλληλα κτίρια. Στην Ισπανία οι αστυνομικοί και οι κλειδαράδες αρνούνται να εκτελέσουν εντολές έξωσης. Το μέλλον είναι ζοφερό καθώς οι άστεγοι προβλέπεται να αυξηθούν.

 

ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ


Το παραμύθι «Το κοριτσάκι με τα σπίρτα» αποτελεί ένα έξοχο δείγμα μιας ζωής που αργοπεθαίνει στον δρόμο. Το τραγικό γεγονός βιώνεται στο έπακρο γιατί αφορά ένα ορφανό κοριτσάκι που ποτέ δεν θα έχει την ευτυχία να παίξει, να χορτάσει την πείνα του και να ζήσει μαζί με τους γονείς του σε ένα ζεστό σπίτι. Ο συγγραφέας Χανς Κρίστιαν Άντερσεν θέλει το παιδί να πεθαίνει μέσα στο κρύο!

 

ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΑΝΤΕΡΣΕΝ


Στο ένθετο της εφημερίδας Καθημερινή «Επτά Ημέρες»(11/9/2005) η επικ. καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αιγαίου, Μαριάνθη Καπλάνογλου γράφει: «Στα παραμύθια του Άντερσεν η παιδικότητα είναι πολύ συχνά συνδεδεμένη με τον θάνατο, οι ήρωες του που είναι συχνά παιδιά, πεθαίνουν για να ξεφύγουν από μια σκληρή πραγματικότητα. Αν λοιπόν η παιδικότητα είναι μια εύθραυστη εφήμερη κατάσταση, που γρήγορα χάνεται, τα παιδιά των παραμυθιών του Άντερσεν πεθαίνουν αντί να μεγαλώσουν(…)

 

ΤΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΣΤΟΝ ΑΝΤΕΡΣΕΝ


Η Παναγιώτα Γουλά γράφει στις «Επτά Ημέρες»(11/9/2005):
Το θέμα «διαφορετικότητα» είναι από τα αγαπημένα του Άντερσεν, γιατί βίωσε ο ίδιος τον εξοστρακισμό που επιφυλάσσει η κοινωνία σε άτομα που δεν μπαίνουν στα καλούπια της πλειοψηφίας(…)

 

Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ


Το παραμύθι του Άντερσεν προσφέρεται ως το πλέον κατάλληλο για την ανάπτυξη της έννοιας της διαφορετικότητας. Ένα κορίτσι που είναι άστεγο, πεινασμένο, φτωχό και ορφανό δεν είναι κάτι που συναντούμε συχνά.
Θελήσαμε να παρέμβουμε και να τροποποιήσουμε το άσχημο τέλος του παραμυθιού.

 

Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ


Το όνειρο στο κοριτσάκι με τα σπίρτα διαρκεί όσο και η φλόγα αυτού του σπίρτου! Να στο Όνειρο οι παγωμένες Χιονούλες του Δεκεμβρίου, τα λαμπερά Αστέρια στη γιορτινή Νύχτα, τα σκανταλιάρικα Καλικαντζαράκια και οι Άγγελοι που φέρνουν τις χαρμόσυνες ειδήσεις. Να και ο Μουσικός με το ακορντεόν που ομορφαίνει τη ζωή μας. Να και το Ζευγάρι των Πλουσίων που νιώθει συγκίνηση από το αληθινό δράμα του μικρού Κοριτσιού. Το κοριτσάκι με τα σπίρτα δεν πεθαίνει στην ιστορία μας αλλά υιοθετείται από την οικογένεια!

 

Η ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΡΟΛΩΝ


Το κοριτσάκι με τα σπίρτα υποδύθηκε η………………..

Αφηγητές της ιστορίας υπήρξαν οι:
……………………………………………
Το ζευγάρι των πλουσίων έπαιξαν οι ………………………………….

Ο μουσικός ήταν:
………………………….

Οι παγωμένες Χιονούλες ήταν:
……………………..

Η Νύχτα ήταν:
………………………….

Η ομάδα των Αστεριών:
………………………………

Τα σκανταλιάρικα καλικαντζαράκια ήταν:
………………………………………..

Οι άγγελοι ήταν:
………………………………………..

Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΟΥ ΔΟΘΗΚΕ ΣΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

(Εδώ μπορείτε να βάλετε την πρόσκληση που φτιάξατε μαζί με τα παιδιά και ενημερώνετε τους γονείς για την ημερομηνία και τον χώρο πραγματοποίησης της γιορτής)

Παρακάτω το σύντομο εισαγωγικό σημείωμα που εκφωνήθηκε λίγο πριν την γιορτή:

 

ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗΣ ΓΙΟΡΤΗΣ 2012-2013

 

Η ζωή είναι κύκλος. Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Μετά από μια μεγάλη περίοδο υλικής ευδαιμονίας επανεμφανίζονται οι άνθρωποι που ψάχνουν στα σκουπίδια, οι άστεγοι που δεν έχουν σπίτι να μείνουν, οι ζητιάνοι, οι άρρωστοι και όλη αυτή η στρατιά των κοινωνικά αποκλεισμένων. Μέσα σε τέτοιες κοινωνικές συνθήκες γεννήθηκε το 1805, σε μια πόλη της Δανίας, ο μεγάλος παραμυθάς Χάνς Κρίστιαν Άντερσεν. Είναι γιος φτωχού μπαλωματή και μιας πλύστρας. Τα παιδικά του βιώματα δεν είναι ευχάριστα. Στα έντεκα χρόνια πεθαίνει ο πατέρας του και η μητέρα βρίσκει παρηγοριά στο αλκοόλ. Κατά καιρούς, ζητιανεύει. Λέγεται πως η ζωή της μητέρας του αποτέλεσε για τον Άντερσεν το ερέθισμα για τη συγγραφή του παραμυθιού «Το κοριτσάκι με τα σπίρτα».

Οι αντιξοότητες της ζωής δεν πτοούν τον μικρό Άντερσεν. Δείχνει ιδιαίτερο ζήλο στην εκμάθηση των γραμμάτων. Τα πρώτα του γράμματα τα μαθαίνει σε σχολείο για απόρους. Στα 17 χρόνια έχει για συμμαθητές του παιδιά δέκα και δώδεκα χρονών. Στα 23 του χρόνια εγγράφεται στο Πανεπιστήμιο. Κάλλιο αργά παρά ποτέ!

Κατά βάθος, ο Άντερσεν ξέρει ότι η γραφή θα τον σώσει. Μέσα από τα παραμύθια διοχετεύει έντεχνα τις κρυφές του επιθυμίες, τις εσωτερικές ανάγκες που δεν ικανοποιήθηκαν ποτέ και όλα τα συναισθήματα που γεννήθηκαν μέσα σε ένα οικογενειακό περιβάλλον στο οποίο βασίλευε η σιωπή.

Η έμφυτη κλίση του στη συγγραφή παραμυθιών τον κάνει διάσημο. Περνάει μεγάλο μέρος της ζωής του στα σπίτια φίλων. Τα παραμύθια που γράφει τα διαβάζει στα παιδιά και παρατηρεί τις αντιδράσεις τους. Η φήμη του είναι τόσο μεγάλη που τον προσκαλούν οι βασιλιάδες στα ανάκτορά τους. Τού αρέσει η αριστοκρατική ζωή αλλά αγαπάει τους φτωχούς, τους ανήμπορους και τους κατατρεγμένους. Στις 175 ιστορίες του περνάει το μήνυμα ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα να ζουν τη δική τους ζωή.

Το κοριτσάκι με τα σπίρτα είναι μια ιστορία ενάντια στον εφησυχασμό. Ένα πεινασμένο, ρακένδυτο και παγωμένο κοριτσάκι πεθαίνει μπροστά στα απαθή και αδιάφορα βλέμματα των ανθρώπων που ευημερούν. Η ιστορία δεν έχει ευτυχή κατάληξη. Αν και ο συγγραφέας δεν επιθυμούσε να του αλλάζουν την θλιμμένη ιστορία, εντούτοις, ο κόσμος το διασκεύασε σε χαρούμενες παραλλαγές. Μια τέτοια διασκευή επιχειρήσαμε κι εμείς επιδεικνύοντας τον μεγαλύτερο δυνατό σεβασμό στο πρωτότυπο κείμενο.

Ο Άντερσεν γράφει κάπου: «Τα παραμύθια είναι περήφανα. Έρχονται όταν τους αρέσει». Με παρόμοιο τρόπο, η σημερινή παράσταση πραγματοποιείται επειδή εσείς, οι γονείς των παιδιών οι παππούδες κι οι γιαγιάδες, νιώθετε περήφανοι για τα παιδιά σας! Αξίζει σε όλα αυτά τα παιδιά ένα θερμό χειροκρότημα που κουράστηκαν αλλά και απόλαυσαν τις πρόβες από την όλη διαδικασία οργάνωσης της γιορτής!

Αφήστε μια απάντηση

©2019 ΞΕΝΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων