ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 19ο ΣΕΛ. 66-68

  1. Ποια είναι τα 3 μέρη ενός ποταμού; Να περιγράψεις με λίγα λόγια το καθένα

Τα σημαντικότερα μέρη ενός ποταμού είναι:

α) Πηγές: είναι το μέρος του ποταμού που βρίσκεται ψηλά στα βουνά όπου υπάρχουν μεγάλες ποσότητες χιονιού και νερού.

β) Κυρίως ροή: είναι το μεγαλύτερο μέρος του ποταμού που ξεκινάει από τις πηγές και φτάνει ως τη θάλασσα. Στο μέρος αυτό του ποταμού συνήθως   υπάρχουν και μικρότερα ποτάμια που ενώνονται με τον ποταμό και έτσι αυξάνεται η ποσότητα του νερού που καταλήγει στη θάλασσα. Τα ποτάμια αυτά λέγονται παραπόταμοι.

γ) Εκβολές: είναι το σημείο όπου ο ποταμός καταλήγει στη θάλασσα. Συνήθως αυτό το τμήμα χωρίζεται σε μικρότερα τμήματα που σχηματίζουν ένα Δέλτα. Στο Δέλτα του ποταμού ζουν πολλά σπάνια είδη πουλιών και φυτών, γι΄αυτό παρουσιάζει τεράστιο οικολογικό ενδιαφέρον.

 

 

  1. Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά των ελληνικών ποταμών;

Τα ελληνικά ποτάμια είναι μικρά σε μήκος, διανύουν μικρή απόσταση έως ότου καταλήξουν στη θάλασσα και μεταφέρουν πολύ νερό κυρίως το φθινόπωρο και τον χειμώνα όταν βρέχει. Τα μεγαλύτερα από αυτά πηγάζουν από την οροσειρά της Πίνδου και καταλήγουν είτε το Αιγαίο είτε στο Ιόνιο πέλαγος.

 

  1. Να αναφέρεις τα 5 μεγαλύτερα σε μήκος ελληνικά ποτάμια και σε ποια θάλασσα εκβάλλουν

Τα μεγαλύτερα ελληνικά ποτάμια είναι ο Αλιάκμονας, ο Πηνειός, ο Αχελώος, ο Έβρος και ο Νέστος.

Από αυτά μόνο ο Αχελώος εκβάλλει στο Ιόνιο πέλαγος. Τα άλλα τέσσερα εκβάλλουν στο Αιγαίο.

 

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 17ο ΣΕΛ. 53

  1. Τι προσπαθούσαν να πετύχουν οι Βυζαντινοί με τους γειτονικούς λαούς;

Οι Βυζαντινοί προσπαθούσαν πάντα να επικοινωνούν και να έχουν καλές σχέσεις με τους γειτονικούς λαούς.

 

  1. Ποια προβλήματα δημιούργησαν οι γειτονικοί λαοί στα σύνορα του Βυζαντίου;

Οι γειτονικοί λαοί έκαναν συχνά επιθέσεις στα εδάφη που ήταν κοντά στα σύνορα. Κατά τη διάρκεια αυτών των επιθέσεων λεηλατούσαν, κατέστρεφαν τις καλλιέργειες και αιχμαλώτιζαν τους κατοίκους. Πολλές φορές έκλειναν και τα στενά περάσματα από όπου περνούσαν τα προϊόντα για τον ανεφοδιασμό της πρωτεύουσας και εμπόδιζαν το εμπόριο.

 

  1. Πώς προσπαθούσαν συχνά οι γειτονικοί λαοί να κατακτήσουν την Κωνσταντινούπολη και   πώς αντιμετώπιζαν οι Βυζαντινοί αυτές τις επιθέσεις ;

Οι γειτονικοί λαοί προσπαθούσαν να κατακτήσουν την Κωνσταντινούπολη παραβιάζοντας τα σύνορα και φτάνοντας με στρατό και στόλο έξω από τα τείχη της. Οι Βυζαντινοί αντιμετώπιζαν αυτές τις επιθέσεις άλλοτε πολεμώντας για να αποκρούσουν τις επιθέσεις και άλλοτε με οικονομικά και διπλωματικά μέσα, δηλαδή έκαναν διαπραγματεύσεις και πρόσφεραν χρήματα για να τους πείσουν να φύγουν.

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 16ο-17ο ΣΕΛ. 56-62

  1. Τι διαφορά έχει ο καιρός από το κλίμα; Ποιοι επιστήμονες ασχολούνται με την πρόγνωση του καιρού;

Καιρός είναι οι συνθήκες που επικρατούν σε μια περιοχή για ένα μικρό χρονικό διάστημα.

Κλίμα είναι οι συνθήκες που επικρατούν σε μια περιοχή κάθε εποχή και επαναλαμβάνονται για πολλά χρόνια.

Οι επιστήμονες που ασχολούνται με την πρόγνωση του καιρού λέγονται μετεωρολόγοι.

 

  1. Τι κλίμα έχει η Ελλάδα γενικά; Πώς ονομάζεται;

Στην Ελλάδα οι χειμώνες είναι ήπιοι και υγροί, δηλαδή δεν έχει πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και βρέχει. Τα καλοκαίρια είναι θερμά και ξηρά, δηλαδή κάνει ζέστη και σπάνια βρέχει. Το κλίμα αυτό ονομάζεται εύκρατο μεσογειακό.

  1. Πώς επηρεάζουν το κλίμα η απόσταση από τη θάλασσα και το υψόμετρο;

Οι περιοχές που είναι κοντά στη θάλασσα και σε μικρό υψόμετρο έχουν πιο ήπιους χειμώνες, ενώ οι περιοχές που βρίσκονται σε μεγάλο υψόμετρο  και πιο μακριά από τη θάλασσα έχουν πιο ψυχρό κλίμα.

 

  1. Τι είναι τα μελτέμια;

Τα μελτέμια είναι βόρειοι άνεμοι που πνέουν στο Αιγαίο τον Αύγουστο.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΕΦ 3, ΣΕΛ. 53-57

  1. Ποια είναι τα τρία βασικά είδη δικαιωμάτων που ορίζει το ελληνικό Σύνταγμα; Να εξηγήσεις με λίγα λόγια τι είναι το καθένα και να δώσεις παραδείγματα

α) Ατομικά δικαιώματα: αυτά που εξασφαλίζουν την ανάπτυξη της προσωπικότητας κάθε ατόμου

Π.χ. ελευθερία, ασφάλεια, ισότητα, ιδιοκτησία κτλ

β) Κοινωνικά δικαιώματα: αυτά που είναι υποχρεωμένη η πολιτεία να δίνει στο κοινωνικό σύνολο

Π.χ. εκπαίδευση, ιατρική περίθαλψη, κοινωνική ασφάλιση κτλ.

γ) Πολιτικά δικαιώματα: αυτά που εξασφαλίζουν τη συμμετοχή στην άσκηση της εξουσίας

Π.χ. συμμετοχή στις εκλογές, διορισμός σε δημόσιες θέσεις κτλ.

 

  1. Τι εννοούμε με τον όρο «Διοίκηση»;

Διοίκηση είναι όσοι ασκούν κρατική εξουσία και παίρνουν αποφάσεις για το κράτος όπως π.χ. δημόσιες υπηρεσίες, δήμοι, υπουργεία κτλ

 

  1. Τι είναι ο «Συνήγορος του Πολίτη» και ο «Συνήγορος του παιδιού»;

Ο Συνήγορος του Πολίτη μεσολαβεί ανάμεσα στους πολίτες και το κράτος και υπερασπίζεται τα δικαιώματα των πολιτών. Ένα τμήμα του είναι ο Συνήγορος του παιδιού που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των ανηλίκων.

 

  1. Τι είναι το «Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης»;

Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης ελέγχει τη λειτουργία του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης σύμφωνα με τους νόμους και δίνει κατάλληλες οδηγίες προκειμένου να προστατευτούν οι νέοι από ακατάλληλα προγράμματα για την ηλικία τους.

 

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 15ο ΣΕΛ. 54-55

  1. Γιατί συχνά οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών πηγαίνουν σε πεδινές περιοχές;

Επειδή οι καιρικές συνθήκες τον χειμώνα δυσκολεύουν τις συγκοινωνίες και δημιουργούν πολλά προβλήματα στην υγεία, τη διατροφή των ανθρώπων και των ζώων, την επικοινωνία και τις ανθρώπινες δραστηριότητες.

 

  1. Τι είναι οι αγροτικοί συνεταιρισμοί;

Οι αγρότες προκειμένου να βελτιώσουν την γεωργική παραγωγή και να λύσουν ευκολότερα τα προβλήματά τους συνεργάζονται και δημιουργούν  ομάδες που λέγονται αγροτικοί συνεταιρισμοί.

 

  1. Ποια είναι η κύρια ασχολία στις πεδινές και ορεινές περιοχές της υπαίθρου;

Στις πεδινές περιοχές οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία καθώς οι συνθήκες ευνοούν την καλλιέργεια αγροτικών προϊόντων χρησιμοποιώντας σύγχρονες μεθόδους και γεωργικά μηχανήματα. Στις ορεινές περιοχές ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία που όμως το χειμώνα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα εξαιτίας των καιρικών συνθηκών

.

  1. Τι είναι ο αγροτοτουρισμός;

Ο αγροτοτουρισμός είναι μια νέα δραστηριότητα που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια με τη βοήθεια του κράτους. Χτίζονται παραδοσιακοί ξενώνες μακριά από παραθαλάσσιες περιοχές που φιλοξενούν χιλιάδες τουρίστες όλο το χρόνο. Οι επισκέπτες απολαμβάνουν τις φυσικές ομορφιές και τα παραδοσιακά προϊόντα της υπαίθρου