ΞΕΝΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Φεβρουάριος 29, 2012

ΑΛΛΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΜΟΡΦΗ

Κάτω από: Γενικά —— ξενίδης ιωάννης @ 4:27 μμ

Το κουβεντολόι και οι ψυχολογικές παρατηρήσεις από τηλεοράσεως είναι ένας καλός τρόπος για να αυξάνουν την πελατεία τους οι ψυχολόγοι. Πολλοί που σκέφτονται να επισκεφτούν τους επαγγελματίες της ψυχικής υγείας θα υπολογίσουν πολύ την τηλεοπτική παρουσία ενός ψυχολόγου στον οποίο θέλουν να απευθυνθούν!

Ακούγοντας τους τηλεοπτικούς ψυχολόγους-υπάρχει κι αυτή η κατηγορία- δεν γίνεσαι σοφότερος. Τις προάλλες, μια ψυχολόγος απέφευγε όπως ο διάολος το λιβάνι την λέξη τιμωρία. Η κυρία προτιμούσε να μιλάει για «φυσική συνέπεια των πράξεων» ενός παιδιού που έχει συμβεί να συμπεριφέρεται κατά τρόπο μη αποδεκτό. Αν το παιδί αποσύρεται στο δωμάτιο και μένει μόνο του για να κατανοήσει το λάθος, αυτό ονομάζεται από την ειδικό  «φυσική συνέπεια» και όχι τιμωρία -παρεμπιπτόντως, ο Ράσελ άφηνε την πόρτα του δωματίου ανοιχτή για να μπορεί οποιαδήποτε στιγμή το παιδί να επιστρέφει στους γονείς του.

Γράφοντας τα παραπάνω, θυμήθηκα  θητεία και στρατιωτικό λεξιλόγιο από το οποίο είχε απαλειφτεί η λέξη «απαγορεύεται» και είχε αντικατασταθεί από το «δεν προβλέπεται»! Στην  προσπάθεια μας  να εκσυγχρονιστούμε, λέω εγώ,  αλλάξαμε τις λέξεις αφήνοντας αμετάβλητη την ουσία των πραγμάτων. Σάμπως, έτσι δεν συμβαίνει πάντα;

Αφήστε μια απάντηση

©2021 ΞΕΝΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων