ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5ο ΣΕΛ. 22-23

  1. Τι εννοούμε όταν λέμε ότι κάποιος ορίζει τη σχετική του θέση;

Όταν κάποιος αναφέρει τη θέση που βρίσκεται σε σχέση με ένα ορισμένο σημείο λέμε ότι ορίζει τη σχετική του θέση ως προς το σημείο αυτό. Π.χ. Ο Δημήτρης κάθεται δίπλα στο παράθυρο. (ορίζεται η θέση του Δημήτρη σε σχέση με το παράθυρο)

 

  1. Τι είναι ο προσανατολισμός και ποια σημεία χρησιμοποιούμε για να τον πετύχουμε;

Προσανατολισμός είναι ο ορισμός της θέσης μας πάνω στη γη σε σχέση με τα σημεία του ορίζοντα (Βορράς, Νότος, Ανατολή, Δύση).

 

  1. Πώς βρίσκουμε τα σημεία του ορίζοντα όταν δεν έχουμε πυξίδα;

Βγαίνουμε έξω νωρίς το πρωί και βλέπουμε από πού ανατέλλει ο ήλιος. Τεντώνουμε τα χέρια μας σχηματίζοντας ένα σταυρό με το σώμα μας. Φροντίζουμε το δεξί μας χέρι να δείχνει προς το μέρος που ανατέλλει ο ήλιος. Στην περίπτωση αυτή το δεξί μας χέρι δείχνει την Ανατολή, το αριστερό μας χέρι δείχνει τη Δύση, το πρόσωπό μας κοιτά το Βορρά και η πλάτη μας είναι στραμμένη στο Νότο.

 

  1. Τι σημαίνει ότι ένας χάρτης είναι πάντα προσανατολισμένος;

Κάθε χάρτης δείχνει τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα με τέτοιο τρόπο ώστε το πάνω μέρος είναι ο Βορράς, το κάτω μέρος είναι ο Νότος, δεξιά είναι η Ανατολή και αριστερά η Δύση.

 

  1. Ποιο σημείο δείχνει πάντα η πυξίδα

Η πυξίδα και συγκεκριμένα η μαγνητική βελόνα της πυξίδας δείχνει πάντα στο Βορρά.