line_semi-circle_background_patterns_82323_3840x2160

1η Απριλίου: 7 από τα πιο διάσημα πρωταπριλιάτικα ψέματα

Η μηχανή που έλυσε το πρόβλημα της παγκόσμιας πείνας

Το 1878, η αμερικάνικη εφημερίδα “Graphic”, έναν χρόνο μετά την ανακάλυψη του φωνογράφου από τον Τόμας Έντισον, ανακοινώνει πως ο εφευρέτης “έκανε και πάλι το θαύμα του”, υποστηρίζοντας ότι δημιούργησε μία εντυπωσιακή μηχανή που “μετατρέπει το χώμα σε δημητριακά και το νερό σε κρασί, με μία μόνο κίνηση”.

Πώς γίνονται τα μακαρόνια; Μα, φυτρώνουν στα δέντρα φυσικά

Το 1957 το BBC (το οποίο, όπως θα διαπιστώσετε, βρίσκετε πίσω από πολλά κορυφαία Πρωταπριλιάτικα ψέματα) χτύπησε με μία καλοστημένη φάρσα. Μέσω της εκπομπής Panorama, παρουσίασε ρεπορτάζ για τους Ελβετούς αγρότες οι οποίοι μάζευαν από δέντρα τη σοδειά του σπαγγέτι για τη χρονιά, λες και ήταν το φυσιολογικότερο πράγμα στον κόσμο.

Όταν οι άνθρωποι πείστηκαν ότι πετούσαν

Σχεδόν εκατό χρόνια μετά τη φοβερή φάρσα της “Graphic”, το 1976, ο Βρετανός αστρονόμος Πάτρικ Μουρ, μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC, ανακοίνωσε κάτι σχεδόν εξίσου μοναδικό και φαινομενικά απίστευτο: η βαρύτητα στη Γη θα εξαφανιζόταν για μερικά δευτερόλεπτα.

Το Big Ben έγινε ψηφιακό

Το 1980, το BBC ξαναχτύπησε, ανακοινώνοντας ότι το “Big Ben”, το διασημότερο ρολόι στον κόσμο, θα έμπαινε σε μία νέα εποχή και θα ξεκινούσε να λειτουργεί με ψηφιακό μηχανισμό, καθώς κρίθηκε ότι έπρεπε να ακολουθεί τους ρυθμούς της εποχής και να δείχνει με μεγαλύτερη ακρίβεια την ώρα.

Ο Αστερίξ είναι αληθινό πρόσωπο

Οι συντάκτες του Independent, έκλεψαν λίγη από την “Πρωταπριλιάτικη λάμψη” των συναδέλφων τους του BBC, το 1993, σκαρφιζόμενοι κι εκείνοι, ένα εντυπωσιακό ψέμα, το οποίο μπορεί να μην είχε σκέλος που απαιτούσε τη συμμετοχή του κοινού, αλλά έγινε πιστευτό από πάρα πολλούς αναγνώστες. Τι έκανε ακριβώς ο Independent; Δημοσίευσε ρεπορτάζ για την ανακάλυψη του χωριού του Αστερίξ, ακριβώς στην περιοχή που το τοποθετούσαν οι ιστορίες του Ρενέ Γκοσινί. Το αφιέρωμα ήταν λεπτομερές, κάνοντας αναφορές, μεταξύ άλλων, στην εύρεση νομισμάτων τα οποία απεικόνιζαν αγριογούρουνα καθώς και πολλών μενίρ.

Η φάρσα του ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού

Σε παρόμοια μονοπάτια με τον Independent περπάτησε δύο χρόνια αργότερα, το 1995, το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο τίμησε την Πρωταπριλιά με ένα “δυνατό” ψέμα, “παίζοντας” λίγο με την περηφάνια των Ελλήνων για την ιστορία τους και την προσφορά των προγόνων τους στον σύγχρονο πολιτισμό. Σύμφωνα με ανακοίνωση, τότε, του Υπουργείου, είχε ανακαλυφθεί ο τάφος του Σωκράτη κοντά στην Ακρόπολη. Μάλιστα, στα πέριξ του τάφου του σπουδαίου φιλοσόφου, έλεγε το επίσημο ανακοινωθέν, βρέθηκε και βάζο με υπολείμματα του κώνειου το οποίο είχε πάρει πριν πεθάνει ο μεγάλος στοχαστής. Η είδηση ήταν τόσο καλοφτιαγμένη, ώστε κατάφερε να φτάσει μέχρι τα ξένα ΜΜΕ.

Χαρίζεται χρυσάφι σε όποιον προλάβει

Η τελευταία φάρσα σε αυτήν τη λίστα, προέρχεται από έναν τοπικό σταθμό της Βαλτιμόρης των ΗΠΑ, η οποία ωστόσο ήταν τόσο επιτυχημένη, ώστε να κερδίζει επάξια τη θέση της δίπλα στις κορυφαίες που προηγήθηκαν, καθώς σήκωσε σχεδόν μία ολόκληρη πόλη στο πόδι. Ήταν το 1998, όταν οι παρουσιαστές του ραδιοσταθμού ανακοίνωσαν ότι στο παλιό ιστιοπλοϊκό πλοίο Constellation, το οποίο ήταν χρόνια αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Βαλτιμόρης, βρέθηκαν χιλιάδες χρυσά νομίσματα σε ένα σεντούκι. Η ανακοίνωση, μάλιστα, ανέφερε ότι η Επιτροπή Αποκατάστασης του πλοίου είχε αποφασίσει να τα μοιράσει στους κατοίκους της πόλης, σε ένδειξη εκτίμησης.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση