“…και τι τα χρειαζόμαστε αυτά κυρία?”

9798341-pretty-young-college-student-writing-on-the-chalkboard-blackboard-during-a-math-class-shallow-dof-coΑυτή είναι η συνήθης ερώτηση με την οποία έρχεται αντιμέτωπος ένας καθηγητής Μαθηματικών μέσα στη σχολική τάξη.Απαντήσεις υπάρχουν πολλές αλλά οι έφηβοι σπανίως πείθονται με λόγια και ειδικά όταν αυτά προέρχονται από γονείς ή εκπαιδευτικούς. Το οξύμωρο είναι ότι αν ρωτήσεις τους μαθητές αν θεωρούν τα μαθηματικά σημαντικά απαντούν θετικά. Εντούτοις αμφισβητούν τη χρησιμότητά τους! Σε πρόσφατη δημοσκόπηση για το εκπαιδευτικό σύστημα σε ερώτηση που αφορούσε το ποια μαθήματα θεωρούν οι ερωτώμενοι απαραίτητα να διδάσκονται στα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τα Μαθηματικά ήταν πρώτα με ποσοστό 91% περίπου (αν ρωτούσαν και γιατί θα είχε περισσότερο ενδιαφέρον!) . Πού λοιπόν είναι το πρόβλημα; Οφείλεται μόνο στην δυσκολία του αντικειμένου η οποία είναι γενικά παραδεκτή; Τι μπορούμε να κάνουμε τελικά;;;… είναι μερικά από τα ερωτήματα που συχνά απασχολούν και περισσότερο όταν βρισκόμαστε στην υποχρεωτική εκπαίδευση.17348376-a-young-boy-is-sitting-on-a-big-with-different-science-math-and-physics-icons-around-him-on-a-white-
Ένας τρόπος προσέγγισης των μαθηματικών του γυμνασίου (ίσως και του δημοτικού γιατί εκεί έχει της ρίζες της αυτή η αποστροφή των μαθητών προς το αντικείμενο) είναι να τα συνδέσουμε με καταστάσεις της καθημερινότητας και να κάνουμε προφανή την χρησιμότητά τους. Με αυτό το πνεύμα θα ακολουθήσουν δημοσιεύσεις με θέμα “καθημερινά μαθηματικά”.
Όπως διάβασα κάπου “Math teachers are always searching for meaningful math lessons for their students and students are always searching for the meaning of Math”… αυτούς τους τρόπους θα ψάξουμε κι εμείς.