ΞΕΝΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Ιούνιος 4, 2012

ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗΣ ΓΙΟΡΤΗΣ, 2012

Κάτω από: Γενικά —— ξενίδης ιωάννης @ 3:31 μμ

ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗΣ ΓΙΟΡΤΗΣ

Το 1907 λειτουργεί ο πρώτος κινηματογράφος στην Αθήνα.

Εφτά χρόνια αργότερα δημιουργείται η ΑΣΤΥ ΦΙΛΜ ,εταιρεία παραγωγής ταινιών.

Το 1932 προβάλλεται η πρώτη ομιλούσα ταινία «Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας».

Το 1939 δημιουργείται η ΦΙΝΟΣ ΦΙΛΜ που αποτελεί τον προάγγελο των εξελίξεων στον χώρο του ελληνικού κινηματογράφου.

Αν θέλαμε να μιλήσουμε για την ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου θα μιλούσαμε για τις χρυσές δεκαετίες του 1950 και του 1960. Τότε, γυρίζονται φίλμ όλων των ειδών και γίνονται μερικά απίστευτα ρεκόρ εισιτηρίων. Το 1960 ξεκινάει το φεστιβάλ κινηματογράφου της θεσσαλονίκης που ενισχύει τις προσπάθειες των ηθοποιών μέσα από τον θεσμό των βραβείων. Με λιγοστές οικονομικές απολαβές οι ηθοποιοί δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους. Η φτώχεια δεν εμποδίζει την παραγωγή εξαιρετικών ταινιών που προβάλλονται αδιαλείπτως μέχρι και τις ημέρες μας. Οι ηθοποιοί γνωρίζουν πως τα φιλμ από τις ταινίες είναι ακριβά και δεν έχουν την πολυτέλεια να παίζουν και να ξαναπαίζουν τις σκηνές. Πρέπει να αναπαραστήσουν μεμιάς τους ρόλους τους ώστε να μειώσουν το κόστος της παραγωγής. Πολλές φορές συμβαίνει κάποιοι χαρισματικοί ηθοποιοί να μην τηρούν αυστηρά τα σενάρια και να αυτοσχεδιάζουν. Οι στιγμές του αυτοσχεδιασμού αποτελούν κορυφαίες στιγμές των παλιών ελληνικών ταινιών.

Διαλέξαμε και διασκευάσαμε 8 ελληνικές ταινίες που θεωρούμε αντιπροσωπευτικές του παλιού ελληνικού κινηματογράφου.

Στον «Πράκτωρ ΘΟΥ ΒΟΥ» οι πράκτορες εκπαιδεύονται τραγουδώντας!

Στην ταινία «ΤΗΣ ΚΑΚΟΜΟΙΡΑΣ» βλέπουμε την καθημερινή τριβή στην σχέση του υπαλλήλου με τον εργοδότη του.Ο υπάλληλος ονειρεύεται να παντρευτεί και να κάνει μια καλή οικογένεια.

Στην ταινία «ΠΑΡΙΖΙΑΝΑ» μια μοδίστρα έχει να αντιμετωπίσει τις ιδιοτροπίες μιας πελάτισσάς της.

Στην ταινία «ΛΑΤΕΡΝΑ, ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΦΙΛΟΤΙΜΟ» οι περιπλανώμενοι μουσικοί μερακλώνουν τον κόσμο στα πανηγύρια.

Στην ταινία «Η ΔΕ ΓΥΝΗ ΝΑ ΦΟΒΕΙΤΑΙ ΤΟΝ ΑΝΤΡΑ» ο γάμος δεν είναι αγώνας ταχύτητας αλλά αγώνας αντοχής. Όποιος δεν αντέχει, εγκαταλείπει.

Στην αριστουργηματική ταινία «ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΞΑΝΑΡΧΟΝΤΑΙ» η ιδεολογική σύγχυση και η αδυναμία ουσιαστικής επικοινωνίας έχουν διαχρονική αξία.

Στην ταινία «ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΦΙΛΟΤΙΜΟ» ο βουλευτής Μαυρογιαλούρος προδίδεται από τους έμπιστους συνεργάτες του. Η ταινία μας δείχνει πως ένας βουλευτής έχει μεγάλες ευθύνες για την επιλογή των συνεργατών του.

Τέλος, στην ταινία «ΚΑΤΙ ΝΑ ΚΑΙΕΙ» βλέπουμε τις φιλοδοξίες νέων ανθρώπων για φήμη, δόξα και πολλά λεφτά. Ο ενθουσιασμός της νεότητας που είναι ικανός για τα καλύτερα και τα πιο σπουδαία.

Για τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο δεν μπορούν να ειπωθούν πολλά λόγια. Οι ταινίες έχουν διαπαιδαγωγήσει γενιές Ελλήνων και έχουν γίνει κοινό βίωμα. Είναι σαν μικρά διαμάντια που λάμπουν μέσα στις ψυχές όλων αυτών που έμαθαν να ζουν μέσα στην ανέχεια.

Κάθε γιορτή είναι παραπάνω εργασία και κόπος για τα παιδιά. Ελπίζουμε πως στο τέλος της γιορτής τα παιδιά θα ανταμειφθούν μέσα από την χαρά της συμμετοχής και το θερμό χειροκρότημά σας.

Ευχαριστούμε όλους για την παρουσία σας.

Αφήστε μια απάντηση

©2019 ΞΕΝΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων