Καλή Σχολική Χρονιά!

«Φθινοπωρούλη και εσύ εδώ»

Μία καινούρια σχολική χρονιά ξεκίνησε! Μαζί, ξεκινάει και ένα καινούριο ταξίδι…!

Πρώτη εβδομάδα: 

Παλιοί και νέοι μαθητές γνωρίστηκαν, έπαιξαν στις γωνιές και τα παιχνίδια, συζήτησαν ιστορίες από το καλοκαίρι και συμμετείχαν σε πλήθος δραστηριοτήτων.

Δραστηριότητα-Κατασκευή Γνωριμίας

Μιλήσαμε για το φθινόπωρο, τις εποχές του φθινοπώρου και τους μήνες. Τον καιρό και τη βροχή…Μάλιστα, ψάξαμε και μάθαμε και για το ταξίδι του σταγονούλη. Πως δημιουργείται πραγματικά η βροχή;;

Μία κατασκευή που εμπνευστήκαμε απο https://gr.pinterest.com/pin/492440540484539829/

Πως δημιουργείται πραγματικά η βροχή;

Η βροχή δημιουργείται απο πολλές πολλές σταγόνες. Σταγόνες που ταξιδεύουν σε όλο τον πλανήτη. Ο πλανήτης μας εχει πολύ νερό το οποίο το βρίσκουμε σε διαφορετικά μέρη. Ξέρετε κανένα; Μα φυσικά! Η θάλασσα, το ποτάμι, η λίμνη αλλά και ο καταρράκτης έχει πολύ νερό. Επομένως, έχει και πολλές πολλές σταγόνες. Οι σταγόνες λοιπόν αυτές ταξιδεύουν παντού, σε όλα τα μέρη και ποτέ μα ποτέ δεν βαριούνται. Όμως, έχουν και ένα μυστικό που τόσο καιρό δεν μας το λένε. Οι σταγόνες αλλάζουν μορφές, μετατρέπονται σε υγρή μορφή (διατηρούν δηλαδή την γνωστή μορφή που όλοι γνωρίζουμε), μετατρέπονται σε αέρια μορφή – αέριο όταν έχει πολύ πολύ ζέστη (οπως π.χ. όταν η μαμά ζεσταίνει νερό στην κατσαρόλα), και τέλος μετατρέπονται σε στερεή μορφή, δηλαδή σε πάγο. Επειδή λοιπόν μπορούν και μεταμορφώνονται αλλάζουν και το ταξίδι τους. Πιο συγκεκριμένα, με τη ζέστη από τον ήλιο οι σταγόνες που βρίσκονται σε θάλασσες, ποτάμια, λίμνες ή καταρράκτες μετατρέπονται από υγρές σε αέριες και επειδή μαζεύονται πολλές πολλές δημιουργούν ένα….σύννεφο. Το σύννεφο αυτό ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο και μαζεύει κι’αλλες σταγόνες που ζεσταίνοται. Όταν περάσει λίγος καιρός και μαζέψει αρκετές σταγόνες αρχίζει και κουράζεται, βαραίνει και πρέπει κάπως να τις ελευθερώσει. Έτσι αρχίζει και…βρέχει! Όλες οι σταγόνες που κρυβόντουσαν στο σύννεφο, μικρές και μεγάλες, επιστρέφουν πάλι στη γη και στην πρότερη μορφή τους.

 

 

Αφήστε μια απάντηση